Gastronomide önemli bir yere sahip olan Tokat Mutfağında, keşkekten bata, mercimekli bulgur pilavından bacaklı çorbaya, Tokat kebabından tirit yemeğine bakla dolmasından yavan dolmaya, dolmaiçiden nohutmayalı çöreğe varıncaya kadar birçok lezzet bulunuyor.

Tokat Haberkatmer (4)

Türkiye'nin birçok yerinde gözleme çeşitleriyle bilinir. Ancak Tokat'ta katmer ve çökelekli diğerlerinden farklıdır. Çökeleklinin özelliği Tokat çökeleği ile yapılmasından gelir. Hamurun yağlanarak katlanıp sac üzerinde odun ateşinde pişirildiği katmerin de tadı bir başka güzel.

Tokat Haberkatmer (5)

Tokat'ta katmer ve çökelikli varsa yanına doğranan domates ve salatalık ve bir demlik çay ile tüm güne yetecek lezzetli bir öğün yemiş olursunuz. İster kahvaltı da ister çay saatinde yiyin. Tokat'ın Katmer ve çökeleklisi en vazgeçilmez yöresel lezzetlerden.
Peki Tokat'ın katmer ve çökeliklisi nasıl hazırlanıyor? Malzemeleri neler? İşte tarifi ve püf noktaları... 
Çökelekli Katmer İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Tokat Haberkatmer (2)

1 litre su, alabildiği kadar un, ½ kg çökelek, 250 gr eritilmiş tereyağı, 1 demet ince kıyılmış maydanoz, 4-5 dal ince kıyılmış yeşil soğan, tuz
Çökelekli Katmer Nasıl Hazırlanır?

Tokat Haberkatmer (7)

HAMURU NASIL YAPILIR?

Su, tuz ve un karıştırılarak kulak memesi yumuşaklığına yoğrulur ve ikiye ayrılır. Hamurun ilk parçası yumruk büyüklüğünde bezelere ayrılır. Her beze sırayla açılarak yağlayacak yardımıyla yağlanır ve enine ve boyuna üçe katlanır. Unlanmış bir tepsiye dizilir. Üstü nemli bir bezle örtülerek dinlenmeye bırakılır. Diğer hamur yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılır.

Tokat Haberkatmer (8)

ÇÖKELEK, MAYDANOZ VE YEŞİL SOĞAN İLE HARCI HAZIRLANIYOR

Çökelek, maydanoz, tuz ve yeşil soğan karıştırılır. Bezelerden her biri ince bir şekilde açılır. Yuvarlak hamurun yarısına çökelek serilir. Diğer yarısı üzerine katlanarak kapatılır ve kenarları parmakla hafif bastırılarak yapıştırılır. Sacda bir tarafı yağsız kızartılır ve çevrilince bir yağlayacak yardımı ile yağlanır. Diğer tarafa da aynı işlem uygulanır. Bu işlem hamurlar bitene kadar tekrarlanır ve çökelekliler hazırlanmış olur. Sonra sıra yağlanıp dinlenmeye bırakılan katmer hamurlarına gelir. Kare şeklinde katlanmış katmerler de yarım parmak kalınlığında açılır aynı çökelekli hamurlar gibi pişirilir ve her iki yüzü de yağlanır. Çökelekliler mutlaka sıcak, katmerler arzuya göre sıcak, soğuk veya ılık servis yapılabilir.

Muhabir: Mihriban Koçaker