Tokat Gazi Osman Paşa Üniversitesi Hastanesi hakkında neler yapılabilir?

Tokat sağlığı ile ilgili sorunları kısa bir süre önce kaleme almıştım.

Kaç gündür görüşmeler yapıyorum. Yazıma kaynak arayışı içerisindeyim.

Tokat Gazi Osman Paşa Üniversitesi Hastanesi hakkında neler yapılabilir.

Şehrimizde bir devlet bir özel ve bir üniversite hastanesi var.

Tokatta ki tüm hastanelerde, hala poliklinikler tamamen dolu ve sıra alınmakta güçlük yaşanmakta, ameliyat günlerini bekleyen hastalar var.

Buradaki yetersizliklerin ana nedenleri bina, ameliyathane, yoğun bakım eksikliği, emar çekim randevuları ve benzeri sorunlar olabilir.  Ziyaretlerimde sorduğumuzda karşıma çıkan genel cevaplar bunlar

Hastanelerde bu kadar sorun varken doktor ve personel eksikliğini de konuşmalıyız.


Üniversite Hastanesinde otopark sorun olarak karşımıza çıkıyor.

Üniversite yönetimi bu sorunun ortadan kalkması için hemen yan tarafında bulunan 48. Piyade Eğitim Alayından yer tahsisi için Millî Savunma Bakanlığından girişimlerde bulundu. Bugüne kadar bir sonuç alınamadı.

Şu an hastanenin arsasına yeni bir katlı otopark yapım inşaatı düşünülüyor.

Hastane, daracık bir alana sıkışmışken ve hastane çevresinde arsa çıkartmak neredeyse mümkün değilken böyle güzelim bir arsa sadece otopark için planlanabilir mi_

Üniversite hastanesinin sorunu sadece otopark değil.

Orada kullanılan otopark mesafeleri otopark alanları yeniden konumlandırılabilir.

Üniversitenin otopark sorununun haricinde,  en önemlisi  üniversite kavşağındaki trafik sorunu.  

Şimdi yeni yıkılan ve otopark yapılması planlanan alana,  iyi bir planlama ile şehrimizin ihtiyacı olan sağlık tesisi yapılması ve  Ameliyathanesinden,  yoğun bakımına,  merkezi acilinden diğer bölümlerine kadar hepsinin planlanarak oraya inşa edilmesi.

Buranın alt katı da tabana inilerek 2 katlı veya 3 katlı 500 araçlık 600 araçlık belki daha fazla otopark haline getirilebilir.

Buraya dikkat, aynı zamanda ana yol mesafesine kadar tünelle inilip, ana yoldan direkt otoparka geçiş verilebilir. Yani üniversite kavşağındaki o bayırı tırmanmak yerine, bayrağın altından tünelle otoparka giriş ve otoparktan onlarca yapılacak asansörlerle  hastaneye çıkış neden olmasın.

Üniversitedeki trafik sorununu,  kavşak sorununu halledebilecek yegane çözüm önerisi bu şekilde olabilir.  Hatta Niksar Yolu Kavşağından itibaren Üniversite kavşağına kadar bir battı çıktı Tokat’ın trafiğini tamamen rahatlatır. Evet biraz uçuk bir öneri ama yerinde inceleme yapıldığında uygun bir proje olduğunu göreceksiniz.

Konuyu biraz daha detaylandırmam gerekirse,  üniversite kavşağının oradan sanayi tarafından gelen yoldan tünelle yeni yapılacak olan otoparka giriş ve yine aynı tünelle üniversite kavşağından, Niksar yolunun altından  tekrar bir çıkış,  araç trafiğine neden olmadan sağa ve sola araçların direkt olarak gittiğini hayal edin…

Gelelim Devlet Hastanesine, daha önceden bildiğim kadarıyla terminal yanındaki alana kadar Tokat Devlet Hastanesine tahsil edilmiş geniş bir arsa var

Hatta bu arsa ile ilgili o zamanki hastane yetkilileri,  Sağlık Müdürü Ahmet Sümbül ile birlikte 5 katlı bir proje çalışması yapılmıştı.

Şimdi kaynaklarımızı verimli kullanmak özellikle şu tasarruf tedbirlerin olduğu bir dönemde Tokat'ın sağlığı ortak olarak ortak akılla çözülmeli diye düşünüyorum.

Alanlarımız ve paralarımız sınırlı dolayısıyla bunları verimli kullanmalıyız.

Tokat Devlet Hastanesi'nin oraya yapılacak olan bir bina ve üniversite hastanesinin oraya yapılacak olan bir bina birbirlerini tamamlar nitelikte olmalı.

Yani Tokat'ta sağlık ayrı ayrı başlar çekilmek yerine ortak masa etrafında buluşularak çözüme kavuşturulmalı.

Bunun üzerine bir de Şehir Hastanesini düşünecek olursak sağlık alanında çok daha güzel işler yapılacağı kanaatindeyim.

Hastane yatak sayıları,  yoğun bakım sayılarıi  ameliyathane sayıları, buna bağlı olarak bölümler, insanların mecburen başka illere gitmelerine neden olan branşlar,  doktorlar hepsi topyekün planlanmalı diye düşünüyorum

Bir sağlık şurası mı oluşturulmalı Tokat'ta

Bir çalıştay mı yapılmalı bilmiyorum.

Herhalde bu işi yönetenler bununla ilgili bir şeyler düşünürler!

Nihayetinde herkes topluma hizmet etmek için bir şeyler yapmaya çalışıyor!

Eskiden hastaneler üç ayrı noktadaydı, biz tek merkeze topladık ve şimdi yetmiyor aradan 10 yıl geçti.

Bir 10 yıl sonra, aslında tekrar aynı şeyleri konuşmak bence bu vatana yapılacak en büyük kötülük.

Şimdiden planlayalım, şimdiden yapalım, üniversitesi, devlet hastanesi, şehir hastanesi mükemmel bir yapıya kavuşturalım.

 İnsanlar yerinde sağlık hizmeti almanın rahatlığını yaşasın

Buna bağlı olarak sağlık planlaması, personel planlaması, teknoloji planlaması ve diğer planlamalar da konuşulmalı.

İstatistiksel verilerde, Tokat'ta günlük hangi branşlarda kaç muayene olmuş, kaç hasta yatıyor, kaç yoğun bakımımız var, kaç ameliyat olmuş, özeli ve  üniversitesi, devleti hepsi belli aslında.

Bu işi bilenlerle masaya oturulmalı, ortak akıl platformu denilen platformlar bu yüzden varlar.

Yine bu binalar planlanırken, Tokat'ın ileriye yönelik gelişmişlik nüfus endeksi de göz önüne alınmalı, ilçelerde dahil edilmeli bu sisteme.

Yani; üniversite hastanesinde yapılacak bir bina veya devlet hastanesine yapılacak bir bina sadece devlet hastanesine ait değil,  ya da sadece üniversite hastanesine ait değil.

Hatta hekimlere bağlı olarak diğer illerden de birçok yerel sağlık turizmi olduğunun farkındayız, başka illerden buraya ameliyat için muayene için gelen insanları biliyorum. Tokat neden bir sağlık turizm merkezi olmasın.

Birileri düşüncelerimizi önemserse seve seve araştırmalarımı paylaşırım.

Sağlık olsun.

Vesselam.