Kentsel dönüşüm kentsel rant oldu bu zamana kadar.
Özellikle Yazıcıoğlunda kentsel dönüşümden dolayı maalesef müteahhitlerin vatandaşları evsiz bıraktığı zamanları yaşadık.
Olumsuz örnekleri ile giriş yaptım ama kentsel dönüşümden dolayı yapılan güzel ve rahat binalara da vatandaşımız kavuştu.
Şimdilerde, Tokat Belediye Meclisi’nde kentsel dönüşümü sağlamak üzere Ankara Mahallesi’nin imara açılması dolayısı ile ağzı olan deyimi ile anlatmak gerekirse herkes konuşuyor.
Kentsel dönüşüm belirtilen yerlerde hava su gibi Tokat için ihtiyaç.
Kaleden düşen taşlardan dolayı 1960’lı yıllarda o bölgenin insanı Afetevleri yapılarak devletimiz tarafından taşınmış.
60 yıldır bu sorun devam ediyor.
Uzun zamandır uğraşılan o bölgenin taşınması konusu Tokat’ın gündeminde.
Bir muhtarımız çocuk bekler gibi kentsel dönüşüm bekliyoruz. Mahallelerimiz için o kadar önemli kentsel dönüşüm diye sorunu kısaca anlatıyor.
Tokat Belediye Meclisi’nde kentsel dönüşüm için Ankara Mahallesi’nin imara açılmasına destek olduklarını bildirmek için basının karşısına çıkan muhtarlarımızı dinledim.
Tokat Muhtarlar Derneği Başkanı ve Cami-i Kebir Mahallesi Muhtarı Mustafa Gökrem, Kabe-i Mescit Mahallesi Muhtarı Atilla Karşıyaka, Erenler Mahallesi Muhtarı Ahmet Öncü, Semerkant Mahallesi Muhtarı Ferit Yılmaz, Cemalettin Mahallesi Muhtarı Mehmet Dağdeviren ve Karşıyaka Mahallesi Muhtarı Turan , Ankara Mahallesinin imara açılmasından dolayı mutluluklarını sıraladılar.
Ankara Mahallesi olarak bilinen 485 dönüm arazinin imara açılması yeni bir şehir oluşması için bir fırsat olabilir.
Cami-i Kebir, Kabe-i Mescit, Semerkant ve Erenler Mahallesi Kentsel Risk ve Kentsel Sit Alanı ilan edilmiş mahalleler.
Orada yaşayan insanlarımızın sıkıntılarını en iyi anlatan cümleleri Mustafa Gökrem kurdu. Muhtar Gökrem “Buralara bir çivi çakamazsın, eşemezsin, duvarını değiştiremezsin, çatısını aktaramazsın. Nereye gidecek ne yapacak bu vatandaş? Başka bir yolu varsa bizler de kabul edelim? Belediye bu bölgeye tadilat izni vermiyor. Anıtlar Yüksek Kuruluna gidiyorsun, bir liralık iş bin liraya çıkıyor. Bu vatandaşlar mağdur, imkanları yok. 1970’ten beri bu işler var, ben bu mahallenin yerlisiyim, buradaki sıkıntıları bilen insanım. Bu insanı buradan alıp da ta Dedeli’nin altına götüremem arkadaş. Bu insanlar yevmiyeli çalışan, hastalanıp yattığı zaman ekmeğe muhtaç insanlar. Siz bu insanları oraya götüremezsiniz, otobüs parası verdiremezsiniz. Siz bizim bu mahallelerde nelerle uğraştığımızı bilmelisiniz. Biz cansuyu istiyoruz. Banyoları olsun istiyoruz. Buralar ahşap, sıkıntılı bölgeler, akrebi, faresi, yılanı var. Onun için buranın teknolojik bir ortamda o bölgeye taşınmasını özellikle tüm yetkililerden istiyorum. Buraya engel olunmasını değil, aksine destek olmasını rica ediyorum. Taşı taş üstüne koyan insanlara teşekkür ediyorum. Buranın siyasi arena olmasını istemiyoruz” derken yılların birikmiş sorunlarını da ortaya çıkardı.
İşin özü, muhtarlar ve mahalleliler yıllardır yaşadıkları sorunun çözüme kavuşmasına yol açacak kararın çıkmasına mutlu olduklarını söylüyorlar.
Şimdi Tokat Belediyesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünden teknik heyetin yapacağı açıklamaları bekleyeceğiz.
Bu şehrin yeni alanlara ihtiyacı var hepimiz biliyoruz.
Şehir sıkıştı kaldı.
Elbirliği ile şehrimizi büyütecek kentsel dönüşüm alanlarını vatandaşımızın ve şehrimizin lehine yapacağız.
Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu 1000 adet sosyal konut, 3000 adet ise kentsel dönüşümle yapılacak yeni konutlar için geçen aylarda bir açıklaması olmuştu.
Bu açıklanan konutlar ete kemiğe bürünmeye başladı.
Memleketimize hayırlı olur inşallah.
Saygılarımla