Tadına Doyum Olmayan Yaban Mersinli ve Cevizli Kurabiye Tarifi Tadına Doyum Olmayan Yaban Mersinli ve Cevizli Kurabiye Tarifi

Karadeniz bölgesinde doğal olarak yetiştiği bilinen nivik bitkisi, pazarlarda kış mevsiminde vazgeçilmez bir sebze olarak satılmakta ve tüketilmektedir.

Halk arasında farklı isimleri var

Halk arasında tirşik otu, ayı kulağı, yılan yastığı, kabargan olarak da bilinir. Bu yabani bitkinin tüm kısımları mukoz membranlar üzerinde kuvvetli tahriş edici etki gösterirken, eğer kaynatılır ya da uzun süre kurutulursa daha zararsız hale gelir. Bu yabani ot, güçlü asit içeriği nedeniyle tüketildiği an ağızda karıncalanma hissi oluşturur.

Tümör oluşumunu önlediği söyleniyor

Antioksidan özelliğe sahip bitkilerin tümör oluşumunu engellediği, bazı iltihabi ve böbrek hastalıklarına iyi geldiği yönünde bilgiler var. Ancak doktor tavsiyesi olmadan tedavi amaçlı bu bitkileri tüketmek doğru olmaz. 

Tokat yöresinde yemeği yapılan bu bitki nasıl tüketiliyor? Nivik nasıl pişirilir?

Ekşili Nivik (Tokat)

1 kg nivikotu (yılan yastığı)
1 bardak kalın bulgur
1 çay bardağı erik ekşisi
1 çay bardağı vişne kurusu
1 orta boy soğan
3 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı:
Nivik temizlenir, yıkanır ve doğranır. Bir tencerede yağ eritilir. Kıyılmış ince soğan katılıp iyice kavrulur. Ekşili karışım üzerine bulgur ve niviği ekleyip kaynatılır. Pişme işlemi sırasında içine demir kaşık batırılmaz (demir kaşık batarsa acı olur) Tahta kaşıkla karıştırılarak kısık ateşte pişirilir.

Editör: Haber Merkezi