Hepimizin hiç şüphesiz dostları vardır. Peki nedir bu dost denilen zat. Dost, dost olma, dostunu bulma, dost kalma gibi birçok deyimde lügatımız da yer almaktadır.

Dost kelimesinin sözlük anlamı : Sevilen ve güvenilen yakın arkadaş, sıkı fıkı görüşülen kimse gönüldaş, bir başka anlamda ise aralarında iyi ilişki bulunan, iyi geçinen olarak tanımlanmaktadır. İşte bu dostun sözlük anlamı bu ise de buna güncel hayatımızda hayatın olağan akışında sıkça ararız. Ararız çünkü buna hepimizin ihtiyacı her zaman olmuştur. Olmaya da ölene kadar devam edecektir. Bu devir de ihtiyaç duyduğumuz dostları bulabiliyor muyuz? Ya da biz birilerine ne kadar dost oluyoruz.

Günümüzün bu zor ekonomik koşulları bir çok değerlerimizi törpüleyip yok ettiği gibi ne yazık ki bu dost kavramını da aşındırmaktadır. Şimdilerde dost kelimesinin içini dolduracak gerçek dostları bulmak, görmek nerede ise imkansızlaştı. Olmalı mı idi böyle hayır kesinlikle olmamalıdır. Dostluk kolay kazanılıp, kolay kaybedilecek bir olgu değildir. Bunun evveliyatı mutlaka olmalı ve sürdürülebilirliğinin de yolu bulunmalıdır. Bunun için dostlukta kişisel menfaat ön planda tutulmadan karşındakinin de kadir kıymetini bilerek davranmak buna katkı sağlayacaktır.

Dostane ilişkiler kuranlarda dostluk sürdürülmeli küçük hesaplar peşinde olmadan, ihtiyaç duyulduğunda neden ve niçin hesabı yapılmadan dostunun yanında yerini alınmalıdır. Yapılan iyilik ve davranış başa kakma profiline sokulmamalıdır. Yine dostundan istenecek bir yardım ve talepte de dostunu zora sokacak onun çıkar ve ihtiyaçlarını engelleyecek bir talepte bulunmaktan da sakınılmalıdır. Yoksa dostluğun sürdürülebilirliği olmayacağı gibi tümüyle kayıp etme riskini de taşımız oluruz.

Dostunun karı ve menfaatini kendi karı ve menfaati olarak görüp ona göre davranmak en güzelidir. Bu durumda iki tarafta ihtiyatlı davranması sonucu kazançlı çıkacaktır. Dostun imkanlarında gözü olarak davranmak, gerekli ve gereksiz her konuda onu rahatsız etmek ,bitmek bilmeyen taleplerini sürdürmek dostluğu her zaman tehdit eder. Birde karşı tarafı bu işler için mecbur gibi hissettirmek var ya bu da daha da fena bir davranıştır. Yıllarca önce dostumun bana şu ifadesini asla unutamam kendi kardeşinin bana zarar verebileceği ikaz ve uyarısındaki samimiyet ve hakkaniyeti her şeyin üstündedir. Benimde sermaye teklifine gereği gibi kullanamam endişesi ile kabul etmemem dostluğumuzun 40 yıldan fazla sürmesine en güzel örneğidir.

Dostluk ; Dost olmada ölçüyü kaçırmamak, birbirini her alanda koruyup kollamak, onun çıkarını kendi çıkarın gibi görmek , iyi ve güzel işlerde teşvik etmek, sakıncalı ve tehlikeli adımlara engel olmak, yeri ve zamanı geldiğinde malın ve canın la dostunun yanında yer almaktır.

Böyle bir dostluğa hiç şüphesiz hepimizin sınırsız ihtiyacı vardır. Gelin buna dikkat ederek önce iyi bir dost olalım, olalım ki sonra da karşı taraftan da dost olmalarını isteme hakkına sahip olalım. Yoksa dostluk kuru bir laftan öteye geçemez, bizden söylemesi....