Tokat’ta AK Parti ve MHP yerel seçimlere, ayrı ayrı girme kararı aldı. Hangi ilçe de hangi partinin adayı kazanır?

AK Parti ve MHP’nin içerisinde yer aldığı Cumhur İttifakı’nın işbirliği yapmayacağı iller arasında yer aldı Tokat.

Tokatta muhalefetten CHP yerel seçimde Zile’yi elinde tutma savaşı verecek. CHP ayrıca birkaç belde belediyesinde varlığını koruyabilir. İyi Partinin ise hiçbir yerde var olma ihtimali gözükmüyor.

Özellikle CHP’nin elinde olan Zile’de Cumhur İttifakının birlikte gireceği kamuoyunda dillendirildi.

İl adayını ilk olarak Ak Parti açıklayarak, 2 dönemdir Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu’nu, 3. dönemi için tekrar aday gösterdi.

Milliyetçi Hareket Partisi ise sürpriz yaparak Rahmetli Vali Recep Yazıcıoğlu’nun oğlu Mehmet Kemal Yazıcıoğlu’nu aday gösterdi.

Bugün ise Milliyetçi Hareket Partisi ilçe belediye başkan adaylarını açıkladı.

Ak Partinin ise ilçe belediye başkan adaylarını Perşembe gününe kadar açıklaması bekleniyor.

Ak Parti İlçe başkan adayları tam netleşmeden analiz yapmak zor. 2018-2019 ve 2023 oy oranlarına ilçe ilçe yeniden baktım.

Ak Parti adayları açıklanınca daha doğru yorumlar yapabilirim. Bu süreçte gözlemelerimi paylaşmak istiyorum.

Benim şöyle bir gözlemimde oluştu. Yerel seçimlere Tokatta ayrı ayrı giren cumhur ittifakı ortaklarının bundan sonraki süreci "sorunsuz, balayı olarak" götürmesi pek mümkün görünmüyor.
MHP’de halihazırda ilçe belediye başkanları olan Erbaa Ertuğrul Karagöl, Almus Bekir Özer ve Yeşilyurt’ta Muhsin Yılmaz gücünü koruyor. Bu üç ilçede bir sıkıntıları yok gibi gözlemliyorum.

İlk bakışta, yeni açıklanan adaylardan Zile Ali Özgan, Reşadiye Ergül Ünal, Pazar Şerafettin Pervanlar, Başçiftlik Gürsel Bayram isimleri MHP açısından kazanabilecek adaylar olabilir.

Yeni açıklanan adaylardan Sulusaray adayı Davut Kılıç 2004 yılında Ak Partiden aday oldu ama kazanamamıştı. Aradan 20 yıl geçti. Sulusaray’da ki şu an rekabetleri normal demokratik teamüllerin ötesinde bir çizgide sürdürmeleri hem kendilerine hem ak parti ye zarar verdi. Kılıç; Ak Parti hem de MHP’den bu dönem oy alabilir.

Dile getirilemeyen büyük bir problem var tabanda. Ak Partinin İstanbul kontenjanı vekiller tabana yönelik uyum problemlerini partiye yaşattı. İstanbul Ankara siyaseti Tokat’ta tutmadı. Seçimden seçime ziyaret ediyorlar gibi bir eleştiriye biz sahada muhatap olduk.

Reşadiye’de MHP adayı Ergül Ünal çok sempatik birisi. MHP, sağ ve milliyetçi kökenli oyları etrafında toplayabilir.

Başta dediğim gibi Ak Partinin adayları açıklanmadan yaptığım analizler tam oturmuyor. Zile’de, Pazar’da Turhal’da, Niksar’da Ak Partinin adayları açıklanınca, buralarda kimin kazanacağı netleşir. Turhal’da şu an ki başkan İlker Bekler, Ak Partinin adayı olarak devam ederse sorunsuz bir şekilde alacağını düşünüyorum. 3 ilçede Ak Parti gücünü koruyor.

Artova benim memleketim. Tokat nüfusunun %35’i Artova’lı. Artova’da taraf değilim. Kim başkan olursa o benim başkanımdır.

