Veni, vidi, vici neden söylendi?
47 yılında Anadolu'da ilk kez Zile'ye gelen Roma Generali Julius Sezar, burayı imparatorluk sınırlarına katmak için, Basforos Kralı II. Pharnake ile Zela Savaşı'nda karşılaşmışlar. Savaşın sonunda II. Phanake birçok askerini kaybetmiş. Savaşı kazanan Sezar, sevincini ülkesine “Veni, vidi, vici” (Geldim, gördüm, yendim) sözüyle ilan etmişti. 

Julius Caesar'ın hayatı, sözleri, bilinmeyenleri ve edebiyata Verdiği İlhama dair merak edilenler bu yazıda.
Güçlü bir siyasetçi, ordu komutanı ve bir diktatör… Adını tarihin unutulmaz sayfalarına yazdıran Julius Caesar (Jül Sezar), Roma’nın dünya üzerindeki en güçlü imparatorluklardan biri haline gelmesini sağladı. 
Öyleki günümüzde bile hem dünyanın tanıdığı hem de Tokat'ta halen adından sıkça bahsedilen bir tarihi karakter o.  Peki onun hakkında neler biliyoruz? 
İşte Julius Caesar Hakkında Bazı Gerçekler
1. Julius Caesar’ın M.Ö. 12 veya 13 Temmuz’da Doğduğu Düşünülüyor: 
Julius Caesar ile Mısır İmparatoriçesi Kleopatra arasındaki ilişki olduğu yazılır. Kleopatra, Caesar’la birlikte Roma’ya gitti. Bu ilişkiden Caesarion adlı bir oğul dünyaya getirdiler. 
Tokat Habersezar (3)
Korsanlar Kaçırdı, Kendisi İçin İstenen Fidyeyi Beğenmedi
Julius Caesar Ege Denizi’nde seyahate çıktığında 25 yaşındaydı. Bu sırada Sicilyalı korsanlar tarafından kaçırıldı. Korsanlar, Sezar’ın kefaleti için bugünün parasıyla 600 bin dolara denk gelen 20 gümüş sikke istedi. Fakat bu durum karşısında Caesar korsanların yüzüne gülüp kendisi için ancak 50 gümüşün yeterli olacağını (yaklaşık 1.550 kilogram altın) söyledi. Yardımcıları, gerekli parayı getirmeye gittiğinde Caesar, para bulunup ellerine ulaşıncaya kadar korsanların tutsağı oldu. Serbest kaldıktan sonra küçük bir grup askeri toplayıp korsanları avladı. Boğazlarını kesti ve gümüşlerini geri aldı.
Julius Caesar Hayatı Boyunca Üç Kez Evlendi
Caesar, ilk karısı Cornelia’yla M.Ö. 84 yılında evlendi. Çiftin bir kızı oldu, ancak Cornelia M.Ö. 69’da hayata veda etti. İki yıl sonra Caesar, Pompeia’yla evlendi, fakat daha sonra boşandılar. Son olarak M.Ö. 59 yılında Calpurnia ile evlendi ve ölümüne kadar bu evlilik devam etti.

Tokat Habertapınak

Julius Caesar Suikastı
M.Ö. 44’te Julius Caesar kendisini ömür boyu hükümdar ilan etti. Bu süreçte yaptığı çoğu değişiklik ve reform, orta ve düşük sınıflar tarafından olumlu karşılansa da gittikçe büyüyen gücü, diğer siyasetçileri endişelendiriyordu. Sonunda derinleşen düşmanlık bir çatışmayla patlak verdi. 15 Mart’ta, yaklaşık 40 kişilik bir senato ekibi tarafından bıçaklanarak öldürüldü.

Tokat Habersezar (4)

Largo di Torre Argentina
Largo di Torre Argentina, Roma’nın en eski açık hava meydanıdır. Julius Caesar, burada 23 yerinden bıçaklanarak 15 Mart’ta hayatını kaybetti. İtalya’nın başkenti Roma’da tarihi MÖ 3. yüzyıla dayanan ve Jül Sezar’ın öldürüldüğü yer olarak bilinen antik alan 2023 yılında ziyarete açılmıştı. Roma’nın merkezindeki Largo Argentina Meydanı'nda bulunan alan, 4 antik tapınağı barındırması nedeniyle "Kutsal Alan" olarak anılıyor. Antik Roma lideri Jül Sezar’ın suikasta uğradığı yerin kalıntıları da kısmen bu alanda bulunuyor.
2007 Yılında Julius Caesar’a Ait Olduğu Düşünülen Bir Büst Bulundu
Bazı tarihçi ve arkeologlar, 2007 yılında Fransa’daki Rhone nehrinden Julius Caesar’a ait olduğu düşünülen bir büst çıkardılar. Eğer büst gerçekten de ona aitse bu, kendisinin yaşadığı dönemde yapılmış ve bugüne kadar gelebilen tek eser olarak tarihe geçecek. Çünkü Caesar’ın çoğu görseli temsili olarak ölümünün ardından yapılmıştı. Bugün büstü Musée Départemental de l’Arles Antique’te ziyaret edebilirsiniz.
Tokat Habersezar (2)Meşhur Julius Caesar Sözleri
“Geldim, gördüm, yendim.” veya Latincedeki orijinal ifadesiyle “Veni, Vidi, Vici.”
“İnsanlar istekileri şeye gönülden inanır.”
“Eğer kanunlara karşı gelmek zorundaysan, bunu güç kazanmak için yap. Bunun dışında sadece gözle.”
“Kimse beklenmedik bir şeyden rahatsızlık duymayacak kadar cesur değildir.”
“İhaneti severim ama hainden nefret ederim.”
William Shakespeare’in Julius Caesar Oyunundan Alıntılar
“Korkaklar, ölmeden önce defalarca ölür. Yiğitlerse ölümü ancak bir kere tadar.”
“Ölüm, o kadim son, vakti gelince seni bulacaktır.”

Tokat Habersezar (1)

Kaynak: Mental Floss