Mutfak kültürümüzün vazgeçilmez alışkanlıklarından biri olan turşu iştah açıcı özelliği ve C vitamini açısından zenginliği sebebiyle tercih edilmesi gereken besinler arasında yer alıyor. Yararlı bakteriler barındırması ve kolesterolü düşürücü özelliğiyle de bilinir.
Leziz bir turşu nasıl yapılır, nelere dikkat etmeliyiz, şimdi bunlara bir göz atalım.
Turşu yaparken tercih etmeniz gereken tuz mutlaka iri taneli kaya tuzu olmalıdır. Turşu yapımında tuzun miktarını çok iyi ayarlamalısınız. Turşunun tuzu az olursa turşuya koymuş olduğunuz malzemeler yumuşak olur ve zararlı bakteriler üretir. Tuzu fazla olursa da yiyemezsiniz. Turşuya koyduğunuz su kaynatılıp soğutulmuş içme suyu olmalıdır. Turşunun içine koyduğunuz sebze ve meyveleri güzelce yıkadıktan sonra birkaç yerinden iğne yardımıyla delikler açmalısınız ki, içlerine turşu suyu girebilsin.
Turşu yapacağınız sebzeleri seçerken sert, taze, kabuklarının parlak görünümlü ve zedelenmemiş olmasına özen gösterin. Sebzeler ne kadar taze ve diri olursa turşunun dayanma süresi de o kadar artar.
MALZEMELER
4 adet acur
3 adet havuç
5-6 adet sivribiber
2-3 baş sarımsak
5-6 adet yeşil domates
4-5 adet kırmızı domates
1 adet küçük lahana
1 adet kereviz sapı ve yaprağı
1/2 demet maydanoz
1 çay bardağı kaya tuzu
1 çorba kaşığı limon tuzu
1 çorba kaşığı şeker
1/2 su bardağı sirke
1 adet aspirin
1/2 fincan sıvı yağ,
HAZIRLANIŞI
Sebzeleri güzelce yıkayıp ayıklayın.Çatalla sebzelerin ortalarına birkaç delik açın.Kavanozun dibine acurları yerleştirin.Sırasıyla aralarına ikiye bölünmüş sarımsak dişlerini yerleştirerek havuçları, yeşil domatesleri, sivri biberleri, lahanaları, maydanozları, kereviz sap ve yapraklarını ve kırmızı domatesleri kavanoza istifleyin. Turşu için kullanacağınız suya tuzu katıp kaynatın ve soğumaya bırakın.Bu suya limon tuzu, sirke, şeker ve aspirini ekleyip karıştırın.Kavanoza bu suyu dökün.Üstüne de küf yapmaması için sıvı yağı ekleyin ve kavanozun kapağını sıkıca kapatıp 10-15 gün bekletin.