Çamlıbel, Artova, Yeşilyurt, Sulusaray’a vaat edilen doğalgaz çalışmaları başlarsa Ak Parti adayları güç kazanır.

Tokat merkez analizleri içinde çok erken. 2 dönemdir sorunsuz bir belediye başkanlığı yapan Eyüp Eroğlu 3. Dönem içinde en güçlü aday gözüküyor. Eyüp Eroğlu 3. dönemde belediye başkanı seçilerek başarısını devam ettirmek istiyor.

Tokat’ta MHP’nin adayı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu açıklandıktan sonra şu an için rahat bir seçim olmayacağa benziyor. Mehmet Kemal Yazıcıoğlu’nun adaylığı zihinleri karıştırdığını daha önce yazmıştım. Mehmet Kemal Yazıcıoğlu’nun babasından dolayı çok büyük bir hatırı var. O hatırı oya nasıl çevirecek bu süreçte izleyeceğiz.

Tokat analizimi çok detaylı olarak özel yazacağım.

2023 genel seçimlerine baktığımda 2018’den bugüne Ak Partiyi MHP takip etmiş. MHP en fazla kimden oy almış derseniz, Ak Partiden. MHP genel seçimlerde iki milletvekilini kıl payı kaçırdı derler ya öyle bir taban oluşturdu kendisine.

Ak Partiye küsenler alternatif olarak MHP’ye oy vermiş. Ak Partinin Tokat’ta ki alternatifi MHP olmuş.

MHP bu şekilde yürüyüşünü devam ettirirse 2028 seçimlerinde Tokat’ta en büyük parti olmaya koşuyor.

MHP’den İyi Partiye, CHP’den de İyi Partiye bölgesel olarak kaymalar gerçekleşmiş.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise Recep Tayyip Erdoğan’ı, MHP tam destek vermiş ama BBP; YRF desteklemiş ve yer yer İyi Partiden de oyları almış.

Tokatta özellikle ilçe, beldelerde ve köylerde seçmen üzerinde Milletvekillerinin etkileşimleri de çok önemli.

Yerel seçimlerde bu etki dahada artacaktır.

Emekli maaşlarına olan zamma olan şikayetlerde bu seçimde etki edecek gibi duruyor.

CHP Milletvekili Kadim Durmaz ellerinde ki başkanlıkları kaybetmemek üzerine bir siyaset izleyecek. Yeni bir ilçe alma ihtimalleri yok.

MHP Milletvekili Yücel Bulut 5 yıldır çalışmasının karşılığını 2023 de oylarını yaklaşık %30 artırarak aldığını düşünüyor olabilirsiniz. Çalışmalarının asıl karşılığını özellikle ilçe ve beldelerde bu seçimde alacağını düşünüyorum. İl Genel Meclisi Üyeliklerinde de MHP’nin lehine bir değişim olacaktır.

İktidar partisi Ak Parti, Tokat merkezde, Turhal, Niksar’da çok güçlü. Pazar, Reşadiye, Artova, Başçiftlik de adaylarına göre kazanmaları muhtemel. Erbaa’yı açıklanacak adaya göre de zorlayabilirler.

Ak Partinin içerisinde kişisel güç savaşları maalesef Tokat’ta teşkilatlar dahil partililerin heyecanını sürekli baskıladı.

Ak Partinin 2014’de 12’de 12 yaptığı dönemden 10 yıllık bir süreçte milletvekillerinin bir birleri ile olan uyumsuzluğu, teşkilatların il eksenli çalışmaması, benim dediğim olsun dayatması göz göre göre bazı ilçeleri kaybettirdi. 2019 seçimlerinde Yeşilyurt ve Zile buna örnek olarak verebilirim.

2019 ve 2023 seçimlerinden ders çıkarmış bir Ak Parti var mı karşımızda onu adaylar açıklanıp seçim çalışmalarına başladıklarında söyleyebiliriz.

Saygılarımla

Hüseyin Kömür