Evde irmik helvası yaparken kıvamını bir türlü ayarlayamıyor musunuz? Tokatlı Helvacı Ahmet Usta, 30 yıllık deneyimiyle helvanın dağılmasını önleyen ve lezzetini katlayan o sırrı paylaştı. Meğer çözüm mutfağınızdaki o malzemede gizliymiş! İşte detaylar...

Türk mutfağının en sevilen, misafir sofralarının ve özel günlerin vazgeçilmez tatlılarından biridir irmik helvası. Kokusuyla evi saran, tadıyla damakları şenlendiren bu lezzeti evde yapmaya kalkışanların ise en sık karşılaştığı sorun kıvamını ayarlayamamak oluyor. Helvayı kavururken ya da şerbetini eklerken yapılan küçük bir hata, tüm emeği boşa çıkarabiliyor; helva ya tencereye yapışıyor, ya dağılıyor ya da istenen yumuşaklığa bir türlü ulaşmıyor.

Peki, pastanelerdeki gibi tam kıvamında, kaşık kaşık yedirten o mükemmel irmik helvasının sırrı ne? Bu sorunun cevabını, tam 30 yıldır Tokat'ta kendi helva tezgahını işleten ve işin ehli olarak tanınan Helvacı Ahmet Usta verdi. Ahmet Usta, yıllardır sır gibi saklanan ve helvanın hem lezzetini katlayan hem de kıvamını garantileyen o basit ama etkili püf noktasını paylaştı.

DAĞILMAYAN HELVANIN SIRRI: O 'BİR ÇAY BARDAĞI' MALZEME!

Helvacı Ahmet Usta'ya göre, irmik helvasının kıvamının asla şaşmamasını sağlamanın yolu, şerbetine eklenen sürpriz bir malzemede gizli: Pekmez! Evet, yanlış duymadınız. Ahmet Usta, özellikle ev hanımlarına şu tüyoyu veriyor:

"İrmik helvası yaparken kıvamı tutmuyor, dağılıyor diyenler şunu denesin. Bir su bardağı irmik için hazırladığınız şerbete, sadece 1 çay bardağı pekmez ekleyin. Üzüm pekmezi çok yakışır ama dut pekmezi seven onu da kullanabilir. Pekmezi eklediğiniz helvanın kıvamı kolay kolay bozulmaz, dağılmaz. Belki rengi alışık olduğunuzdan biraz daha koyu olur ama lezzeti on numara olur, parmaklarınızı yersiniz!"

İŞTE HELVACI AHMET USTA'NIN PEKMEZLİ İRMİK HELVASI TARİFİ

Malzemeler:

1 su bardağı irmik

2 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı sıvı yağ (Ayçiçek veya mısır)

1 su bardağı süt

1 su bardağı su

1 çay bardağı pekmez (tercihen üzüm)

Tokat Usulü Bacaklı Çorba Tarifi Tokat Usulü Bacaklı Çorba Tarifi

1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz içi (isteğe bağlı)

Hazırlanışı:

Öncelikle şerbeti hazırlayın: Bir sos tenceresinde 1 su bardağı süt, 1 su bardağı su ve 1 çay bardağı pekmezi karıştırıp ısıtın. Kaynamasına gerek yok, sadece sıcak olması yeterli.

Ayrı bir yapışmaz tencerede tereyağını ve sıvı yağı eritin.

Yağ ısınınca irmiği ekleyin ve orta-kısık ateşte, sürekli karıştırarak irmiğin rengi hafif dönene kadar (yaklaşık 5-7 dakika) kavurun. Dikkat edin, irmiği yakmayın!

Eğer kullanacaksanız, iri çekilmiş ceviz içini ekleyip 1-2 dakika daha irmikle birlikte kavurun.

Sıcak sütlü-pekmezli şerbeti, dikkatlice ve yavaş yavaş kavrulan irmiğin üzerine dökün. (Bu aşamada sıçrayabilir, dikkatli olun!) Hızlıca karıştırın.

Tencerenin kapağını kapatın, ocağın altını en kısık ayara getirin ve helvanın şerbetini çekmesi için yaklaşık 10-15 dakika kadar pişirin.

Süre sonunda ocağı kapatın. Helvanızı bir kaşık yardımıyla güzelce karıştırın ve kapağı tekrar kapatıp en az 15-20 dakika demlenmeye bırakın.

Demlenen helvanızı istediğiniz gibi şekillendirip (kaşıkla, kasede vb.) üzerine tarçın, hindistan cevizi veya ekstra ceviz serpip servis edebilirsiniz.

Helvacı Ahmet Usta'nın bu basit ama etkili tüyosuyla, artık siz de evinizde dağılmayan, tam kıvamında ve lezzetiyle fark yaratan irmik helvaları yapabilirsiniz! Afiyet olsun!

Editör: Burhan Arar