Kabak, sağlık için birçok faydalı özelliğe sahip olan besleyici bir sebzedir. Kabak, düşük kalorili bir sebze olup yüksek lif içeriğiyle sindirime yardımcı olur ve tokluk hissi sağlar. Bu özelliğiyle kilo kontrolüne yardımcı olabilir.
Kabak, A vitamini, beta-karoten ve lutein gibi göz sağlığı için önemli olan besin maddelerini içerir. Bu bileşenler, göz sağlığını korumaya ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir. Antioksidanlar açısından zengin bir sebzedir. Özellikle beta-karoten, C vitamini ve manganez gibi antioksidanlar, hücresel hasarı azaltmaya ve vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı korumaya yardımcı olabilir.
Cilt ve saç sağlığı için önemli olan vitamin ve mineralleri içeren bu sebzeyle yapılan pek çok yemek ve salata tarifi vardır. Ancak Tokat yöresinde bu sebzenin kabukları bile lezzetli bir yemeğe dönüşüyor. Kabak kabuğu kavurması hem pratik hem besleyici bir yemek olarak yöresel mutfakta yerini koruyor. Lif, vitamin ve mineral açısından zengin bu sebzenin kabuğunu Tokatlılar bakın nasıl yemeğe dönüştürüyor.
Kabak Kabuğu Yemeği İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
4-5 adet kabak (kartlaşmış kabak), 1 çay bardağı bulgur, 1 adet domates, 2 adet kuru soğan, 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı salça, Karabiber, Pul biber, Kimyon, Tuz.
Kabak Kabuğu Yemeği Nasıl Hazırlanır?
Yıkanmış kabakların kabukları uç ve baş kısımları kesildikten sonra 3 cmeninde çok derin olmayacak şekilde soyulur. Soyulan kabuklar kibrit çöpü kalınlığında doğranır. Geniş bir kabın içerisine tereyağı konularak kızdırılır. Kızdırılan tereyağının içerisine ince doğranmış soğanlar eklenir ve pembeleştirilir. Daha sonra salça eklenerek biraz daha karıştırılır. Doğranmış kabak kabukları ilave edilerek öldürülür. Bulgur eklenir ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Tuz ve baharatlar eklenir ve sıcak servis edilir.