Üniversitelerde en önemli mesele ; bir akademisyenin yeterli olup olmadığıdır. Günümüzde gerek öğrenciler gerekse ebeveynler çoğunlukla bunu araştırır ve ona göre tercih eder yada etmez.

Akademisyen branşında başarılı olduğu kadar ;içi ile işi ile ve çevresi ile de barışık olmalıdır. Toplumdan kendini soyutlayan ve insanlara üstenci bir tavır ile bakan birinde ciddi sorun vardır. Muhtemelen geldiği yere nasıl geldiğini kendi de henüz kabüllenememiştir. Öylelerini geçmişte tanıdık ki akıllara zarar.Çocukluk yıllarından tanıdığımız insanlardı bunlar.Bir şekilde aldıkları irtifayı hazmedemediler. Toplumda hiç bir karşılıkları yoktu.Tek işleri yakın akrabaları ve üç-beş diyet borcu olana hizmetten öte bir varlıkları olmadı. Mal bulmuş mağribi misali savrulup durdular.

Halk bunları hep hafızasına aldı ve her zaman alacaktır da.

“Yüksek makamların şunun bunun aracılığı ile verilmesi doğru değildir. En bilgilisi hangisi ise ona verilmek gerektir... Bir cahilin, sırf eskidir diye bir bilginin önüne geçirilmesi haksızlıktır.”

Koçi Bey

Önceki devirlerde siyaset bilimi terminolojisi ile ifade edecek olursak nepotizm (akraba kayırmacılık), kronizm (eş-dost kayırmacılık) ve partizanlık (siyasal kayırmacılık) maalesef ülkemizde tüm kamu kurum ve kuruluşlarında oldukça yaygındı... Üzülerek ifade etmeliyim ki, ülkemizde bir dönem adam kayırmacılık, iltimas ve torpil gibi kavramlar artık öylesine yaygınlaşmıştı ki, toplumda bu türde girişimler ve eylemler ayıplanmak bir yana son derece normal karşılanabiliyordu... Herhangi bir işe girerken, “torpil” aramak gayet doğal bir davranış olarak düşünülebiliyordu!... Torpil yapanlar veya yapılmasını talep edenler, liyakat sahibi bir başkasının haklarına tecavüz edildiğine aldırış bile etmiyorlardı!...

Maalesef torpil gibi bir hastalık toplumda kurumsallaşınca herkes de rasyonel bir davranışla oyunu kurallarına göre oynama eğilimini tercih ediyor. Bazen erdemli insanlar bile torpilin ahlaki bir talep olmadığını bile bile kendisinin kaybedeceği bir oyuna dahil olabiliyor. Eski yıllara kıyasla şimdi liyakat noktasında ve akademik yayın hususundaki kriterlere elden geldiğince dikkat edildiği kanaatindeyim. Ki ...öyle de olmalıdır. Aksi takdirde bu işlerin nereye varacağına dair bir çok Azop Masalı bulabiliriz. Sonuç : Yarın ahirette sorulacak kul hakkının ne olduğunu hepimiz biliyoruz. Dikkat etmek lazım.Vesselam...