Bilindiği üzere yakın tarihte depreme karşı dayanıksızlığı nedeniyle yıkılan Tokat Valilik binası ile ilgili Tokat Valiliğinin internet sitesinde aldığım özet bilgiler aşağıdadır.

Söz konusu binanın yapılış tarihi tam olarak bilinmezse de Cumhuriyet döneminde yapıldığı 1981 yılında tescil edildiği ve 37 Valinin bu mekanda görev yaptığı anlaşılmaktadır. Bina Kuzey- Güney doğrultusunda uzanan, bodrum üzeri her katında 33 oda bulunan 3 katlı bir yapıdır. Binanın Üstü Marsilya kiremitli çatı ile örtülüdür.

Söz konusu binanı yıkımında sonra arsası şimdilik otopark olarak kullanılmakta ve trafik sorunun çözümüne bir nebze de olsa katkı sunmaktadır. Şöyle yanında geçerken bu mekanın düşündüm de buraya tekrardan Valilik binası veya başka bir kurumun binası yapılmazsa şehir merkezine bir ferahlık ve genişlik gelmez mi? Diye kendime sordum. Cevabımda hemen ağzımda çıktı. Evet gelir hemde çok güzel olur. Çünkü görüntü ve mevcut durum bunu onaylıyor. Kaldı ki Zaman zaman şahit oluyoruz seçim sürecinde siyasilerin konuşmalarında meydanların dolup taştığını ve mevcut alanın kifayet etmediğine. Buraya hiç bir bina yapılmadan da boş bırakılarak meydana dönüştürülmesi durumunda bu ihtiyaçta giderilmiş olacak ve şehrimize ayrı bir güzellik gelecek ve görüntüye estetik de katacaktır

Kaldı ki Valilik binası içinde şehrimizin biraz dışında uygun yerlere yapılması oralarında şenlenip gelişmesine katkı sunar. Umarım böyle bir çalışma vardır. Zaten valilik binasında en büyük yer işgal eden Milli Eğitim Müdürlüğü de kendi binasına taşındı.

Bu konuyu tekrardan yetkili makam ve siyasetçilerin gözden geçirmesini valilik binası yerinin hiç bir şekilde başka türlü değerlendirilmeden meydana dönüştürülmesinin uygun olup olmadığı hususuna kafa yorulmasını beklemekteyiz. Bunun kamu adına yararlı olacağı kanaatindeyiz. Öte yandan Tokat İstişare heyetinin yaptırdığı anket sonucundan katılanların %71 gibi bir oranla bu alanın şehir meydan olarak kalmasını istiyor.

Büyük kentlerde önemli kararların paydaş olan topluma sandık kurarak sorduklarında biliyoruz bu anketin dikkate alınacağını umuyor ve bekliyoruz.

Umarım Tokat’ımız için en güzel karar verilir de şehir merkezinde yeşile bürünmüş güzel bir meydana daha kavuşmuş oluruz. Medeniyetin göstergesi koca koca binalardan öte yeşil alan parklar/meydanlar ve düzgün ve yerinde yapılan çevre düzenidir. İşte bu noktada çevre düzenine gerekli önem hassasiyet verilmelidir. İlimize gelen yerli ve yabancı turist bu yeşil alanlarla bizleri değerlendirecektir. Yeşil alan insana manevi huzur veren istisnai yerlerdir. Şehir hayatının tempo ve koşturmasında bunalan usanan insanlar buralara kendilerini atarak rahatlamaya çalışıyor olmaları hiç bir zaman unutulmamalıdır.

Birde Tokat merkezde yer alan ve uzunca bir süredir restorasyon çalışmaları yapılan Gökmedrese Danişmentli medresesi ve kitabesiz türbenin ne zaman bitirileceği de merak konusu oldu artık. Vakıflar Bölge Müdürlüğünün ihalesini yaptığı işin bitiş tarihi 13.06.2023 olarak ilan metninde yazıyor ancak görünen o ki henüz bitirilmemiş. Bu restorasyonun da artık biran önce bitirilmesini kamuoyu beklemektedir. Zira yayalar burada rahat geçmiyorlar epey süredir bu böyle.

Bizden söylemesi.