Ramazan’ın yirminci gününde, hem besleyici hem de lezzet dolu tariflerle dolu bir menü hazırladık. İftara, vitamin ve mineral açısından zengin Nohutlu Terbiyeli Ispanak Çorbası ile başlayarak bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve sindirimi kolay bir başlangıç yapabilirsiniz. Ana yemek olarak, bitkisel protein deposu Yeşil Mercimek Yemeği, besleyici içeriği ve lezzetiyle hem doyurucu hem de sağlıklı bir seçenek sunuyor. Yanında, fırınlanarak lezzeti katlanan Beyaz Peynirli Makarna, kıtır üst katmanı ve yumuşak iç dokusuyla sofranıza farklı bir tat katıyor. Tatlı olarak ise ekşi ve tatlı aromaların mükemmel uyumunu sunan Vişneli Ayva Tatlısı, iftar sonrası hafif ama lezzetli bir tatlı deneyimi yaşamanızı sağlayacak.

Nohutlu Terbiyeli Ispanak Çorbası

Nohutlu Terbiyeli Ispanak Çorbası

İftar sofralarına harika bir başlangıç olan Nohutlu Terbiyeli Ispanak Çorbası, vitamin ve mineral açısından zengin ıspanak ve nohut ile hazırlanır. Sıcak su ve et suyu karışımıyla pişirilerek, terbiye ile yoğun lezzet kazanır. Çorbanın üzerine zeytinyağı, kırmızı biber, kuru nane ve haşlanmış nohut eklenerek servis edilir.

Nohutlu Terbiyeli Ispanak Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

250 gr ayıklanmış yıkanmış ıspanak
1 adet orta boy soğan
1 diş sarımsak
4 su bardağı su
1 su bardağı et suyu
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz

Terbiyesi için:

5 yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta sarısı
2 yemek kaşığı tepeleme un

Servisi için:

zeytinyağı
kırmızı kırmızı pul biber
kuru nane
isteğe göre haşlanmış nohut

Yapılışı:

1.    Soğanı yemeklik doğrayın. Yıkanıp ayıklanmış ıspanakları doğrayın.
2.    Zeytinyağını tencereye alın, soğanı pembeleşinceye kadar kavurun. Ispanakları ilave ederek -2 dakika daha kavurun.
3.    Nohutları ilave edin, 4 su bardağı su ve 1 su bardağı et suyunu ekleyerek orta ateşte kaynatın.
4.    Terbiyesi için yoğurt, yumurta ve unu geniş bir kase içinde çırpın.
5.    Kaynayan çorbadan 1-2 kepçe alıp terbiyeye ilave edin ve çırpmaya devam edin.
6.    Ilınan terbiyeyi çorbaya ekleyin ve karıştırın.
7.    Tuzunu eklediğiniz çorbayı 1 taşım daha kaynatın.
8.    İsteğe göre yağda nohut, kırmızı biber, kuru nane ve zeytinyağı kızdırıp çorbanın üstüne dökerek servis yapın.

Yeşil Mercimek Yemeği

Yeşil Mercimek Yemeği

Bitkisel protein kaynağı olan yeşil mercimek, havuç, patates ve soğanla birlikte lezzetli bir şekilde pişirilir. Hem doyurucu hem de sağlıklı olan bu yemek, zeytinyağı ve biber-domates karışım salçalarıyla tatlandırılır.

Yeşil Mercimek Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

1 su bardağı yeşil mercimek (1 gece önce ıslatılmış)
1 küçük boy soğan
1 adet orta boy havuç
1 adet orta boy patates
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı ya da sıvıyağ
1 yemek kaşığı biber&domates karışık salça
1 diş sarımsak
5 su bardağı sıcak su ya da et suyu (gerekirse 1-2 bardak daha)
Tuz

Yapılışı:

