Ramazan’ın 15. gününe özel hazırlanan iftar menüsü, geleneksel Türk mutfağından besleyici ve lezzetli tatlar sunuyor. Gün boyu süren oruç sonrası sofralara ferahlık ve enerji getiren bu menüde, her damak zevkine hitap eden yemekler yer alıyor.

İftara, sindirimi kolaylaştıran ve probiyotik açısından zengin olan Nohutlu Yoğurt Çorbası ile başlıyoruz. Bu çorba, hem hafif hem de besleyici olmasının yanı sıra mideyi yormadan iftarı açmak için ideal bir başlangıçtır. Ana yemek olarak ise Osmanlı mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Elbasan Tava, yumuşacık kuzu eti ve nefis beşamel sosuyla sofranızı şenlendiriyor. Yanında, her iftar sofrasının vazgeçilmezi olan Pirinç Pilavı, tane tane pişmiş haliyle menüyü tamamlıyor. Tatlı olarak ise, çikolata severlere hitap eden Kakaolu İrmik Tatlısı, hafifliği ile tatlı ihtiyacınızı mükemmel bir şekilde dengeleyerek iftar menüsüne son dokunuşu yapıyor.

İşte 15. gün iftar menüsünün tarifleri:

Nohutlu Yoğurt Çorbası

Nohutlu Yoğurt Çorbası

Birbirinden besleyici malzemelerle hazırlanan bu çorba, nohutun besleyiciliği ve yoğurdun ferahlatıcı etkisiyle sofranıza renk katacak. İşte tarifi:

Nohutlu Yoğurt Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

1 su bardağı pilav
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı et suyu
4 su bardağı su
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
2 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta sarısı
1 tepeleme yemek kaşığı un
tuz
Nane
Zeytinyağı

Yapılışı:

1. Pilavı ve nohutları tencereye alın. Üstüne sıcak suyu ve et suyunu koyarak kaynamaya bırakın.
2. Yumurta sarısı, un ve yoğurdu bir kap içinde iyice çırpın.
3. Kaynayan çorba suyundan 2 kepçe yoğurda ilave ederek karıştırın.
4. Terbiyeyi çorbaya yavaş yavaş ilave ederken çorbayı karıştırmaya devam edin.
6. Kısık ateşte çorba kaynarken küçük bir cezve ya da tava içinde yağı ve naneyi kızdırıp kıvam alan çorbaya ekleyin.
7. 2-3 dakika daha kaynattıktan sonra tuzunu ilave edin karıştırın ve ocaktan alarak servis yapın.

Elbasan Tava

Lokanta Usulü Elbasan Tava

Yumuşacık kuzu eti ve beşamel soslu bu yemek, sofralarda ana yemek olarak şıklığını gösteriyor.

Malzemeler: 

600 gr kuzu eti 
1 yemek kaşığı Tereyağı 
1 adet büyük boy soğan
1 yemek kaşığı Çokça Salça 
2 diş sarımsak
3 su bardağı su
Kekik
Karabiber
Tuz

Sos Malzemesi:

2 yemek kaşığı Un 
2 su bardağı Süt
100 rende Kaşar Peyniri 
2 yemek kaşığı Tereyağı 
Tuz
Karabiber

Yapılışı:

1.    Etleri 1 yemek kaşığı tereyağıyla kavurun suyunu salıp çekince soğanı ve sarımsağı ekleyerek kavurmaya devam edin.
2.    Salçayı ve baharatları da ekleyerek salçanın kokusu çıkıncaya kadar kavurun. Suyunu ekleyin ve kısık ateşte etler suyunu çekip yumuşayıncaya kadar pişirin.
3.    Pişen etleri 4 güvece paylaştırın.
4.    Sos için tereyağı ve unu kavurun. Soğuk sütü ekleyerek çırpıcıyla karıştırın. Tuz ve biberini ekleyerek ocaktan alın.
5.    Sosu güveçlere paylaştırın. Son olarak  üstüne kaşar peynir serpiştirin.
6.    200 önceden ısıttığınız fırında  üstü kızarıncaya kadar pişirin ve sıcak servis yapın.

Pirinç Pilavı-1

Pirinç Pilavı

Pirinç pilavı, iftar sofralarının vazgeçilmezidir. Tane tane pişmiş pilav ile menünüzü zenginleştirin.

Pirinç Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

2 su bardağı pilavlık pirinç
2-3 çorba kaşığı tereyağı
3 su bardağı sıcak su (et suyu-tavuk suyu)
Tuz (ya da et bulyon)

Yapılışı:

1.    Pirinci ayıklayın süzgeçe koyun, nişastası akana kadar 2 -3 su yıkayın.
2.    Ilık suda ıslatıp 10 dk. bekletin, tekrar bol suyla yıkayıp iyice süzün.
3.    Ne suyu kullanacaksanız kaynatın ve sıcak kalmasını sağlayın. Tencerede tereyağını eritin ve pirinç ilave edin, pirinçler cam gibi olup birbirine yapışmayacak hale gelene kadar kavurun. (tahta kaşık kullanmanızı tavsiye ederim)
4.    Sıcak suyu ilave edip tuz atın ve üzeri nokta nokta olana kadar yüksek ateşte, suyunu çekmeye başlar başlamaz kısık ateşte pişirin.
5.    Suyunu çekince altını kapatın ve 5-10dk. dinlendirin. Servis yapmadan karıştırın ve tabaklara alın.

Kakaolu Irmik Tatlısı

Kakaolu İrmik Tatlısı

Tatlı olarak, çikolata ve irmik severler için ideal bir seçenek olan Kakaolu İrmik Tatlısı sunuyoruz.

Tokat’ın Tarih Kokan Lezzeti:Kuru Patlıcan Yemeği Tokat’ın Tarih Kokan Lezzeti:Kuru Patlıcan Yemeği

Kakaolu İrmik Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

1,5 çay bardağı irmik
2 çay bardağı toz şeker
1 adet şekerli vanilin
4 yemek kaşığı kakao
1 litre süt
1 yemek kaşığı margarin

Yapılışı:

1.    İrmik, toz şeker, vanilin, kakao ve sütü tencereye alın. Harlı ateşte kaynayana kadar karıştırarak pişirin.
2.    İrmik tatlısı kaynayınca kısık ateşte koyulaşıncaya kadar pişirmeye devam edin. Ocaktan almadan 1-2 dakika önce margarini ekleyin ve iyice çırpın.
3.    Kek kalıbınızı ıslatın ve fazla suyunu dökün. İrmik tatlısını kaba boşaltın. Oda sıcaklığına gelinceye kadar tezgâhta bekletin. Daha sonra buzdolabına alarak 1 saat daha dinlendirin.
4.    Servis yapmadan önce pasta tabağına kalıbın içindeki tatlıyı çevirin. Dilimleyerek servis yapın.

Bu lezzetli menü ile Ramazan’ın 15. gününe özel sofralarınızı şenlendirebilirsiniz!

Muhabir: Halil İbrahim Yel