Ramazan nedeniyle caminin girişinde diyanetin astığı afiş dikkatimi çekiyor.
“Yüreğini kardeşine, Kapını komşuna aç”
Ne güzel uyumlu bir söz. Aç diyor bunu öneriyor insana tesir ediyor düşünceye sevk ediyor mukabilinde soruya kendine sorduruyor. Ben bunun neresindeyim, yüreğimi kardeşime açtım mı, kapım komşuma açık mı yoksa sıkı sıkıya kapalı mı diye.
Her neyse ister açık olsun ister kapalı olsun mesaj evrensel herkes payına düşeni alır almalıdır da.
Mesajı objektif den subjektife çektiğimizde birde varki ne ederse etsede o kapıda girmeyen komşu ve kardeş de var yok değil yani. Eften püfden nedenler ile komşuluk, kardeşlik yapmayan yada yapamayanlara açsa da kapıyı adam girmiyor ise, ne yapılacak zorla mı içeri çekecek kardeşini, komşusunu. Bunlara ne yapılacağı afişte yazmasa da bunlarda var yani yok değil toplumumuzda.
Konu Ramazan afişleri iken bu afişler şehrin muhtelif yerlerine alış veriş merkezlerine, otogarlarda vs asılamaz mı? Tıpkı “Her nefis ölümü tadacaktır” ayetin mealini mezarlıklara asılacağına alış veriş merkezlerine çarşıya insanların yoğun oldukları yerlere asılmasının daha uygun olacağı gibi.
Zaten mezarlığa gelen nefis ölümü tatmış onu getirenlerden onu yürekten hissetmiştir. Ya diğerleri ve sonrası işte yukarıda belirttiğim yerdeki insanların en çok buna ihtiyacı var. Zira tararken ölçerken satarken konuşurken yemin ederken vs gözüne görünsün afişte yazanlar gözüne ilişsin de ölümü hissetsin belki faydası olur.Ölmüş olana ve onu getiren cemaate ziyade. Cami ye asılan afişlerde durum böyle buraya gelen cemaat az çok bunun bilincinde,
Kanımızca afişlerin farklı yerlere asılması diğer hedef kitlenin bilinçlendirilmesi açısında daha da yararlı ve faydalı olur.
Diyanet Ramazan ayında daha aktif olabilir mahalle toplantıları ile camilerden öteye Ramazan ayını taşınabilir. Çocuklara yönelik faaliyetler olabilir. Müftülük teknik personeli mahalle arası camilerde vaaz verebilir.Merkezi sistem vaaz da pek birşey anlaşılmıyor göz teması kurulamadığı için. Namaz sonrası küçük çaplı çay ikramı ile sohbet yapılabilir cami içerisinde sorular alınıp cevaplandırabilir diye düşünüyorum.
Ramazan ayı müftülük adına alarm ve olağan üstü mesai sayılır tüm imkanlar ve teknik personel seferber edilmelidir. Rahmet ayında gereği gibi faydalanılmak için bundan asla geri durulmamalıdır.
Mutlaka yapılıyor dur da hiç şüphesiz bu tür işler, emek yoğun faaliyet gösterilmektedir. Kimse bunu inkar da edemez. Demek istediğim ilave neler yapılabilir. Tasavvuf ölçüsünde, hizmetten bahsetmek istediğim, bilmem anlatabildim mi?