1.    Soğanı yemeklik doğrayın, sarımsağı ince ince kıyın. Havuç ve patates soyup tavla zarı büyüklüğünde doğrayın.
2.    Tencereye yağı ve soğanı alıp biraz tuz ekleyerek hafifçe pembeleşinceye kadar kavurun.
3.    Kavurduğunuz soğanlara havucu ilave ederek 2 dakika daha kavurun.
4.    Havuçların üzerine salçayı ve sarımsağı ekleyerek kokusu çıkıncaya kadar kavurun.
5.    Patatesleri ilave ederek 1-2 kez karıştırın ve mercimeği ekleyin.
6.    Mercimeğin üzerine 5 su bardağı su ilave edin ve karıştırın. Kaynayıncaya kadar orta ateşte pişirin. Kaynadıktan sonra tencere kapağını az aralık bırakarak altını kısın.
7.    Mercimekler yumuşayıncaya kadar ara sıra karıştırıp kontrol ederek pişirin. Mercimekler yumuşayınca tuzunu ekleyin, karıştırın ve 1-2 taşım kaynattıktan sonra ocaktan alın.

Fırınlanmış Beyaz Peynirli Makarna – Feta Pasta

Fırınlanmış Beyaz Peynirli Makarna – Feta Pasta

Fırında pişen beyaz peynir ve çeri domates, makarnayla buluştuğunda ortaya nefis bir tat çıkar. Fesleğen ve çeşitli baharatlarla zenginleştirilen bu tarif, sofranızı farklı bir lezzetle taçlandırır.

Fırınlanmış Beyaz Peynirli Makarna – Feta Pasta Tarifi İçin Malzemeler

300 gr Ekici Lokum Kıvamında Beyaz Peynir
1 kase Çeri domates
3-4 diş sarımsak
2 tutam Taze Fesleğen
İsteğe göre taze soğan ya da frenk soğanı
Tuz
Karabiber
Kırmızı toz biber
Zeytinyağı
Yarım paket kalem makarna
Makarnayı haşlamak için su

2025 19. Gün İftar Menüsü 2025 19. Gün İftar Menüsü

Yapılışı:

1.    Makarnayı tuz eklediğiniz bol suda 8-10 dakika kadar haşlayın.
2.    Peyniri fırın kabına alın, üstüne domatesleri ekleyin. Baharatlarla lezzetlendirip zeytinyağını da ilave edin.
3.    180 derece önceden ısıttığınız fırında, peynir kızarıp domatesler pişinceye kadar fırınlayın.
4.    Peyniri ve domatesleri bir çatal yardımıyla ezin, fesleğeni ekleyin. Makarnayı da ilave ederek karıştırın.
5.    Sıcak ya da ılık servis yapın.

Vişneli Ayva Tatlısı

Vişneli Ayva Tatlısı

Tatlımızı hafif, ekşi ve tatlı dengenin mükemmel uyumuyla hazırladık. Ayva ve vişne suyu, karanfil ve tarçınla kaynatılarak hazırlanır. Üzerine kaymak ve file fıstık ilave edilerek soğuk servis yapılır.

Vişneli Ayva Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

2 adet orta boy ayva
1 su bardağı toz şeker
2 su bardağı vişne suyu (taneli olursa daha güzel)
3-4 diş kuru karanfil
1 adet çubuk tarçın

Üzeri için:

Kaymak
File fıstık

Yapılışı:

1.    Ayvaları ortadan ikiye bölün, kabuklarını soyun, çekirdekli çıkartın. Uçlarındaki odunsu kısımları da temizleyin.
2.    Temizlediğiniz ayvaları bir tencereye dizin.
3.    Tencereye ayvalarında üstüne gelecek şekilde toz şekeri ilave edin. Vişne suyunu da ekleyin.
4.    Kenara ayırdığınız ayva kabuklarından birazını, tarçın çubuğu, karanfil ve ayva çekirdeklerini tencereye ilave edin.
5.    Kısık ateşte ayvalar yumuşayıp ve rengini alana kadar pişirin.
6.    Tencerede soğumaya bıraktığınız ayvaları servis tabağına alın.
7.    Üzerlerine şerbet gezdirin. Kaymak ilave edin ve isteğe göre fıstık serperek servis yapın.

Muhabir: Burhan Arar