Humus, Arap mutfağının vazgeçilmez bir lezzeti olarak bilinir ve tüm dünyada sevilerek tüketilir. Hatay ve Mersin mutfaklarının geleneksel humus tarifini evde deneyerek bu eşsiz lezzeti keşfedebilirsiniz. Nohut, zeytinyağı, tahin ve limonun mükemmel harmonisi ile hazırlanan bu mezeyi aileniz ve dostlarınızla paylaşarak keyifli anlar yaşayabilirsiniz.

Malzemeler:

2 su bardağı nohut (250 gram)
2 diş sarımsak
2 adet limon
İsteğe bağlı 1 tatlı kaşığı karbonat
½ su bardağı tahin (90-100 ml)
½ çay bardağı zeytinyağı
1,5 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon
Üzeri için 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı toz kırmızı biber, 1 yemek kaşığı nohut

Yapılışı:

Nohutları 1 gece önceden ya da en az 4-5 saat önceden suda bekletin. Daha kolay pişmesi için suyuna 1 tatlı kaşığı karbonat ekleyebilirsiniz.

Ertesi gün nohutların suyunu süzün ve yıkayın. Tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ekleyin ve haşlayın. Haşlama süresi yaklaşık 45 dakikadır. Dilerseniz düdüklü tencere kullanarak süreyi kısaltabilirsiniz.

Haşlanan nohutların kabuklarını soyalım ve 1-2 kaşık ayırarak geri kalanını blendera alın.

Çorum'un Eşsiz Lezzeti: Çatalaşı Çorbası Tarifi ile Sofralarınıza Lezzet Katın Çorum'un Eşsiz Lezzeti: Çatalaşı Çorbası Tarifi ile Sofralarınıza Lezzet Katın

Blendera tahin, zeytinyağı, kimyon ve limon suyunu ekleyin. Sarımsakları doğrayıp karışıma ilave edin ve blenderda karıştırın.

Humus pürüzsüz bir kıvam alana kadar blenderda çekin. Eğer karışım çok koyu olursa, biraz zeytinyağı veya su ekleyebilirsiniz.

Hazırlanan humusu servis tabağına alın ve tatlı kaşığı yardımıyla ortasını şekillendirin.

Ayırdığınız nohutları ve zeytinyağını humusun üzerine ekleyin, son olarak toz kırmızı biber serpin.

Bu pratik ve lezzetli humus tarifi, mezelerinizi ve atıştırmalıklarınızı zenginleştirecek. Sağlıklı ve besleyici olan bu tarif, geleneksel lezzetlerin modern mutfaklarda nasıl yeniden hayat bulabileceğinin güzel bir örneğidir. Humus, hem sağlıklı hem de doyurucu bir seçenek olup, her öğünde keyifle tüketilebilir. Afiyet olsun!

Muhabir: Kenan Kayhan