Peki böğürtlenin faydaları nelerdir? Tokat'ta böğürtlen yani Bük reçeli nasıl yapılır? 
Böğürtlen Faydaları Nelerdir?
Böğürtlen; A, B, C, E ve K vitamini bakımından oldukça zengin olan meyveler arasında yer alır. İçerisinde yer alan vitaminler ile beraber demir, magnezyum, fosfor, çinko, kalsiyum, folik asit ve potasyum bakımından da oldukça zengindir. Bu sayede insan vücudunun çeşitli hastalıklara karşı korunmasına yardımcı olur.

Tokat Haberböğürtlen2

Antioksidan özelliğine de sahip olan böğürtlenin faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Böğürtlen kan şekerinde oluşan bazı dengesizliklerin giderilmesine yardımcı olur. Kan şekerinde görülen ani düşüş ya da çıkışların oluşmasının engellenmesine katkı sağlayarak kan şekerinin dengelenmesinde belirli bir etkiye sahiptir.
Böğürtlen faydalarından biri de kabızlık gibi bağırsak sorunlarına olan etkisidir. Meyve içerisinde yüksek oranda lif bulunur. Bu lifler, sağlıklı organizmaları desteklerken bağırsak sisteminin korunmasına yardımcı olur. 

Sadece 10 Dakikada Hazırlayın: Pratik ve Lezzetli Acuka Tarifi Sadece 10 Dakikada Hazırlayın: Pratik ve Lezzetli Acuka Tarifi

Tokat Haberböğürtlen1

Meyve flavonoid bakımından da zengindir. İçerisinde yer alan flavonoidler; kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur. Aynı zamanda damar yollarında oluşan tıkanma ya da daralmalar ile karşılaşma ihtimalinin azaltılmasına da katkıda bulunur.
Böğürtlenkolajenüretiminin desteklenmesini sağlayan meyveler arasında yer alır. Kolajen üretimine sağladığı destek sonucunda kırışıklık ya da ince çizgiler ile karşılaşma ihtimalini azaltır. Aynı zamanda ciltteki yağ dengesinin korunmasında da etkili olabilir. Bu özelliği sayesinde cilt sağlığına dikkat eden kişiler tarafından sıklıkla tercih edilir.
 

Tokat Haberböğürtlen ReçeliBük (Böğürtlen) Reçeli İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
1 kg bük
1 kg şeker
1 çay kaşığı limon tuzu 
Bük (Böğürtlen)  Reçeli Nasıl Hazırlanır?
Bükler ayıklanır ve şekerle birlikte harmanlanarak 5 saat bekletilir ve ocağa alınarak suyu koyulaşana kadar kaynatılır. İnmeye yakın limon tuzu ilave edilir. Rengi değişene kadar kaynatılır ve ocaktan alınır. Ocaktan alındıktan sonra soğutulur ve servis edilir.

Muhabir: Mihriban Koçaker