Ramazan’ın 12. günü için hafif ve besleyici bir iftar menüsü hazırladık. İftara, bağışıklık sistemini destekleyen ve mideyi yormayan Sebzeli Tavuk Çorbası ile başlayarak, gün boyu kaybolan enerjinizi geri kazanabilirsiniz. Sebzeler ve tavuk etiyle son derece sağlıklı ve doyurucu bir başlangıç sunan bu çorba, iftar sofralarına hafif ama besleyici bir dokunuş yapıyor.

Ana yemek olarak ise, pratik ve lezzetli bir seçenek olan Blenderda Tavuk Köftesi yer alıyor. Yumuşak kıvamı ve baharatlarla zenginleştirilen tadıyla, iftar sofralarınıza yeni bir soluk katacak. Yanında, Orta Doğu mutfağının en sevilen mezelerinden Humus sunuluyor. Tahin ve nohutun mükemmel uyumuyla hazırlanan bu mezeler, sofranıza lezzet katacak.

Tatlı olarak ise klasikleşmiş bir Ramazan tatlısı olan Kabak Tatlısı var. Tahin ve cevizle tamamlanan bu tatlı, hafif ama tatlı bir kapanış yaparak, iftar menünüzü sonlandırıyor.

Sebzeli Tavuk Çorba

Sebzeli Tavuk Çorbası Tarifi

Malzemeler:

3 adet tavuk but
9 su bardağı su
1 adet küçük boy kuru soğan
1 adet küçük boy patates
1 adet küçük boy havuç
1 diş sarımsak (isteğe göre)
1 çay bardağı arpa şehriye
Tuz, karabiber
1 tutam maydanoz

Yapılışı:

Patatesi, havucu ve soğanı yemeklik doğrayın.
Butları, sebzeleri, baharatları ve suyu düdüklü tencereye alarak 15 dakika pişirin.
Tavukları çıkarın, sebzeleri blenderdan geçirin ve arpa şehriyeyi ekleyin.
Çorba kaynamaya devam ederken, tavukları ufak ufak doğrayın ve ekleyin.
Şehriyeler pişince maydanoz ekleyip sıcak servis yapın.

Blenderda Tavuk Köftesi

Blenderda Tavuk Köftesi ve Humus Tarifi

Blenderda Tavuk Köftesi İçin Malzemeler:

2 adet tavuk göğsü (500 gr)
1 adet yumurta
1 orta boy soğan
1 diş sarımsak
Çeyrek demet maydanoz
1 yemek kaşığı salça
4 yemek kaşığı galeta unu
Tuz, karabiber, kimyon

Humus İçin Malzemeler:

2,5 su bardağı haşlanmış nohut
Yarım çay bardağı tahin
Yarım çay bardağı su (gerekirse azar azar eklenebilir)
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım limonun suyu
Tuz, kimyon

Yapılışı:

Blendera tavuk göğsü, soğan, sarımsak, salça ve baharatları koyun ve kıyma haline gelene kadar çekin.
Yumurtayı, galeta ununu ve maydanozu ekleyerek tekrar karıştırın.
Köfteleri yuvarlayıp buzdolabında dinlendirin.
Humus için haşlanmış nohutları, zeytinyağı, su, tahin, limon suyu ve baharatlarla pürüzsüz hale gelene kadar blenderda çekin.
Köfteleri kızartıp, humusla birlikte sıcak servis yapın.

Humus

Humus

Humus Tarifi İçin Malzemeler

Michelin Bib Gourmand Ödüllü Şef Deniz Şahin, Tokat’ın Ramazan Sofralarındaki Lezzetlerini Anlatıyor Michelin Bib Gourmand Ödüllü Şef Deniz Şahin, Tokat’ın Ramazan Sofralarındaki Lezzetlerini Anlatıyor

300 gr nohut (1 gece önceden ıslatılmış)
Yarım çay bardağı tahin
Yarım su bardağı nohutun haşlama suyu (yoğunluğa göre azar azar ilave edilebilir)
Yarım çay bardağı zeytinyağı
3 diş sarımsak
1 limonun suyu (damak tadınıza göre yarım olabilir)
2 tutam tuz
2 çay kaşığı kimyon
2 çay kaşığı toz kırmızı biber

Yapılışı:

Akşamdan ıslattığınız nohudun suyunu süzün ve tencereye alın.
Üzerini 2 parmak geçecek kadar su ilave edip yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Sarımsakları mutfak robotuna alın. Üstüne süzgeçle aldığınız nohutları ekleyin ve robotu çalıştırın.
Nohutlar parçalanınca robota nohudun suyu, zeytinyağı, limon suyu ve tahinden bir miktar ekleyin.
Tuz, kimyon ve kırmızı toz biber ekleyerek robotu tekrar çalıştırın.
Ara ara kıvamını ve tadını kontrol edin, damak tadınıza göre limon suyu, zeytinyağı ve tahin ilavesi yapın.
Püre kıvamına gelen humusu zeytinyağı ve toz kırmızı biber ile servis yapın.

Kabak Tatlısı

Kabak Tatlısı Tarifi

Malzemeler:

1 kg soyulmuş kabak
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı rondoda çekilmiş ceviz

Yapılışı:

Kabakları dilimleyin ve geniş bir tencereye yerleştirin. Üzerine şeker serpiştirerek en az 4 saat (tercihen bir gece) bekletin.
Ertesi gün kısık ateşte kabaklar iyice yumuşayana kadar pişirin.
Şerbeti hafif koyulaşınca tatlıyı ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Soğuyan tatlıyı servis tabaklarına alarak üzerine ceviz serpin ve şerbeti gezdirin.

Ramazan’ın 12. gününe özel bu menü, hem sağlıklı hem de lezzetli seçeneklerle iftar sofralarınızı şenlendirecek. Hem kolay hem de pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz bu tariflerle, sevdiklerinize unutulmaz bir iftar deneyimi sunabilirsiniz!

Muhabir: Burhan Arar