Evde yapılan lezzetlerin tadı bir başka olur, özellikle de mayalı hamurlar. Bu seferki tarifimizle evde puf puf kabaran, yumuşacık açmalar yapabilirsiniz. İster kahvaltıda, ister çay saatlerinde, bu açmalar her zaman favoriniz olacak.
Açma Tarifi İçin Malzemeler:
3 su bardağı ılık süt
2 çay bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta (bir yumurtanın sarısı üzerine)
1.5 tatlı kaşığı tuz
3 yemek kaşığı şeker
1 paket instant kuru maya
8-8.5 su bardağı un
İsteğe göre iç malzeme (peynir, zeytin, tereyağı, çikolata)
Yapılışı:
İlk olarak, ılık süt, şeker ve mayayı karıştırma kabına alıp, mayanın aktif hale gelmesi için 5 dakika bekleyin.
Ardından yumurta (birinin sarısı hariç), sıvı yağ, tuz ve irmiği ekleyin.
Unu yavaşça ilave ederek yoğurun. Hamur, kulak memesi kıvamından biraz daha yumuşak olmalı.
Hamuru örtüp, 30-40 dakika mayalanmaya bırakın.
Mayalanan hamuru alıp, parçalar kopartarak şekil verin.
Yağlı kağıt serili tepsiye hamurları aralıklı yerleştirin.
Üzerlerine yumurta sarısı sürün ve isterseniz susam veya çörek otu serpiştirin.
Tepsi mayası için 15-20 dakika daha bekletin.
180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Bu tarif sayesinde, evde pastane kalitesinde açmalar yapabilirsiniz. İç malzeme olarak zeytin, peynir, tereyağı veya çikolata ekleyerek farklı lezzetler yaratabilirsiniz. Açmalarınızı sıcak bir çayla beraber sunarak, kahvaltılarınızı veya çay saatlerinizi lezzetle taçlandırın.
Afiyet olsun!