Ramazan’ın on yedinci günü için hazırlanan iftar menüsü, hem geleneksel hem de modern lezzetleri sofralarınıza taşıyor. Anadolu’nun en sevilen çorbalarından biri olan Nohutlu Erişteli Tarhana Çorbası, probiyotik açısından zengin içeriği ve eriştenin doyurucu dokusuyla iftar sofralarınıza hem lezzet hem de şifa katıyor. Ana yemek olarak Fırında Sebzeli Tava Kebabı, sebzelerin doğal lezzetini ön plana çıkarırken, Kabak Mücver ise yoğurtlu sosuyla mükemmel bir eşlikçi oluyor. İftar sofranızı tatlandıracak ise, hafif ve şık bir tatlı olan Kavanoz Tatlısı – Magnolia Puding ile iftarınızı taçlandırabilirsiniz. İşte, 17. gün iftar menüsünün tarifleri:

Nohutlu Erişteli Tarhana Çorbası

Nohutlu Erişteli Tarhana Çorbası

Ramazanda En Tok Tutan Tarif: Sakala Çarpan Çorbası! Ramazanda En Tok Tutan Tarif: Sakala Çarpan Çorbası!

Nohutlu Erişteli Tarhana Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

3 tepeleme yemek kaşığı tarhana
6 su bardağı sıcak su ya da et suyu
1 yemek kaşığı domates salçası ya da 1 türk kahvesi fincanı domates sos
1 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı haşlanmış nohut
yarım su bardağı sebzeli erişte
tuz

Yapılışı:

1.    Tarhanayı tereyağında hızlıca kavurun.
2.    Domates sosu ya da salçayı ilave edip tekrar kavurun.
3.    Nohutları ve erişteyi ilave ederek karıştırın. 1-2 Su bardağı su ekleyerek karıştırın ve çorbayı açın.
4.    Kalan 4 su bardağı suyu ilave edin ve kaynatın.
5.    Erişteler yumuşayıncaya kadar pişirin ve servis yapın.

Fırında Sebzeli Tava Kebabı

Fırında Sebzeli Tava Kebabı

Fırında Sebzeli Tava Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

400 g kuşbaşı et
1 adet orta boy patlıcan
1 adet orta boy patates
1 adet kırmızı kapya biber
2 adet köy biberi
1 adet orta boy havuç
tuz, karabiber, kimyon, kekik
3 yemek kaşığı tereyağı

Sos için:

1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı su

Yapılışı:

1. Yemek için ilk olarak sebzelerin hepsini yıkayın. Patlıcanları alacalı olarak soyup orta irilikte küpler halinde doğrayın. Biberlerin baş kısımlarını keserek alın ve onları da aynı irilikte doğrayın.
2. Kabaklar ile domatesleri soyup orta irilikte küpler şeklinde onları da doğrayın. Arpacık soğanları da aynı büyüklükte doğrayın. Yemek için kullanacağınız dana etini kuşbaşı şeklinde doğrayın.
3. Etleri bir tencere içine alıp ara ara karıştırarak suyunu bırakıp çekene kadar kavurun. Yuvarlak bir fırın tepsisinin altına pişirme kağıdı serin. Sebzelerin hepsini ve pişen etleri tepsiye alın.
4. Damak tadınıza göre üzerine baharatları ve tuzu ekleyin. Sebzeler, etler ve baharatları kaşık ile karıştırın. Yemeğin sosu için bir kase içine domates salçası ve sıvı yağı alın.
5. Salça ile yağı karıştırıp üzerine suyu ilave edin. Malzemeleri karıştırıp sosu tepsi içine dökün. Tepsinin üzerini yeniden pişirme kağıdı ile kapatın. Yemeği önceden ısıtılmış 180 derece fırına verin.
6. Yaklaşık 1 saat pişirdikten sonra çıkarın. Karıştırıp yemeği hemen servis edebilirsiniz.

Kabak Mücver

Kabak Mücver

Kabak Mücver Tarifi İçin Malzemeler

4 adet orta boy kabak
3 adet yumurta
3 kahve fincanı Un (türk kahvesi fincanı)
4-5 sap taze soğan
1 küçük demet dereotu
1 tutam taze nane
Tuz, karabiber
Kızartma için sıvı yağ

Yapılışı:

1.    Kabakları soyup yıkadıktan sonra rendeleyin.
2.    Rendelenmiş kabağın suyunu elinizle sıkarak süzün. Taze soğan, dereotu ve naneleri ince ince kıyarak kabakla karıştırın.
3.    Yumurtayı ve unu da ekleyip bulamaç haline getirin.
4.    Bir tavada yağı kızdırın, hazırladığınız karışımı çorba kaşığıyla kızgın yağa dökerek çift taraflı olarak kızartın.
5.    Sıcak ya da soğuk olarak servis yapın.

Kavanoz Tatlısı – Magnolia Puding

Kavanoz Tatlısı – Magnolia Puding

Kavanoz Tatlısı – Magnolia Puding Tarifi İçin Malzemeler

4 su bardağı süt
1 adet yumurta sarısı
4 yemek kaşığı buğday nişastası
1 su bardağı toz şeker
1 paket kutu krema (200 ml süt kreması)
10-15 adet çilek
1 paket petibör bisküvi

Yapılışı:

1.    Petibörü doğrayıcıda çekip un haline getirin. Çilekleri yıkayıp süzülmeye bırakın.
2.    Tencereye yumurta sarısı, şeker ve nişastayı alın. 1 bardak soğuk süt ekleyerek çırpın.
3.    Kalan sütü de ekleyin ve kısık ateşte karıştırarak pişirin.
4.    Muhallebi kıvamı alıp, baloncuklar çıkmaya başlayınca içine kremayı ilave edin ve tekrar yoğunlaşmaya başlayıncaya kadar karıştırarak pişirin ve ocaktan alın.
5.    5 kavanozun diplerine 2 şer yemek kaşığı bisküvi kırıntısı koyun. İnce ince dilimlediğiniz çilekleri cam kavanozun içine bastırarak dizin. Üzerine pudingden koyun. Biraz daha bisküvi serpin ve bir kepçe daha puding koyun.
6.    Tüm kupları doldurunca üzerlerine kalana bisküvi kırıntılarını serpiştirin ve soğuması için buzdolabına alın.
7.    Dolaptan çıkarttığınız pudingleri bütün birer dilim çilekle süsleyerek servis yapın.

Muhabir: Burhan Arar