Öncelikle Zirai don felaketi nedeniyle ürünlerinde büyük zarar gören tüm çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Emeklerinizin boşa gitmesi bizleri derinden üzmüştür. Bu zor günleri hep birlikte dayanışmayla aşacağımıza inanıyorum. Toprağın bereketi yeniden yüzünüzü güldürsün Allah bir daha böyle afetlerden tüm üreticilerimizi esirgesin.
Toprağın bereketine alın terini katan, sabahın ilk ışığında uyanıp akşamın karanlığına kadar yılmadan çalışan, bizleri doyuran, yediren ve içiren, elleri nasır tutmuş emektar çiftçilerimizi en içten duygularla selamlıyorum. Sizler, bu toprakların gerçek kahramanlarısınız. Emeklerinize, çabalarınıza minnettarız. Sağ olun, var olun!
Evet, Doğal Riskler: Kuraklık, don, dolu, fırtına, sel gibi doğal afetler üretimi doğrudan etkilemektedir. Tarım sektörü zirai don, kuraklık, aşırı yağışlar gibi iklimsel faktörler nedeniyle ciddi zorluklarla karşı karşıyadır. Bu tür ekstrem hava olayları, ürün verimini doğrudan etkileyerek hem üreticiyi hem de tüketiciyi olumsuz etkilemektedir. Tüm bu etkenler, tarımı hem ekonomik hem de çevresel açıdan oldukça riskli ve yönetimi zor bir sektör haline getirmektedir. Ama bir yandan da stratejik önemi çok yüksektir çünkü gıda güvenliği tarıma bağlıdır.
Zirai Don zararının özellikle çiçeklenme ve meyve tutumu döneminde meydana gelmesi nedeniyle meyve ağaçlarında ve açık tarım alanlarında ürünlerin tamamen zarar görmesine yol açmıştır.
Tokat ilininde de içinde bulunduğu 40’a yakın ilimizde Nisan 10-11-12 tarihlerinde hava sıcaklıklarındaki ani düşüşler sonucu don ve kar yağışı, olaylarıyla karşı karşıya kalınmıştır. Özellikle Kayısı, fındık, üzüm, elma, kiraz, ceviz, erik, şeftali, nektarin gibi ürünlerde ciddi zararlar oluşmuştur.
Tarım Ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı; “Son 30 yılın en düşük sıcaklık değerlerinin kaydedildiğini belirterek bu olumsuz hava koşulları sonucu, maalesef 2014’te yaşanan büyük zirai don olayından sonra tarihimizin en büyük zirai don olaylarından birinin yaşandığını ve tüm İllerde İl-İlçe Tarım Orman Müdürlüğü ekipleri sahada gerekli çalışmaları yürütmekte ve hasar tespit çalışmalarına başlandığını,
"Sigortası olan üreticiler için hasar tespiti tamamlandıktan hemen sonra ödemeler yapılacak. Sigortası olmayan ancak ÇKS’ye kayıtlı üreticilerin de giderleri zarar oranında hesaplanarak karşılanacağını ifade etmiştir.
Üreticilerimize burada bazı tavsiyelerde bulunmayı gerekli görmekteyim;
-- Doğal afet olarak nitelendirilen Don,,Dolu, fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, sel ve su baskınının neden olduğu zararlardan korunmak için Tarım sigortası
-- Meteorolojik verilerin takibi ile önceden bazı teknik önlemlerin alınması gerekmektedir.
-- Zirai Don nedeniyle zarar gören ağaçların önümüzdeki sene de meyve verebilmesi için yapılması gerekenler var.
Üreticilerimiz bu yıl Don zararı nedeniyle Meyve ağaçlarından ürün alınamayacağı için bakım besleme ve zirai mücadele uygulamalarından kesinlikle vazgeçmemeleri gerekmektedir.
Çünkü gelecek yıl meyve gözleri bu yıl içerisinde oluşacak sürgünlerden meydana geleceği için iyi bir bakım besleme yapmaları ve ağaçları güçlendirmeleri lazımdır.
Amino asitler verilebilir. Özellikle stresli dönemlerde (don, kuraklık, hastalık, budama sonrası vs.) faydalı olabilir.
Yapraktan: Hızlı etki isteniyorsa genellikle yapraktan püskürtme şeklinde uygulanır.
Topraktan: Damlama sulama sistemiyle ya da doğrudan toprak uygulaması yapılabilir.
Dikkat Edilecek Noktalar:
Uygulama zamanı önemli: Özellikle büyüme dönemi, çiçeklenme öncesi ve meyve gelişim döneminde verilmelidir.
Organik madde kapsamı yeterli değilse, bir dekara 3-4 ton yanmış ahır gübresi uygun olacaktır.