Bir haftadır Tokat trafiğinde özellikle araç ve yaya olarak gözlem yapıyorum. Hatta trafikte yüzde yüz hatalı kişi arabama dahi çarptı.

Geyras’tan, Üniversite Kampüs Gülistan restoran kavşağına kadar belli saatlerde gittim geldim.

Trafikte çok olumsuz bile  demeyecem bile çok kötü alışkanlıklarımız var.

Trafikte çok kötüsünüz arkadaşlar.

Dimes Sanayi Kavşağı, Demirköprü, Üniversite Hastanesi, Köprübaşı, Niksar Yolu Kavşağı, Cumhuriyet Meydanı ve Yüksek Kahvenin orada sıkışan trafikte keşmekeş bir trafik var.

Sürücülerden ev yayalardan kaynaklı en önemli 5 sorun sürücü ve yaylardan kaynaklı.

1.    Yaylar asla yaya yolundan geçmiyor. Her yerden geçiş hem yaya güvenliğini tehlikeye sokuyor hem de trafik akışını yavaşlatıyor.
2.    Trafikte ki bisiklet, elektrikli bisiklet ve motosiklet sürücüleri kırmızı ışıkta durmuyor, sürüş esnasında araçların haklarına hiçbir şekilde saygı duymuyorlar. Arabaların arasından öyle zikzaklı gidiyorlar ki araç sürücüsü anında önüne çıkan motosikletli için fren yapmasa her an bir kaza olur.
3.    Araçlar ikinci park yapıyorlar. Ve ikinci parklar karşılıklı olunca dört şeritli Gazi Osman Paşa Bulvarımız tek şeride düşüyor.  Normal seyreden trafik biranda duruyor ve karışıyor. Kornalar basılıyor, sürücüler strese giriyor.
4.    Ara yollardan anında çıkan araçlar, trafiği tehlikeye sokuyor. Her yerden çıkış olması trafiği karıştırıyor.
5.    Trafik kurallarına uymak istemeyen bir sürücü ve yaya durumumuz var. Her yerde geçiş üstünlüğü istiyorsunuz. Korna, bağırtı, stres sokakları esir almış görünüyor.
Yapısal sorunlara gelince

1.    Tüm şehrin trafiğinin Gazi Osman Paşa Bulvarında buluşması ve çözüm üretilememesi büyük bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.
2.    Behzat Bulvarında trafik kurallarının uyulmasına yönelik bir çalışma yok. Yol çizgileri, trafik levhaları eksik mesela. Behzat Bulvarını genellikle köyden gelen sürücüler kullanıyor ve köyde ki gibi araç sürmeye devam ediyorlar.
3.    Dimes Kavşağı, Niksar Yolu ev Cumhuriyet Meydanında battı çıktıların olmaması trafik akışı  kırmızı ışıklarla boğuluyor. Trafiğin önü sürekli kesilince olmayan sorunların biranda içinde buluyorsunuz kendinizi.
4.    Çevre yolumuz var ama önceden şehir ile bağlantı yolları planlanmadığımı için trafiği rahatlatıcı bir özelliği yok. Çevre yolu ile şehir içi yollar bir şekilde entegre edilmeli.
5.    Otopark sorununa değinmek istemiyorum, millet araçlarını park etmek için bir biri ile yarışıyor. Yıkılan valilik binasının yeri bile şu an araç otoparkı için rahatlama sağladı.
6.    Cumhuriyet Meydanına tekrar yapılmak istenen Valilik, PTT ve Belediye Hizmet binaları zaten yoğun olan bölgeyi dahada yoğunlaştıracak. Hem Valilik, Belediye Hizmet Binası ve PTT gibi kurumları Yeşil ırmağın kenarına yapmak çözüm olarak karşımızda duruyor.
7.    Tokat tarihi şehir. Tarihi mahallelerin sokakları biran önce tek gidiş yada geliş olarak trafiği düzenlenmeli
8.    Trafik polisleri trafiği düzenlemek yönünde değil, sürücülere  ceza kesmek için varlar maalesef. Sıkışan trafikte ben hiçbir şekilde trafik polisi göremiyorum. Ama ceza kesmek olunca rekor üstüne rekor kırıyorlar. Tokat’ta sürücülere kesilen cezalar diğer illere göre eminim fazladır.
Tokat trafiği çözülürmü sizce. Vatandaş olarak Tokat trafiğinin rahatlaması konusunda bize düşen hangi konulara uyuyoruz. Çoğunlukta sürücünün direksiyonun başına geçince canavara dönüştüğü bir şehirde trafik nasıl çözülür ki!

İğneyi kendine çuvaldızı başkasına batır derken atalarımız kurallara önce kendiniz uyun diyor.

Trafik kurallarına uymak bir kültürdür, bir medeniyet göstergesidir.

İnsanı bir değer göstergesidir.

Zor olsada lütfen kurallara uyalım uymayanları uyaralım.

Uyarırken dayak yemezseniz eğer.

Halının altına gübürleri süpürmeden,  gerçekçi bir değerlendirme yapayım istedim.

Herkes üstüne alınsın ki trafik sorunu birlikte çözelim.

Vesselam