Ramazan ayının dördüncü gününde, hem hafif hem de doyurucu bir iftar menüsüyle karşınızdayız. Oruç sonrası mideyi yormayan, aynı zamanda besleyici ve lezzetli yemekler hazırlamak çok önemli. İşte dördüncü gün iftar menüsü:
İftara, vitamin ve mineral açısından zengin Brokoli Çorbası ile başlıyoruz. Hem hafif hem de besleyici bu çorba, oruç sonrası ideal bir başlangıç olacak. Ardından, sebze ve protein dengesini mükemmel şekilde birleştiren Sebzeli Susamlı Tavuk servise sunuluyor. Bu hafif ana yemek, lezzetiyle sofralarınızı şenlendirecek. Yanında, Basmati Pirinç Pilavı ile zenginleşen menü, tane tane dokusuyla damaklarda iz bırakacak. Tatlı olarak ise, hafifliği ve meyveli aromasıyla Portakal Pelteli İrmik Tatlısı, iftar sonrasında tatlı ihtiyacınızı karşılayacak harika bir seçenek.
Brokoli Çorbası Tarifi
Brokoli, soğan, patates ve et bulyonuyla yapılan bu çorba, özellikle Ramazan ayında hafif ama besleyici bir seçenek arayanlar için ideal. Kremalı yapısı ile hem doyurucu hem de lezzetli.
Brokoli Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
1 paket brokoli (500-600 gr.)
1 orta boy kuru soğan
1 tablet et bulyon
1 adet orta boy patates
5-6 su bardağı sıcak su
Yarım kutu çiğ krema
2 yemek kaşığı tereyağı
karabiber
(bulyonun tuzu az gelirse tuz ekleyebilirsiniz)
Yapılışı:
1. Soğan ve patatesi küp küp doğrayın. Brokoliyi yıkayıp parçalara ayırın.
2. Tereyağını tencerede eritin, soğanı tencereye koyun ve pembeleşene kadar kavurun.
3. Patates ve brokoliyi de ekleyin 5-6 dakika daha kavurun.
4. Kavurduğunuz sebzelere suyu ekleyerek tüm sebzeler iyice yumuşayana kadar haşlayın.
5. Haşlanan sebzelere kremayı ekleyerek karıştırın.
6. Tencere ocaktayken, tüm malzemeler parçalanana kadar blendırdan geçirin 10 dakika daha kaynatın.
7. Çorbanızı kâselere paylaştırın ve ister brokoli parçalarıyla ister rendelediğiniz kaşar peynirini serperek servis yapın.
Sebzeli Susamlı Tavuk Tarifi
Zeytinyağında sote edilen tavuk, havuç, biber ve soğanla birlikte hazırlanan bu yemek, hem sağlıklı hem de nefis bir ana yemek alternatifi sunuyor. Üzerine serpiştirilen susam ve taze soğan ise lezzetini pekiştiriyor.
Sebzeli Susamlı Tavuk Tarifi İçin Malzemeler
1 adet orta boy havuç
1 adet orta boy soğan
2 adet orta boy yeşil biber
1 adet orta boy kırmızı tatlı biber
1 diş sarımsak
4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
400 gr kemiksiz tavuk but
Susam
2-3 sap taze soğan
Yapılışı:
1. Soğanı ve sarımsağı ince ince yemeklik doğrayın. Havuç ve biberleri de julyen doğrayın.
2. Tavuğu kuşbaşı ya da biberler gibi julyen doğrayın.
3. Zeytinyağını tencereye alın ve kızdırın, tavuklar hafifçe karamelize oluncaya kadar soteleyin.
4. Soğan ve havucu ekleyip 1 dakika daha soteleyin.
5. Havuçlar diriliğini kaybedince içine biberleri ekleyin ve sotelemeye devam edin.
6. Tuzunu, sarımsağını ve susamını ekleyerek biberler pişene kadar soteleyin.
7. Pilav üstüne alın, biraz taze soğan serperek servis yapın.
Basmati Pirinç Pilavı Tarifi
Basmati pirinci, tereyağı ve zeytinyağı ile pişirilerek servis edilen bu pilav, özgün aromasıyla iftar sofranızı taçlandırıyor. Pilav, tane tane yapısı sayesinde mükemmel bir uyum sağlıyor.
Basmati Pirinç Pilavı Tarifi İçin Malzemeler
2 su bardağı basmati pirinç
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
3 su bardağı sıcak su
Tuz
Yapılışı:
1. Pirinci ayıklayın sıcak ve tuzlu suda 15 dakika bekletin, 2 – 3 su yıkayın ve süzün.
2. Tencereye tereyağını ve zeytinyağı karıştırıp eritin, sıcak suyu ve tuzu da ekleyin.
3. Pirinçleri ilave ederek karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın.
4. Pilavın üzeri göz göz oluncaya kadar orta ateşte pişirin.
5. Suyunu çekince altını kapatın ve 10 dakika kapağı kapalı olarak dinlendirin. Servis yapmadan karıştırın ve tabaklara alın.
Portakal Pelteli İrmik Tatlısı Tarifi
Hafif bir tatlı arayanlar için ideal olan bu irmik tatlısı, portakal peltesi ile zenginleştirilerek hem görsel olarak hem de tat olarak sofranızı şenlendiriyor.
Portakal Pelteli İrmik Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
Portakal Peltesi için:
2 su bardağı portakal suyu
1 yemek kaşığı buğday nişastası (tepeleme)
2 yemek kaşığı toz şeker
Muhallebi İçin:
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı irmik
5 su bardağı süt
1 paket vanilin
1 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı:
1. İrmik tatlısı için orta boy bir tencereye süt, şeker ve irmiği alın.
2. Orta ateşte koyulaşana kadar karıştırarak pişirin. Kıvam alan irmik tatlısına vanilin ve tereyağını ekleyerek ocağı kapatın.
3. Küçük bir kepçe yardımıyla kuplara bölüştürün.
4. Peltesi için portakal suyu, nişasta ve pudra şekerini orta boy bir sos tenceresine alın. Kıvam alıncaya kadar orta ateşte karıştırarak pişirin. Yoğunlaşan pelteyi kaselerdeki tatlıların üzerine paylaştırın.
5. Tatlıları buzdolabına alın ve 1 saat kadar soğutun.
6. Portakal dilimleri ve nar taneleriyle servis edin.