Devlet işlerini hiç şüphesiz memurları işçileri ve sözleşmeli personeli eliyle yürütür yaptırır
Ayrıca, kariyer meslek sahibi olan personelinde istihdam eder. Doktor, savcı hakim asker, avukat, uzman mühendis vs.gibi.
Memurlarını da hiyerarşik bir yapı içerisinde yetki ve sorumluluklar ile donatmış sisteme işlerlilik kazandırılmıştır. Üst yönetim orta kademe yönetici bu yapının en önemli unsurlarıdır. Bu ikiside kabul görmüş ifade şekliyle bürokrat da denilse de bu ifade daha ziyade üst yönetim için kullanılır.
Sözlük anlamı ise Bürokrat, bürokrasinin bir üyesidir. Herhangi bir boyuttaki herhangi bir kuruluşun yönetimini oluşturan kişi veya kişilerdir.
Bürokrat devletin yüzünü elini ve bakış açısını yansımasıdır.
Bürokratlar, devletin işleyişinde önemli rol oynayan, yetki ve sorumlulukları olan kişilerdir. Bu nedenle bürokratlar, genellikle devlet memurlarından daha yüksek yetki, statü ve maaşlara sahip olurlar
Peki bürokrat nasıl olmalıdır diye soracak olursan hiç şüphesiz bunun cevabı asık suratlı olmayan babacan bir tavır ile işini aksatmadan yapan yaptıran şeffaf ve kamu çıkarlarını da sonuna kadar koruyan liyakat ve ehliyet sahibi kişi olmalıdır denilebilir.
Alman sosyolog Max Weber bürokratik bir yetkiliyi şöyle tanımlamıştır
*Kişisel olarak özgürdürler ve davranışları temelinde görevlerine atanırlar.
*Atamaları ve yerleştirmeleri teknik donanımlarına bağlıdır.
Bürokratın güler yüzlü ve babacan olması devletin bu yönünün delilidir. Ancak bu çok hassas bir ölçü içerisinde olmalıdır. Asla bir bürokrat gereğinden fazla yakın ve gereğinden fazla da müşterilerine uzak olmamalıdır. Bu çok önemli bir olgu olarak yönetim şekillenmesinde hayatl önem arz eder. Gereğinden fazla yakın olması karşısındakine cesaret vermesine laubaliliğe ve hukuksuz talep etme durumuna sebebiyet vermesine, gereğinden fazla uzak olmak da işleri zora sokmasına ulaşılamama durumlarına neden olur ki aradaki makasın dahada açılmasına neden olur.
Son zamanlarda yaşanan bir yanılgıdanda bahsetmeden geçemeyeceğim. Güler yüzlü olmak ayrı birşey hak edene hakkını ve haddini bildirmek ayrı bir durumdur. Hiç bir bürokrat bu inceliğine ve hassasiyeti ihlal etmemelidir. Evet yanlış duymadınız hak etmeyeni yüceltecek görüntü vermekte kanımca haksızlık sayılır kime bu davranışı hak eden diğerlerine.
Nasıl mı, iyi vatandaş kanunlara uyan mükellefiyetlerini yerine getiren değil midir? Öyle ise buna azami dikkat edilmeli hak etmeyen ile görüntü verilerek bunlara pirim verilmemelidir. Örneğin ziyaretler ve plaketler başarı belgeleri gelişi güzel yapılmamalı ince eleyip sık dokunarak icra edilmelidir.
Ayrıca gün gelir bu görüntüler bunları haketmeyenler tarafından kullanılır ve idarenin ayağına dolaşır onun için derim ki her şey kendi kulvarında ve olağan akışı ile olmalıdır. Şişirilerek pohpohlayarak cilalayarak bir yerlere varılmaz ve varılmamalıdır da
Elbette ki idare bürokrat neyse hak edenin yanında olmalı ona her konuda destek vermelidir. Bu noktada gelen talep var ise yada kişi veya kuruluşlar değerlendirilirken öncelikle vergisel boyutuna bakılmalı vergi verme ve ödeme becerisi ile değerlendirilmelidir. Kanımızca en büyük gösterge burada gizlidir. Bunu bu şekilde değerlendiren bir çok bürokrata şahit olmuş turuz. Neticesinde herkes karlı çıkar.
Bizden söylemesi.