Türkiye'de inşaat sektörünü kökten değiştirecek ve kaçak yapılaşmaya karşı sert önlemler getirecek yeni bir yasa teklifi, TBMM'ye sunuldu. "Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" olarak adlandırılan bu devrim niteliğindeki yasa, yapı denetiminden imar hakkı transferine, köy evlerinden enerji santrallerine kadar birçok önemli düzenlemeyi içeriyor.

Kaçak Yapıya Göz Açtırmayacaklar: Hapis Cezası Geliyor!

Yeni yasa ile birlikte, yapı denetim firmalarına yönelik denetimler sıkılaştırılıyor ve ihlallere verilen cezalar artırılıyor. Görevini kötüye kullanan yapı denetim şirketlerinin ortakları, yöneticileri, mimarları, mühendisleri ve teknik personeli, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak. Ayrıca, yapı denetim firmalarına uygulanacak para cezaları 50 bin TL'den başlayacak.

İmar Hakkı Transferi Dönemi Başlıyor!

Yasa ile birlikte, imar planlarında kamu hizmeti için ayrılan parsellerdeki yapılaşma hakkı, başka parsellere transfer edilebilecek. Bu sayede, kamulaştırmasız el atma davalarının önüne geçilmesi ve kamu hizmet alanlarının bedelsiz olarak kamu mülkiyetine geçirilmesi hedefleniyor.

Köy Evleri de Denetime Tabi Olacak!

Tokat'ın Bu Kasabasına Yerleşenler Zengin Olacak Kapalı Spor Salonu da Geliyor Yayla Turizmi İle De Öne Çıkıyor Tokat'ın Bu Kasabasına Yerleşenler Zengin Olacak Kapalı Spor Salonu da Geliyor Yayla Turizmi İle De Öne Çıkıyor

Yeni yasa, köy evleri ve binaları için de önemli düzenlemeler getiriyor. Artık köylerdeki yapılar da denetime tabi olacak ve belirlenen kurallar çerçevesinde inşa edilecek. Bu sayede, köyde evi olan vatandaşlar daha güvenli ve yasal zeminlere oturtulmuş konutlara sahip olabilecek.

Çevre Ajansı'na Yeni Yetkiler, Enerji Santrallerine Muafiyet!

Türkiye Çevre Ajansı'nın faaliyet alanını genişletmek amacıyla şirket kurabilmesi ve bu şirketlere ortak olabilmesi de yasa teklifinde yer alıyor. Ayrıca, güneş ve rüzgar enerji santralleri yapı denetim kapsamından çıkarılıyor.

Değer Artış Payı ve İmar Planı Değişiklikleri

İmar planı değişikliği sonucu taşınmazların değerinde artış meydana gelmesi durumunda, bu artışın yüzde 90'ı değer artış payı olarak alınacak. İmar planı bulunmayan bölgelerde ise elektronik haberleşme altyapılarının ruhsatlandırılması için yeni prosedürler getiriliyor.

Yasa Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

Yeni düzenlemeler, Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek. Yasa, kaçak yapılaşmanın önlenmesi, kamu kaynaklarının etkin kullanımı ve kentsel dönüşüm sürecinin hızlandırılmasını hedefliyor.

Bu yasa ile birlikte, Türkiye'de inşaat sektöründe yeni bir dönem başlayacak ve kaçak yapılaşmaya karşı daha etkin bir mücadele yürütülecek.

Editör: Hami İşler