İçinde bulunduğumuz Mart ayı ile birlikte Gelir Vergisi açısından beyan dönemi içerisine girmiş bulunmaktayız. Gelir Vergisi Kanununda belirtilen kazanç ve iratlar itibariyle yıllık Gelir Vergisi beyannameleri bu ay içerisinde verilecek ve 1. taksitlerin vadesi de bu ayın sonunda bitecektir. (01-31 Mart 2022 tarihleri arasında) Daha önceki yazımızda kira gelir ile diğer beyanı gereken ve gerekmeyen kazanç ve iratlar üzerinde durmuş konu hakkında gerekli açıklamaları yapmaya çalışmıştık.

Bu defa da başta kira geliri olmak üzere menkul sermaye iradı, ücret ve diğer kazanç ve iratlar da beyanname vermesi gereken mükelleflerin bu beyanlarını rahatlıkla yapabilmelerine olanak tanıyan Hazır Beyan Sisteminde bahsetmek istiyorum.

Nedir bu Hazır Beyan Sistemi, bu sistem Maliye Bakanlığımız Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Gelir İdaresi Başkanlığını www.gib.gov.tr wep sitesinde ulaşılabilen

http://hazirbeyan.gib.gov.tr adresinden;

İnteraktif Vergi Dairesinden;

İnternet Vergi Dairesinde

Giriş yapılabilen bir beyan sistemidir. www.gib.gov.tr adresi tıklandığında sayfanın içerisinde karşımıza Hazır Beyan diye bir link çıkıyor onun üzeride tıklandığında 4 gelir gurubu (Kira,Menkul Sermaye İradı,Ücret,Diğer Kazanç ve İratlar) çıkıyor. Şimdi bunların hangisinde beyan gerekiyorsa bunun üzeri tıklandığında bu defa sisteme giriş geliyor. Bu da tıklayıp geçilince nasıl girmek istediğin soruluyor yani kullanıcı kod girişi ile mi, e-devlet şifresi ile mi, yoksa yabancı kimlik numarası girişi ile mi soruyor burada da kendimize uygun olan seçilmelidir. Örneğin e-devlet şifresi seçeneğini seçtiğimizde TC kimlik numaramız ve şifremiz isteniyor bunları doğru girdiğimizde açılan sayfa da ismimiz Hazır Beyan Sistemine Hoş geldiniz linki açılıyor.

Şimdi burada daha önce verdiğin beyannameler,ödemeler,sicil bilgilerin,tahsilat bilgilerin gibi bir dizi kendinle ilgili bilgilerin mevcut birde Beyanname Doldur kısmı var burayı tıkladığında önüne dolduracağın beyanname geliyor. 2021 beyannameyi doldur tıklandığında da önüne gelen beyanname bilgilerini kontrol edip ( gerekli kontrolleri, düzeltmeleri ve varsa gider, indirim vb. eklemelerin yapıldıktan) sonra onaylandığında elektronik ortamda kayıtlara alınacak ve vergi sistem tarafından hesaplanarak otomatik tahakkuk ettirilecektir. Böylece beyanname verilmiş olacaktır.

Bitimi hayır daha henüz bitmedi Beyannamemizin onaylanmasının ardında verginizi Hazır Beyan sistemi üzerinden “Anlaşmalı Banka-Kredi Kartı ile Ödeme” bölümünden anlaşmalı banka kartınız veya kredi kartınız ile ödeyebilir ve ödeme işlemini tamamladıktan sonra ödeme belgesini bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Ekranda yer alan “Ödemelerim ve Alındılarım” bölümünde ödenen verginizi de görüntüleyebilirsiniz.

Ayrıca vergiyi;

Gelir İdaresi Başkanlığına ait (www.gib.gov.tr) (İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB Mobil Uygulaması )üzerinden,

Anlaşmalı bankaların kredi kartları ile,

Anlaşmalı bankaların banka kartları veya banka hesabında,

Yabancı ülkelerde faaliyet gösteren bankaların kredi kartları,banka kartları ve diğer ödeme yöntemleri ile,

Anlaşmalı bankaların şubelerinde,Alternatif ödeme kanallarında ( İnternet bankacılığı,telefon bankacılığı,mobil bankacılık vb),

PTT iş yerlerinde,

Tüm vergi dairelerinde;

Ödeme imkanı bulunmaktadır.

Bu sistemden; sadece kira, ücret, menkul sermaye iradı veya diğer kazanç ve iratları ayrı veya birlikte elde eden mükellefler yararlanabilecekler Kira,ücret,menkul sermaye iradı veya diğer kazanç ve iradın yanı sıra ticari,zirai veya serbest meslek kazancı elde edenler sistem üzerinden beyanname veremeyecektir. Bunlar normal yollarda beyannamenin verilmesi gerekmektedir.

Öte yandan sistem üzerinde eksik ya da hatalı olan bilgileri düzeltebilir, beyannamenizi düzeltilmiş şekliyle onaylayarak gönderilebilir. yine kanuni süresi içerisinde verilmeyen beyannameleri, sistem üzerinden pişmanlık talepli veya kanuni süresinden sonra seçenekleri ile verilme imkanı da ayrıca bulunmaktadır.

Görüldüğü gibi devletimiz beyanlarımızı sağlıklı yapabilmek için elinde geleni yapmış ve bizim kullanımımıza sunmuştur. Bize diyor ki kısaca, biz sizin yerinize hazırladık siz onaylayın.

Bizde bu çağrıya kulak vererek adımıza hazırlanmış beyannamelerimizi kontrol ederek onaylayıp vatandaşlık görevimizi yapmanın haklı gururunu yaşayalım.