Ramazan’ın on üçüncü günü için hazırladığımız iftar menüsü, hem besleyici hem de farklı tatları bir araya getirerek sofralarınıza zenginlik katacak. Bu özel menüde, sağlığınız için faydalı olan malzemelerle dolu tarifler yer alıyor.

Havuçlu Brokoli Çorbası

Havuçlu Brokoli Çorbası

İftar sofralarının başında, vitamin ve lif bakımından zengin Havuçlu Brokoli Çorbası ile ferah bir başlangıç yapabilirsiniz. Hem bağışıklık sistemini destekleyen hem de mideyi yormayan bu çorba, oruç sonrası rahatlatıcı bir seçenek. Çorbanın hazırlanışı oldukça kolay; havuç, brokoli ve pırasayı zeytinyağı ile soteleyip et suyu ve su ekleyerek pişiriyor ve blenderdan geçiriyorsunuz. Sonrasında ise sıcak sıcak sofranıza servis edebilirsiniz.

Havuçlu Brokoli Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

1 kök brokoli (300 gr)
2 sap pırasa
1 adet orta boy havuç
1 su bardağı et suyu 4 su bardağı su
5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı un
tuz
karabiber

Yapılışı:

1. Havuç ve pırasayı doğrayın. Brokoliyi yıkayıp parçalara ayırın.
2. Zeytinyağını tencereye alın, unu, pırasa ve havucu tencereye ilave edip 1-2 dakika soteleyin.
3. Brokoli parçalarını ilave ederek karıştırın. Et suyunu, suyu ve baharatları ekleyin.
4. Düdük öttükten sonra 10 dakika pişirin. Pişen sebzeleri blenderdan geçirin.
5. Sıcak servis yapın.

Kaytaz

Kaytaz

Hatay mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan Kaytaz, çıtır hamuru ve nefis iç harcıyla bu iftar menüsüne mükemmel bir seçenek sunuyor. Kıyma, soğan, maydanoz ve baharatlarla hazırlanan iç harcı, incecik açılmış hamurun içinde mükemmel bir uyum sağlıyor. Fırında pişen Kaytaz, sıcak servis ediliyor ve her lokmada gelen o eşsiz lezzet, sofranıza farklı bir tat katıyor.

Kaytaz Tarifi İçin Malzemeler

Yarım paket yaş maya
4-4,5 su bardağı un
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
hamuru açmak için 1,5 s bardağı zeytinyağı 

Kıymalı harcı için:

250 gr kıyma
1 yemek kaşığı domates salçası
bir büyük tutam ince kıyılmış maydanoz
1 adet küçük boy kuru soğan
tuz
Karabiber
yarım çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı:

1.    Yaş mayayı 1 bardak ılık suda eritin. Mayalı su, su, 2 bardak un ve tuzu alarak yoğurmaya başlayın. Kalan unu azar azar ekleyin.
2.    Ele ve kaba yapışmaya bir hamur yoğurup dinlenmeye bırakın.
3.    Hamur mayalanırken kıymayı bir kap içine alın, doğradığınız soğanları,  maydanozu, salçayı ve baharatları ekleyerek yoğurun. Son olarak yağı ekleyin ve yayarak kenara alın. 
4.    Mayalanan hamurdan yumurtadan biraz daha büyük parçalar koparın ve ellerinizi yağladıktan sonra yağladığınız mutfak tezgahında olabildiğince ince açın.
5.    Alttan ve üstten büzerek hamuru toplayın ve kendi etrafında sararak yağlı fırın tepsisine alın.
6.    Hazırladığınız harcı böreklerin üzerine elinizle bastırarak yayın.
7.    180 derecede önceden ısıttığınız fırında kızarıncaya kadar pişirin.

Sürk Salatası

Sürk Salatası

Yine Hatay mutfağından gelen Sürk Salatası, lor peyniri ve baharatlarla hazırlanan zengin bir salata. Domates, biber, soğan ve maydanozla karıştırılan sürk, sofrada taze ve besleyici bir alternatif olarak sunuluyor. Zeytinyağı ve tuz eklenerek karıştırılıyor ve tatlar birbiriyle harmanlanarak servis ediliyor.

