Evde kolayca hazırlayabileceğiniz bir tatlı arayışı içerisindeyseniz, haşhaş ve irmiğin mükemmel uyumuyla sunulan haşhaşlı irmik tatlısı tam da aradığınız lezzet olabilir. Özellikle şerbetin keke nüfuz ettiği bu tatlı, üzerine eklenen krem şanti ve toz Antep fıstığı ile unutulmaz bir tat deneyimi sunuyor. İşte bu eşsiz tatlının tarifi: Ev yapımı tatlıların baş tacı, haşhaşlı irmik tatlısı tarifi ile karşınızdayız! Şerbetli ve krem şantili bu tatlı, mavi haşhaş tohumunun eşsiz lezzeti ile buluşuyor. Kolay hazırlanan bu tarifi denemeden geçmeyin!
Haşhaşlı İrmik Tatlısı için Malzemeler:
- Şerbet: 3 bardak su, 1 su bardağı toz şeker ve 3-4 damla limon suyu.
- Kek: 1 su bardağı toz şeker, 3 yumurta, 1 su bardağı sıvı yağ, 1 su bardağı süt, 1 su bardağı mavi haşhaş tohumu, 1 su bardağı irmik, 1 su bardağı un ve 1 paket kabartma tozu.
- Üzeri için: 2 yemek kaşığı toz Antep fıstığı, 1,5 su bardağı soğuk süt ve 1 paket krem şanti.
İşte haşhaşlı irmik tatlısı tarifi;
Şerbet için gereken suyu ve şekeri tencereye koyun. Şeker eriyene kadar tahta kaşık yardımıyla karıştırın. Sonrasında ocağın altını açarak karışımı kaynamaya bırakın. Karışım kaynama derecesine geldikten sonra içine limon suyu ekleyin. Bu şekilde 5 dakika daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapatarak soğumasına izin verin. Derin bir kaba şeker ve yumurtayı koyarak mikser yardımıyla çırpın. Bu karışıma süt ve sıvı yağ ekleyin. Ardından irmik ve haşhaşı ekleyin ve iyice karıştırın. Karışıma son olarak kabartma tozu ve elediğiniz unu ilave edin ve malzemelerin tümünü harmanlaşıncaya kadar mikserin düşük ayarıyla karıştırın. Alt bölümü hafifçe yağlanmış borcama hazırladığınız karışımı dökün ve önceden ısıttığınız 180 derece fırında pişirin. Burada üstü kızarana dek yaklaşık 35 dakika gerekecektir. Bu sırada üst kısmı için ekleyeceğiniz krem şantiyi soğuk süt yardımıyla güzelce çırptıktan sonra soğuması için dolaba koyun. Bu sırada kek piştiyse keki fırından alarak üzerine sıcakken kürdan yardımıyla delikler açın. Eğer şerbet soğuduysa bu aşamada kekin üzerine dökebilirsiniz. Bu aşamadan sonra kekin soğuması ve şerbetin çekilmesi için oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın. Şerbet, kek tarafından çekildikten sonra üzerine dolapta soğumaya bıraktığınız krem şantiyi sürün. Hazırladığınız tatlıyı en az 3 saat dinlendirin. Servis öncesinde dilimleme yaparak üzerine eşit miktarda toz Antep fıstığı ekleyin. Afiyet Olsun