Ramazan’ın üçüncü gününde, iftar sofralarınızı zenginleştirecek birbirinden lezzetli tariflerle karşınızdayız. Oruç sonrası mideyi yormayan, aynı zamanda besleyici ve doyurucu yemekler tercih etmek, hem sağlık hem de lezzet açısından büyük önem taşır. İşte Ramazan’a özel hazırladığımız menü:
1. Kremalı Dereotlu Mantar Çorbası
Yumuşak dokusu ve kremamsı tadıyla bu çorba, sofranıza zarif bir başlangıç yapmanızı sağlar. Mantarın besleyici gücü, kremanın yumuşaklığıyla birleşiyor. Mantarları doğrayıp soğan ve sarımsakla birlikte tereyağında kavurduktan sonra un ve su eklenerek kaynatılır. Kreması eklenip bir süre karıştırıldıktan sonra taze dereotu ile zenginleştirilen bu çorba, iftarın hafif ve lezzetli başlangıcıdır.
Kremalı Dereotlu Mantar Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
300 gr mantar
1 adet küçük boy soğan
1 diş sarımsak
200 ml krema (yarım paket)
6 su bardağı su
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
tuz
karabiber
Dereotu
Yapılışı:
1. Mantarları yıkayıp doğrayın. Soğanları elinizden geldiğince küçük yemeklik doğrayın.
2. Tereyağı mantar, sarımsak ve soğanları alarak kavurun.
3. Suyunu çeken mantarlara unu ekleyin ve kavurun.
4. Tuzunu, biberini ve 5-6 su bardağı suyu ekleyerek orta ateşte kaynatın.
5. Altını kısın, kremasını da ekleyip kıvam alıncaya kadar karıştırarak pişirin. Dereotunu ekleyerek karıştırın ve servis yapın.
2. Kuzu Kaburgalı Nohut Yemeği
Protein açısından zengin kuzu kaburga, nohutla buluşarak doyurucu ve lezzetli bir ana yemek oluşturuyor. Tereyağı ve zeytinyağında kavrulan soğan, ardından et ve nohutu ekleyip sıcak su ile pişirilir. Etin yumuşaklığı ve nohudun lezzeti birleşerek mükemmel bir uyum sağlar. Yanında sebzeli bulgur pilavıyla harika bir ana yemek ortaya çıkar.
Kuzu Kaburgalı Nohut Yemeği Tarifi İçin Malzemeler
300 gr kuzu kaburga
2,5 su bardağı 1 gece önceden ıslatılmış nohut
1 adet iri soğan
1 yemek kaşığı domates + 1 yemek kaşığı biber salçası
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber
3-5 su bardağı sıcak su
Yapılışı:
1. Tereyağı ve zeytinyağını tencereye alın. Soğanı yemeklik doğrayın ve tencerede önlü arkalı kızartıp tencereden alın.,
2. Soğanlar bu yağda şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Salçasını ekleyip kavurmaya devam edin.
3. Eti ekleyin ve nohutu ekleyip karıştırın.
4. Suyu ekleyerek karıştırın. Nohutlar yumuşayıncaya kadar pişirin, tuzunu ekleyip karıştırın bir süre daha pişirip ocaktan alın ve servis yapın.
3. Sebzeli Bulgur Pilavı (Garnitürlü)
Bulgurun lezzeti, havuç, patates ve bezelye gibi sebzelerle taçlanıyor. Zeytinyağı, tereyağı ve salça ile hazırlanan bulgur pilavı, hem besleyici hem de doyurucu bir garnitür olarak sofranızı tamamlar.
Sebzeli Bulgur Pilavı (Garnitürlü) Tarifi İçin Malzemeler
1 su bardağı pilavlık bulgur
1 su bardağı donmuş bezelye
1 adet kuru soğan
1 diş sarımsak (isteğe göre)
1 adet havuç
1 adet patates
1 yemek kaşığı salça
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı sıcak su
tuz, karabiber, kimyon
Yapılışı:
1. Soğanı ve sarımsağı ince ince yemeklik doğrayın. Havucu ve patatesi bezelyeleri büyüklüğünde doğrayın.
2. Yağı kızdırın, soğanı ekleyerek kavurun.
3. Soğanlar şeffaflaşınca havuç ekleyip kavurun.
4. Salçayı ekleyip kavurmaya devam edin.
5. Bulguru ekleyin 1-2 tur kavurun. Patatesleri, tuzu ve baharatları, bezelyeleri de ekleyerek karıştırın.
6. Kaynar suyu bulgurların üzerine ilave edin.
7. Kısık ateşte pilav suyunu çekene kadar pişirin.
8. Ocağı kapatın, 10 dakika kadar demlenen pilavı servis yapın.
4. Fırın Sütlaç
İftar menüsünün tatlısı ise fırında pişerek lezzetini katlayan fırın sütlaç. Pirinç, süt, şeker ve nişasta ile hazırlanan bu tatlı, yumurta sarısı ve vanilya ile zenginleştirilip fırına verilir. Üzeri kızarıncaya kadar pişirilen sütlaç, soğuk ya da ılık servis edilebilir.
Fırın Sütlaç Tarifi İçin Malzemeler
1 litre süt
1 su bardağı Şeker
yarım su bardağı pirinç
1,5 yemek kaşığı buğday nişastası
bir tutam Tuz
1 adet yumurta sarısı
1 paket vanilya
Yapılışı:
1. Pirinçleri 2-3 su yıkayın, orta boy bir tencereye alın üzerini geçecek kadar su ve bir tutam tuz ilave edin, şişip yumuşayana kadar orta ateşte kaynatın.
2. 1 litre sütten küçük bir cezveye süt ayırın içine nişastayı ve vanilyayı ekleyin,karıştırarak eritin.
3. Pirinçler yumuşayınca sütü ve şekeri tencereye katın, kaynayana kadar orta ateşte karıştırın.
4. Cezveyi küçük ocağa alın, nişasta koyulaşana kadar karıştırın
5. Tencerede kaynayan süte cezvenin tamamını ekleyin 5-6 dakika daha karıştırarak pişirin.
6. Ocağı kapatın, sütlaçtan 1-1,5 kepçe kaseye alın ve yumurta sarısını ekleyerek çırpın.
7. Kalan sütlaçları küçük kaplara bölüştürün, üzerine yumurtalı sütlaçtan gezdirin.
8. Kapları önceden ısıtılmış 200 derece fırın tepsisine yerleştirin ve yarılarına gelecek kadar su koyarak fırınlayın.
9. Sütlaçların üzeri kızarınca fırından alın, ılık yada soğuk servis yapın.
İftar sofralarınızda sağlıklı, lezzetli ve doyurucu bir deneyim yaşamak için bu tarifleri mutlaka deneyin!