MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu, TFF - Kulüpler Birliği toplantısının ardından açıklamalarda bulunmuş ve hakemlik sisteminin şirketleşeceğini duyurmuştu.

Kulüpler Birliği'nin MHK'nin şirketleşmesi yönündeki isteklerini değerlendiren Ferhat Gündoğdu’ya soruyoruz; Yapılması düşünülen danışma kurulu yasal olur mu?
 
Şirket kurulana kadar Danışma Kurulu açıklaması akıllara durgunluk verecek cinsten.
Neden derseniz? Merkez hakem kurulu TFF ana statüsüne göre atama yöntemiyle göreve gelir.

Yönetim kurulunun böyle bir yetkisi yok. Statü de şirketleşme ile ilgili izin olması lazım. Bu kararı da ancak genel kurul verebilir.

Diğer bir konu ise, FİFA statüsü genel hükümlerine bakıldığında 14. Maddenin (g) bendi şöyle diyor” bir hakem kurulu doğrudan üye federasyonun çatısı altında kurulabilir.

Türkiye Futbol Federasyonu UEFA hakem Konvansiyonuna üye olduğuna göre oradaki hükümlere baktığımızda karşımıza şu çıkıyor; UEFA üyesi federasyonlar, UEFA konvansiyonuna kendi ülkelerinin yönetim kurullarına rapor sunan ulusal hakem komitesi sunmaları gerekir.

Hakem komitesi, üye federasyonun yapısının ayrılmaz bir parçası olmalı ve liglerden, kulüplerden ve hükümetten tam bağımsızlık ile üye federasyonun yükümlülüğünde hakemlikle ilgili tüm konularda yürütme sorumluluğu verilmelidir.

Ulusal hakem komitesi her seviyedeki tüm hakemlik konularından sorumlu olmalı, ülkedeki hakem dernekleri ile açık bağlantıları olmalıdır. İşte böyle bir yapıda yönetim ağırlığında kesinlikle federasyon yönetiminde olmalıdır.

Daha önceki federasyon başkanı Mehmet Büyükekşi de Alman modeli üzerine çalışma yapmıştı.
Almanya’da Bundesliga ülke federasyonuyla ortak şirket kurmuşlar.

Türkiye’de ise Kulüpler Birliği üzerinden yol almaya çalışıyorlar. Orası bir vakıf ve bu konuda hiçbir yetkisi olmadığı aşikar.

Şirketin nasıl olması gerektiğini bir sonraki yazımızda kaleme alırız. Kurulması düşünülen danışma kurulu, takımların ve taraftarların tepkilerini hafifletmek adınadır.

Hukuki bir durumları sözkonusu değildir. Danışma kurulu asla klasman yapamaz. Yaparsa da hukuka aykırı olur.

Bunu şöyle yapabilirler; Danışma kurulu her türlü kararları alır ama imzayı MHK atar. İşte o zaman bu MHK’ya ne denir? Kukla MHK.

Biz hakemlikte Avrupa modeli getirmeye çalışıyoruz. Peki, biz her konuda Avrupalı gibi miyiz?

Onlar 100 yıl ilerde. Hem de her açıdan. Eğitim ve kültür olarak da. Onların Entelektüel bir yapısı var. Eğitim yapısı, görgüsü ve kültürü çok farklı. Yılların verdiği bu farklılıkla bir yere ulaşmışlar.

Yıllardan beri denenen bir sürü sistem oldu. Her defasında hakemliğimiz geri gitti.

Hakemler konusunda işin içinden çıkamıyorsunuz. Farklı ülkelerden danışmanlar alıyorsunuz ve büyük paralar veriyorsunuz. Ne oluyor yine fiyasko. Başarısızlık gelince gündem değiştirmeye çalışıyorsunuz. Unutmayın burası Türkiye.

Her ülkenin kendine göre bir kültürü ve eğitimi var. Siz yüz yıllık Almanya ve İngiltere kültürünü Türkiye’ye uygulayamazsınız vede başarılı olamazsınız.

Kulüpler Birliği henüz bir karar almamış ve pazartesi gününü işaret etmişler.

Yok her şeyimiz yasal diyorsanız, dayanağınızı bize gönderin yayımlayalım..