Tokat mutfağı, zengin lezzetleriyle Anadolu’nun en özel mutfaklarından biridir. Özellikle etli yemekleriyle ön plana çıkan Tokat’ta, Tokat kebabı en meşhur lezzetlerden biridir. Kuzu eti, patlıcan, domates, biber ve sarımsakla hazırlanan bu kebap, taş fırınlarda pişirilerek kendine has aromasıyla sofralara gelir.
Bunun yanı sıra, keşkek de Tokat’ta sıkça tüketilen geleneksel etli yemekler arasındadır. Dövme buğday ve etin saatlerce pişirilmesiyle yapılan bu lezzet, özellikle düğün ve bayram sofralarının vazgeçilmezidir. Et dolması ve madımak yemeği de Tokat mutfağının öne çıkan diğer etli yemeklerindendir.
Bu yemekler arasında Çalma Pekmezli Köy Pilici lezzetiyle Tokat’ın et yemekleri arasında ayrıcalığını koruyor. Çalma Pekmez ve Erik Ekşisi ile lezzetlendirilen köy pilici enfes bir lezzete dönüşüyor. Tokat’ta Ramazan ayında iftar sofralarında fark yaratmak istiyorsanız bu tarifi deneyin.
Çalma Pekmezli Köy Pilici İçin Gerekli Malzemeler:
1 adet köy pilici
1 çay bardağı çalma pekmez
1 adet limon suyu
1 çorba kaşığı sirke
1 çorba kaşığı domates-biber salçası karışımı
1 yemek kaşığı erik ekşisi
5-6 diş dövülmüş sarımsak
Kaya tuzu
Pul biber
Çalma Pekmezli Köy Pilici Yapılışı:
Köy pilici 5-6 parçaya ayrılır. Parçalar kemiğe gelecek şekilde çentikle açılır. Pekmez, sirke, limon suyu, salça, erik ekşisi, sarımsak, tuz ve pul biber bir kapta karıştırılır. Tavuk parçaları bu sosun içinde en az 8 saat bekletilir. Izgarada veya fırında her yüzü nar gibi kızarana kadar pişirilir. Sıcakken servis yapılır.