Kadim ve Sürdürülebilir Türk Mutfağı, Dünya Sahnesinde!
Binyılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikaye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk Mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha bereketli sofrası eşliğinde, eşsiz serüvenini dünya ile paylaşıyor. Zengin gastronomi kültürünü Türk Mutfağı Haftası kapsamında, üçüncü kez Türkiye Cumhuriyeti’nin dış temsilcilikleri ve yurt içinde tanıtacak olan Türkiye, bu önemli haftanın etkinlikleri sayesinde geniş kitleleri, kadim Türk Mutfağı’nın eşsiz reçeteleriyle tanıştırıyor. Binyıllardan beri sıfır atık felsefesiyle tencerelerin kaynadığı; bir çok özelliğiyle sürdürülebilir olan Türk Mutfağı’nın lezzetleri herkesi büyülüyor.
Türk Mutfağı Haftası kapsamında gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerle, sürdürülebilir Türk mutfağının birbirinden lezzetli, sağlıklı, geleneksel ve atıksız reçeteleri öne çıkarılırken bu yıl yurt dışında, tarih, kültür ve doğanın bir buluşması olan Ege lezzetleri, yurt içinde ise 81 ilinin coğrafi işaretli ürünleriyle hazırlanan özgün lezzetler tanıtılacak.
Coğrafi İşaretli Ürünleriyle Türk Mutfağı
Türkiye’de her bölgenin hatta her ilin kendine özgü ürünleri ve yemekleriyle harmanlanan sürdürülebilir mirasın temelini ise 81 ilin coğrafi işaretli, yerli ve nitelikli gıdaları oluşturuyor. Bu kapsamda Türk Mutfağı Haftası çerçevesinde yurt içi etkinliklerde Türkiye’nin coğrafi işaretli ürünlerinden oluşan menüler de sunuluyor.
Türkiye’nin TPE tescilli toplam 2218 ürünü bulunuyor
Türkiye’nin farklı bölgelerine ve illerine ait coğrafi işaretli ürünler, doğal üretim yöntemleri ve kalitesiyle ekolojik açıdan sürdürülebilir olan lezzet geleneğini de gözler önüne seriyor. Türkiye’nin 1637’si Mahreç işaretli, 565’i Menşei işaretli ve 16’sı Geleneksel olmak üzere Türk Patent Enstitüsü tarafından tescilli toplam 2218 ürünü bulunuyor. Ülkenin aynı zamanda Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tescilli 21 ürünü de mevcut. AB Komisyonu tarafından tescillenen ürünler arasında Gaziantep baklavası, Aydın kestanesi, Aydın inciri, Bayramiç beyazı, Malatya kayısısı, Milas zeytinyağı, Taşköprü sarımsağı, Giresun tombul fındığı, Antakya künefesi, Suruç narı, Çağlayancerit cevizi, Gemlik zeytini, Edremit zeytinyağı, Milas yağlı zeytini, Ayaş domatesi, Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, Maraş tarhanası, Ezine peyniri, Safranbolu safranı, Aydın Memecik zeytinyağı ve Araban sarımsağı yer alıyor. Türkiye’ye has, kaliteli-doğal malzemelerin farklı saklama-pişirme teknikleriyle buluştuğu Türk mutfağı, aynı zamanda vejetaryen ve vegan beslenme modeli için de pek çok seçenek sunuyor.
Tokat'ta ziyafet sofrası
Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında Tokat'ta Osman Paşa Konağı Butik Uygulama Oteli'nde hazırlanan birbirinden lezzetli yöresel yemeklerimiz beğeniye sunuldu.Bu yemekler arasında etli dolma, erikli yavan dolma, bakla dolması, Tokat Kebabı, Tokat Batı, Madımak, Tırtıl tatlısı gibi enfes lezzetler yer aldı.
Etkinliğe Tokat Vali Yardımcısı Osman Sarı, İl Defterdarı Aliaddin Karpınar, Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdi Dölek, İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Kır ve çok sayıda davetli katıldı.
Türk Mutfağı Haftası'nda Tokat'tan ziyafet sofrası
Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında Tokat'ta Osman Paşa Konağı Butik Uygulama Oteli'nde hazırlanan birbirinden lezzetli yöresel yemeklerimiz beğeniye sunuldu.
Muhabir: Mihriban Koçaker
Yorumlar
Yerel Haberler
Trend Haberler

Tokat'ta 5 Katlı Bina Boşaltıldı, Yıkım Hazırlığı Başladı!

Tokat'ın Bu İlçesinde Yaşam ve Yatırım Fırsatı Başladı Gelecekte Yıldızı Çok Parlayacak Şimdiden Arsa Ev Kapatacaklar

Herkesin Evinde Bulunuyor Tokat'ta Hurdacılar Bile Peşinde İçinde 24 Ayar Altın Var

Tokat'ın Bu Kasabasına Yerleşenler Zengin Olacak Kapalı Spor Salonu da Geliyor Yayla Turizmi İle De Öne Çıkıyor

Tokat'ın Bu Köyü Karadeniz'in Yeşil Dokusuyla Çevrili Hollanda Bahçeleri Gibi Yaşamı İle Kendine Çekiyor

Emekli Biletini Alan Geliyor Tokat'ın Bu köyünde Karargah Kuruyor Masal Gibi Büyülüyor Tokat'ta Keşfedilmesi An Meselesi