Hayatını Türk milliyetçiliği ve bağımsız siyaset mücadelesine adayan Muhsin Yazıcıoğlu, 25 Mart 2009’da Kahramanmaraş’ta geçirdiği helikopter kazasında hayatını kaybetmişti. İşte şair, veteriner hekim, siyasetçi ve Ülkücü lider Muhsin Yazıcıoğlu’nun hayatı ve siyasi yolculuğu… 

İlk Yılları ve Eğitimi 

Muhsin Yazıcıoğlu, 31 Aralık 1954’te Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Elmalı köyünde Halit ve Fidan Yazıcıoğlu çiftinin oğlu olarak dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Şarkışla’da tamamlayan Yazıcıoğlu, yükseköğrenimini Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesinde yaptı. 

Muhsin Yazıcıoğlu2Ülkücü Hareketle Tanışması ve 1980 Öncesi 

Siyasi hayatına henüz lise yıllarında, 1968’de Genç Ülkücüler Hareketi’ne katılarak adım attı. 1972 yılında üniversite için Ankara’ya geldikten sonra Ülkü Ocakları Genel Merkezinde aktif görevler üstlendi. Önce genel başkan yardımcılığı, ardından genel başkanlık görevini yürüttü. 

1978 yılında kurulan Ülkücü Gençlik Derneği’nin kurucu genel başkanı oldu. Aynı yıllarda Türkiye’nin karanlık günlerinden biri olan Maraş Katliamı’nda sorumlu tutuldu ancak yargılama sonucunda suçsuz bulundu. Aynı yıl içerisinde Abdullah Çatlı ile ilgili olarak emniyete yönelik tehdide dair iddialar ortaya atılsa da bu olay hakkında kesin bir belge ya da hüküm bulunmadı. 

12 Eylül ve Cezaevi Yılları 

Yazıcıoğlu, 12 Eylül 1980 darbesi sonrası MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davası’nda yargılandı. Mamak Cezaevi’nde 7,5 yıl hapis yattı; bu sürenin 5,5 yılını hücrede geçirdi. Cezaevi yıllarında Dev-Yol lideri Nasuh Mitap ile aynı hücreyi paylaştı ve bu dönemde kaleme aldığı "Üşüyorum" adlı şiiriyle hafızalara kazındı. 

Cezaevi sonrası, ülkücü mahkûmlar ve ailelerine destek amacıyla kurulan Sosyal Güvenlik ve Eğitim Vakfı'nın başkanlığını üstlendi. 

Türk Halk Müziğinin ahu gözlüsü Nuray Hafiftaş kimdi? Ölüm yıldönümü ne zaman? Türk Halk Müziğinin ahu gözlüsü Nuray Hafiftaş kimdi? Ölüm yıldönümü ne zaman?

Thumbs B C 621C3Fb903Eefba804Eb41D75Fa1608FMÇP ve Meclis’e Giriş 

1987 yılında Milliyetçi Çalışma Partisi’ne (MÇP) katılarak genel sekreter yardımcılığı görevini üstlendi. 1991 seçimlerinde RP-MÇP-IDP ittifakıyla Sivas milletvekili seçilerek ilk kez TBMM'ye girdi. 

Büyük Birlik Partisi’nin Kuruluşu (1992–2009) 

Siyasi çizgisiyle MÇP’den ayrışan Yazıcıoğlu, 7 Temmuz 1992’de partisinden istifa etti. Ardından 29 Ocak 1993’te Büyük Birlik Partisi’ni kurarak genel başkanlık görevini üstlendi. BBP, milliyetçi-muhafazakâr çizgide siyaset yürütmeye başladı. 

1995 seçimlerinde ANAP-BBP ittifakıyla tekrar Sivas milletvekili olarak Meclis’e girdi. 1996’da ANAP’tan ayrılarak yeniden BBP çatısı altına döndü. Yıllar içinde BBP’nin birçok kurultayında genel başkanlığa seçilerek partisinin liderliğini sürdürdü. 

2007 seçimlerinde ise BBP'den istifa ederek bağımsız aday oldu ve yeniden Sivas milletvekili seçildi. Ardından partisine geri dönerek genel başkanlık görevine devam etti. 

Şüpheli Helikopter Kazası ve Ölümü 

25 Mart 2009’da, Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit ilçesindeki mitingin ardından Yozgat’ın Yerköy ilçesine gitmek üzere bindiği helikopter henüz aydınlatılamayan bir sebeple düştü. Helikopterde Muhsin Yazıcıoğlu’nun yanı sıra BBP Sivas İl Başkanı Erhan Üstündağ, il başkan yardımcısı Yüksel Yancı, belediye meclis üyesi adayı Murat Çetinkaya, pilot Kaya İstektepe ve gazeteci İsmail Güneş de bulunuyordu. 

Kazadan sonra 48 saat boyunca süren arama çalışmalarında helikopterin enkazı, resmi arama alanının dışındaki Keş Dağı Kuru Dere Kanlıçukur mevkisinde, köylülerin de desteğiyle bulundu. Kaza yerinin ilk anda tespit edilememesi ve GPS cihazlarının çalışmaması gibi şüpheler, kamuoyunda olayın sabotaj olabileceği yönündeki tartışmaları da beraberinde getirdi. 

65287842 Rmpl W5 R H X Yhk C845L G J W Xp5 Z Jb5V1Y Pq79D D Z3V6 YCenaze ve Anma 

Yazıcıoğlu’nun cenazesi, 31 Mart 2009’da Ankara Kocatepe Camii’nde on binlerce kişinin katılımıyla kılındı. Törene yaklaşık 700 bin kişinin katıldığı ifade edildi. Vasiyeti gereği, Mehmet Akif Ersoy’un da bir dönem kaldığı Taceddin Dergâhı’nın bahçesine, Bakanlar Kurulu kararıyla defnedildi. 

Geride Bıraktıkları ve Mirası 

Muhsin Yazıcıoğlu’nun adı bugün Türkiye’nin birçok yerinde park, cadde ve çeşitli kurumlarda yaşatılmaya devam ediyor. Şair kimliğiyle de tanınan Yazıcıoğlu, dava adamı duruşu, sade yaşamı ve "ölümüne sevda" olarak tanımladığı vatan sevgisiyle hafızalarda yer edindi. 

“Bir saniyesine bile hükmedemediğiniz bir hayat için, fırıldak olmanın anlamı yok.” 
— Muhsin Yazıcıoğlu 

ÖLÜMÜYLE İLGİLİ İDDİALAR 

25 Mart 2009 tarihinde meydana gelen kazadan sonra ortaya atılan suikast iddialarını araştırılması için 2 Şubat 2010 tarihinde Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu. 4 Nisan 2011 tarihinde açıklanan Meclis Araştırma Komisyonu raporundan tatmin olmayan ailesi ise iddialarında arkasının kesilmemesi ve dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün gazeteciler ile sohbette sarf ettiği "helikopterin beynini keçiler sökmedi ya" cümlesi üzerine dönemin Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Yalçın Topçu ve Gülefer Yazıcıoğlu'nun girişimleri üzerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün talimatıyla Devlet Deenetleme Kurulu olayı incelemeye almış ve 21 Ocak 2011 tarihinde de raporunu açıklamıştır. Günümüzde kazanın oluş biçimi ve kaza sonrasında yaşanan ihmaller hâlen tartışılmakta olup konu, Kahramanmaraş Özel Yetkili Savcılığınca hâlen soruşturulmaktadır. 

Muhabir: Mihriban Koçaker