Tadıyla ince sarımıyla zeytinyağlı dolmayı aratmıyor. İçinde et olmadığı için yavan adını alan dolmanın olmazsa olmazı ise erik. Tokat'ta erikli dolma olarak da bilinen Erikli Yavan Dolma, Yöresel Tokat mutfağının baş tacı lezzetlerinden biri.

Tokat'ın dolmaları çeşit çeşit

Etli dolma, bakla dolması, erikli yavan dolma, zeytinyağlı yaprak sarması gibi birbirinden lezzetli dolma çeşitleri Tokat'ı bir çok şehirden ayırıyor. Bunun en önemli nedenlerinden birisi ise coğrafi konumu nedeniyle kendine has aromasıyla bambaşka lezzet sunan asma yaprakları.
Tokat'ta dolma çeşidi bol. Bunların içinde en sevilenlerden birisi erikli yavan dolma. Dolmada erik olur mu diye düşünenler hemen bu tarifi denemeli.

Erikli Yavan dolma için malzemeler:
2 su bardağı dolma içi ( ince bulgur ve aşlık karışımı )
2 adet kuru soğan
2 çorba kaşığı salça ( domates / biber karışımı )
1,5 kg salamura yaprağı
1 su bardağı erik kurusu
1 yemek kaşığı reyhan
karabiber
kırmızıbiber
tuz
Üzeri İçin:
4 adet kuru soğan
4 kaşık tereyağı
2 yemek kaşığı salça
Erikli Yavan Dolma Yapılışı:
Bir kabın içinde dolma içi bir bardak sıcak su ile ıslatılır. Reyhan ince doğranmış soğan, tuz, karabiber, kırmızıbiber, salça içine atılır. Kaşıkla iyice karıştırılır. Tuzu iyice çıkarılmış yapraklar masaya serilip zeytinyağlı dolma gibi ince ve uzun sarılır. Tencereye dizilir. Aralarına yıkanmış kuru erikler serpilir.

Dizme işlemi bittikten sonra üzerine 1 bardak kadar sıcak su eklenir ve pişmeye bırakılır. Sosu için; kuru soğan ince kıyılarak bol yağda kavrulur. İçine salça eklenir. Hazırlanan sos dolmanın üzerine yayılarak kısık ateşte 2 saat kadar pişirilir. Suyu bittikçe ilave edilir.

Not: Sıvı yağın konması dolmaya parlaklık verir. Bu dolmanın etinin olmaması sebebiyle yörede Yavan Dolma ismiyle anılıyor. 

Editör: Haber Merkezi