Sürk Salatası Tarifi İçin Malzemeler

1 top sürk (büyükse yarım top)
1 adet domates
1 adet köy biberi ya da sivri biber
Yarım demet maydanoz
1 kuru soğanın yarısı
Zeytinyağı
Tuz

Yapılışı:

1.    Soğanın yarısını ince ince doğrayın.
2.    Domatesi ve biberi aynı büyüklükte doğrayın.
3.    Maydanozu ince ince kıyın.
4.    Tüm doğranmış malzemeleri bir karıştırma kabına alın.
5.    Üzerine doğranmış sürkü ekleyin.
6.    Zeytinyağı ve tuz ekleyip karıştırın.
7.    Servis yapmadan önce biraz bekletip tatların karışmasını sağlayabilirsiniz.

Mandalinalı Manolya Tatlısı

Mandalinalı Manolya Tatlısı

Sütlü tatlı sevenler için mükemmel bir seçenek olan Mandalinalı Manolya Tatlısı, ferahlatıcı ve tatlı bir son sunuyor. Kakaolu bisküviler, sütlü puding ve mandalina sosunun birleşimiyle hazırlanan bu tatlı, hem görsel olarak şık hem de lezzet olarak hafif bir seçenek oluyor. Mandalina sosunun taze ve meyvemsi aroması, tatlıyı eşsiz kılıyor.

Puding Malzemeleri:

4 su bardağı süt
1 adet yumurta sarısı
3 yemek kaşığı buğday nişastası (tepeleme)
1 yemek kaşığı un (tepeleme)
1 su bardağı toz şeker
1 kutu krema (200 ml süt kreması)
3-4 damla vanilya aroması
Yarım paketten biraz fazla kakaolu bisküvi

Mandalina sosu için:

2,5 su bardağı mandalina
2 yemek kaşığı buğday nişastası
1 yemek toz şeker

Michelin Bib Gourmand Ödüllü Şef Deniz Şahin, Tokat’ın Ramazan Sofralarındaki Lezzetlerini Anlatıyor Michelin Bib Gourmand Ödüllü Şef Deniz Şahin, Tokat’ın Ramazan Sofralarındaki Lezzetlerini Anlatıyor

Yapılışı:

1.    Tencereye un, nişasta ve toz şekeri ekleyin. Azar azar soğuk süt ekleyerek topak kalmayıncaya kadar çırpın.
2.    Yumurta sarısını da ekleyerek çırpmaya devam edin. Kalan sütün tamamını da ekleyerek ocağa alın.
3.    Puding kıvam alıncaya kadar pişirmeye devam edin. Kıvamı alıp, baloncuklar çıkmaya başlayınca ocaktan alın.
4.    Vanilya aroması ve kremayı ilave ederek karıştırın.
5.    4 kavanozun dibine 2 şer yemek kaşığı bisküvi kırıntısı koyun. Hazırladığınız pudingi bardaklara paylaştırın ve 10 dakika kadar dinlendirin.
6.    Nişasta ve toz şekeri sos tenceresine alın, mandalina suyunu azar azar ilave ederek çırpın.
7.    Yoğunlaşınca ocaktan alın, 2-3 dakika dinlendirin ve pudinglerin üstüne paylaştırın.
8.    Ilınan tatlıyı buzdolabına kaldırın 1 saat kadar dinlendirin.
9.    İsteğe göre 1 su bardağı soğuk sütle çırptığınız 1 paket krem şanti ve mandalina dilimleriyle servis yapın.

Bu menü, hem Ramazan ayının bereketini hem de sağlıklı beslenmeyi sofralarınıza taşıyor. Farklı tatlar ve besleyici malzemelerle hazırlanan bu yemekler, iftar sofralarınızın baş tacı olacak. Ramazan boyunca sağlıklı ve lezzetli tariflerle iftarlarınızı şenlendirebilirsiniz.

Muhabir: Burhan Arar