Salatalık turşusu için malzemeler...

Yarım su bardağı temizlenmiş sarımsak
4 yemek kaşığı kalın tuz
(600 ml) 3 su bardağı sirke
4 su bardağı su
1 tutam maydanoz
10-15 adet acı biber
1 tatlı kaşığı limon tuzu
yaklaşık 2.5 kg salatalık

Salatalık turşusu tarifi

Ön hazırlık olarak salatalıklarımızı güzelce yıkayalım.
Sarımsakları soyalım.
Biberlerin acısı kolay çıksın diye uçlarını çok az keselim.
Turşu kavanozuna salatalıkları mümkün olduğunca çok salatalık sığdıracak şekilde yerleştirelim.
Aralar biber ve sarımsak da serperek tüm kavanozu dolduralım.
Sıra geldi turşumuzun sirkesine. Eğer kolaylık olsun isterseniz çok bilinen bazı markaların hazır turşuluk sirke karışımları bulunuyor, bunları kullanabilirsiniz. Ben genelde sirke ve suyu neredeyse yarı yarıya kullanırım,
Bu tarifte önce 600 ml kadar sirkeye 4 yemek kaşığı tuzu ekleyip karıştırdım ve kavanoza boşalttım.
Üzerini de normal su ile doldurdum, 4 su bardağı da su aldı. (toplamda 1.5 lt kadar) Tabi ki bu ölçü sizin salatalıkları ne kadar sıkı doldurduğunuza göre değişir. Dilerseniz siz de göz kararı neredeyse kavanozun yarısına yaklaşacak kadar sirkeyi ilave edip kalanını da su ile doldurabilirsiniz.
Kavanoz dolduktan sonra 1 tatlı kaşığı limon tuzunu da ekleyip ağzını bir tutam maydanozla kapatın ve kavanozu sıkıca kapatın.
Sirkenin ve suyun güzel karışması için kavanozu kendi etrafında şöyle bir iki çevirin.
Şimdi sıra geldi turşumuzun dönmesi için beklemeye, güneş almayan kuru bir yerde 1 hafta-10 gün içerisinde turşumuz soframıza getirmeye hazır olacaktır. Biz annelerimizden bu şekilde öğrendik ve yıllardır turşularımızı bu şekilde hazırlarız.

Püf noktaları

Salatalık turşusu yapmak için öncelikle taze ve sert salatalıklar seçmelisiniz. Salatalıkların kabuklarını soymanıza gerek yok, sadece iyice yıkayın ve kurulayın. Sonra salatalıkları istediğiniz boyutta kesin veya bütün bırakın.

Turşu kavanozunuzu da temizleyin ve kurulayın. Kavanozun içine sarımsak, acı biber, maydanoz gibi aromatik malzemeleri serpiştirin. Salatalıkları da aralara sıkıştırarak kavanoza yerleştirin.

Turşu suyunu hazırlamak için sirke, su, tuz ve limon tuzu karıştırın. Bu karışımı kavanoza dökün ve salatalıkların üzerini tamamen kapladığından emin olun. Kavanozun ağzını maydanozla kapatın ve kapağını sıkıca kapatın.

Turşunuzun güzelce dönmesi için kavanozu güneş almayan serin bir yere koyun ve 10 gün kadar bekletin. Turşunuz hazır olduğunda rengi soluk yeşil olacak ve sirkenin ekşiliği ile biberin acılığı salatalıklara geçecektir.

Salatalık turşusunu meze olarak veya ana yemeklerin yanında servis edebilirsiniz. Afiyet olsun

Editör: Haber Merkezi