Yaşadığımız son günlerde duyduğumuz bir beklentiye şüphesiz hep beraber şahit olmuşuzdur.. O da şuydu efendim pandemi var, iş yok, sıkıntı var devlet bize yardım etsin gibi talepler.

Elbette devlet vatandaşının yanında yer almalıdır. Özellikle de zor durumda vatandaşının derdine çare olmalı, çözüm üretmeli ve sıkıntı varsa asgariye indirmenin gayreti içinde olmalıdır. Şimdiye kadar geçen yaklaşık 2 yıla yakın bir zamanda bu yönde Devletimiz elinden geleni yaptı ve yapmaya devam ediyor. Bu sevindirici ve ümit verici bir sosyal devlet olgusu, olması gerekende zaten bu değil mi?

Devlet elinden geleni yapıyor ve yapmalıdır diyoruz. Ancak almadan vermek Allah‘a mahsus bir olgu. Devlet kamu giderlerini karşılamak için halkından gücü oranında karşılıksız, gerekirse cebren vergi almak zorundadır. Yoksa bu iş nasıl olacak. Ülkemizde vergi sistemi beyan esasına dayalıdır yani siz kazancınızı, gelirinizi beyan edecek ve süresinde ödeyeceksiniz olay bundan ibarettir.

Bu ay içinde bulunduğumuz Mart ayı işte bu vergi açısından önemli bir aydır. Mart ayı içerisinde gerçek usulde vergiye tabi Ticari Kazanç mükellefler ile Gayrimenkul Sermaye İradı, Menkul Sermaye İradı, Diğer Kazanç ve İratlar da geliri bulunanlar, Serbest Meslek Kazanç sahipleri, Zirai Kazanç sahipleri bir beyanname ile gelirlerini beyan ederek tahakkuk edecek vergilerini iki taksitte ödeyecektir. Bu gelirler de devletimizin ana gelir kaynağı olarak bize şüphesiz geri dönecektir.

Burada Ticari Kazanç dışında yükümlülükleri bulunanlar açısından bazı kriterler mevcut olup bunlar kısaca: Bir takvim yılında elde edilen ve toplam 2021 yılı için 2.800 TL aşmayan tevkifata ve istisna uygulamasına konu olmayan menkul sermeye ve gayri menkul sermaye iratları için beyanname verilmeyecektir.

2021 yılı için Gayrimenkul Sermaye İradı için istisna tutar 7.000 TL olup, bunun üzerinde geliri olanları beyanname vermesi gerekir. Öte yandan ticari, zirai veya mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanlar ile 7.000 TL üzerinde konut kira geliri elde edenlerden beyanı gerekip gerekmediğine bakılmaksızın, ayrı ayrı veya birlikte elde ettiği ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratların gayrisafi tutarları 2021 yılı için 190.000 TL yi aşanlar 7.000TL lik istisnadan yararlanamayacaklardır. Gelirlerine istisna uygulanmadan tümünün beyanı gerekecektir.

Yine özellik arz eden bir başka hususta konutlardan elde edilen kira gelirleri süresinde beyan edilmez veya eksik beyan edilirse 2021 yılı için belirlenen 7.000TL istisnadan yararlanılamayacaktır. Mesken istisna uygulaması sadece konut olarak kiraya verilen gayrimenkullerden elde edilen gelirler için söz konusudur. 2021 yılında 7.000TL nin altında mesken kira geliri olanlar bu gelirleri için yıllık beyanname vermeyecektir. Konut ve iş yeri kira geliri birlikte elde edilip beyan edilmesi halinde, istisna sadece konut kira gelirine uygulanır. İş yeri kira gelirine istisna uygulanmayacaktır.

İş yeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutan beyanname verme sınırı 2021 yılı için 53.000 TL aşanlar (Beyanname verme sınırı olan 53.000 TL'nin aşılıp aşılmadığının tespitinde, gelir vergisi kesintisine tabi brüt kira gelirleri ile konut kira gelirinin gelir vergisinden istisna edilen tutan aşan kısmı birlikte dikkate alınacaktır.) yıllık beyanname vermeleri gerekmektedir.

Yukarıda sayılan türlerde geliri ve kazancı olanların süresi (01-31 Mart 2022) içerisinde beyannamelerini ilgili vergi dairesine vererek tahakkuk edecek vergilerini ödemeleri en önemli vatandaşlık görevimizdir. Bu ödev devlette bekleme hakkımız kadar da devletin bizim üzerimizde hakkı olduğunu asla unutmamalıyız. Öte yandan elbetteki ödenen vergiler ile en başta yurt savunması, bayındırlık hizmetleri eğitim sağlık gibi can alıcı olmazsa olmaz alanlar için kullanılacağını da hep beraber biliyoruz.

Ne mutlu uyumlu vatandaş profili çizip ödevlerini yerine getirenlere.