Seçimlerin üzerinden 3 aydan fazla bir zaman geçti. Bu geçen süre içerisinde değişim sloganın da büyük beklenti yaratan yeni belediye başkanımızın faaliyet ve çalışmalarını sahada daha çok görmek istiyoruz.

Bu noktada sayın belediye başkanının seçim sürecinde ve hemen sonraki yaptığı açıklamada özellikle vurguladığı kaldırımların işgalden kurtulacağına ilişkin beyanı, gerçekten biz şehir sakinlerini büyük bir ümit ve sevince boğdu. Bu beyanat yıllarca her kes tarafından görülen ve ortak şikayet konusu olan durumun gündeme alındığı ve çözüleceği beklentisini zirveye taşıdı. Bu beyanat ile sayın başkanımızın bu konuda ortaya koyduğu iradeyi işin başında adeta ilan edercesine sahiplenmesi işin ciddiyet ile ele alınıp çözüleceği bizlerde büyük bir heyecana ve beklentiye neden oldu.

Ancak şu ana kadar bu konuda değişen bir durum ne yazık ki olmadı gibi görünüyor. Ufak tefek çalışmalar belkide var ama yeterli değil sanırım. Kaldırımların işgalde kurtarılması yıllardan gelen bir alışkanlık olarak nerede ise bir hak niteliğine bürünmüş sahiplenenler acısından olmazsa olmaz beklentisi yarattığı dan çözümü gerçekten zor bir sorun yumağına dönmüştür.

Bu nedenle, belediyemiz başta olmak üzere tüm yetki ve sorumlular, sivil toplum örgütleri , esnaf birlik ve kuruluşları ellerinde gelen gayreti göstermeleri gerekmektedir. Çünkü zaten doğru dürüst imar planı yapılmadan inşa edilmiş dar yollar nedeniyle bazı yerlerde yolların ve kaldırımların darlığı konusunda sıkıntı had safhada bulunmaktadır. Birde kaldırım işgalinin de yapılmış olması yaya geçidinin neredeyse tamamen engel olur duruma getirmekte, yayanın ister istemez araçların geçiş yaptığı yollara inerek yürümelerine neden olmaktadır.

Bu da çok ciddi ve tehlikeli bir durum ortaya koymakta, ayrıca kamunun ortak kullanımı olan kaldırımlarında şahısların kullanımına sunulması gibi özel ayrıcalığa da neden olmaktadır. Bu noktada bakıldığında kaldırımların akıl almaz şekilde işgal edildiğine ne yazık ki şahit oluyoruz. Kaldırımlarda neler yok ki, kısaca bakacak ve anlatacak olsak kaldırma/yola odun dahi koyulduğu, koyulmayı bırak istif edip dizildiği, satış stantları koyularak satış yapıldığı, lastikler ile kapatıldığı, tezgah açıldığı, askıların asıldığı, her türlü satış malları koyulduğu gibi bir dizi esnafın satışını kolaylaştıran eylemlere şahit oluyoruz.

Yalnız burada şunu da belirtmekte fayda var ki, bu uygulama esnafın lehine olmaktan öte kanımca esnafın aleyhine bir durum da yaratmaktadır. Zira kapatılan ve geçişi zorlaştıran kaldırımlarda vatandaş geçmekten imtina etmekte özellikle bayanlar böyle dar yerlere girmekte çekilmektedir. Bu da serbest piyasa ekonomisi koşulları içerisinde satıcının malınız hazırlaması ve satması noktasında da sıkıntıya neden olduğu da ortadadır. Şimdi bu noktada belediye seçim öncesi ve seçim sonrası söylediği beyanatında arkasında derhal durmalı ve çok ciddi bir çalışma yaparak buna mutlak suretle son vermelidir.

Aksi halde böyle taahhüt daha işin başına yerine getirilmemiş gibi bir durum söz konusu olacak ve ayrıca da seçmen ileri tarihlerde bu durumu göz önünde bulunduracaktır. Hepsinden önemlisi de Başkanın taahhüdünün havada kalmasına neden olacaktır.

Bu nedenle bu sorunun bir an önce çözümü için gerekli tedbirlerin alınmasını öncelikle bu durumda bulunan esnafın uyarılarak gerekli düzenlemeleri yapmaları istenmelidir.

Bu yapılırken esnafların birlik ve derneklerinde gerekli yardım alınmalı ve onlar işin içine katılmalıdır. Yapılan uyarı ve ikaz sonunda, gerekli tedbiri almayıp işgalde vaz geçmeme konusunda ısrarcı olanlara da ne gerekiyorsa yasal çerçevede yapılarak cezai muayede de uygulanmalıdır.

Ancak ve özellikle de bu konuda ayrımcılık yapılmadan hiç bir kriter baz alınmadan herkese her esnafa hakkaniyet içerisinde eşit davranılması gerekmektedir. Aksi halde daha büyük sıkıntılara neden olacaktır ve esnaflar arasında bariz bir şekilde huzursuzluk yaratacaktır. Hiç bir şekilde böyle bir uygulamanın yapılacağını zaten düşünmüyoruz ve beklemiyoruz. Buradaki konumuz kaldırımlarımıza sahip çıkmak yaya akışına engel olacak durumu ortada kaldırmaktır.

Bunun sonucu esnafımızın rahat bir şekilde malını satmasına ve teşhir etmesine imkan sağlayan bir durum ortaya çıkacaktır. Başkanımızın heyecan ve gayretine güvenerek bununda üstesinde geleceğine inanıyor ve bekliyoruz. Kısaca kazan kazan formülü hayat bulacaktır.

Bizden söylemesi.