Ramazan’ın 22. gününde, sofralarımız yine lezzet dolu! Kıymalı şehriye çorbası ile başlayıp, köfteli orman kebabı ile devam ederek, mantarlı pilav ve karakuş tatlısı ile son bulacak bu özel iftar menüsü, damaklarda iz bırakacak. İşte bu akşam için önerilen menü ve tarifler:

Kıymalı Şehriye Çorbası

Kıymalı şehriye çorbası tarifi

Hazırlaması 5 dakikanızı alacak, içindeki kıymayla tadı daha da lezzetli hale getirecek nefis bir çorbayla başlıyoruz bugün.

Kıymalı Şehriye Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

•    1 çay bardağı tel şehriye
•    2 yemek kaşığı dana kıyma
•    2 yemek kaşığı domates sos(1 adet domates rendesi)
•    1 yemek kaşığı salça
•    1 yemek kaşığı tereyağı
•    1 yemek kaşığı zeytinyağı
•    1 çay kaşığı karabiber
•    1 çay kaşığı tuz
•    1/3 demet maydanoz

Kıymalı Şehriye Çorbası Tarifinin Püf Noktası

Çorbanın daha aromatik olması için kıymayı kavururken içine bir diş ezilmiş sarımsak ekleyebilirsiniz.

Kıymalı Şehriye Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

1.    Kıymalı şehriye çorbası için tereyağı ve zeytinyağını tencereye ekliyoruz. Tereyağı eriyince kıymayı ekleyip rengi değişene kadar kavuruyoruz.
2.    Salçayı ekleyip 2 dakika kadar kavuruyoruz.
3.    Tel şehriyeyi ekliyoruz. Domates sosunu ve baharatlarını ekleyip karıştırıyoruz.
4.    5 su bardağı kadar suyunu ekleyip kıvam alıp şehriyeler pişince çorbanız hazır demektir. Kıymalı şehriye çorbası hazır. Afiyet olsun.

Kıymalı Şehriye Çorbası Tarifinin Pişirme Önerisi

Çorbanın kıvamını ayarlamak adına suyunu kontrollü ekleyin. Dilerseniz et veya tavuk suyu da kullanabilirsiniz.

Köfteli Orman Kebabı

Köfteli orman kebabı tarifi

Hem protein ihtiyacından hem de orucun insanı acıktırmasından dolayı iftar menüleri, iftar sofraları, kırmızı ve beyaz etin en özellerine ev sahipliği yapar. Bugün de öyle yapıyoruz, tercihimizi köfteden yana kullanıyoruz.

Köfteli Orman Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

Köfte harcı için:
•    500 gram orta yağlı dana kıyma
•    3 yemek kaşığı ince bulgur
•    1 adet yumurta
•    1 adet rendelenmiş soğan
•    1 tatlı kaşığı tuz
•    1 çay kaşığı karabiber

Yılların ustası sırrını verdi! Artık biber dolmalarınız dağılmayacak! O basit püf noktasıyla içi de sulu sulu olacak! Yılların ustası sırrını verdi! Artık biber dolmalarınız dağılmayacak! O basit püf noktasıyla içi de sulu sulu olacak!

Orman kebabı için:
•    4 yemek kaşığı zeytinyağı
•    3 adet orta boy patates (küp doğranmış)
•    3 adet havuç (küp doğranmış)
•    1 su bardağı haşlanmış bezelye
•    1 adet soğan (yemeklik doğranmış)
•    1 tatlı kaşığı tuz
•    1,5 yemek kaşığı domates salçası
•    1 çay kaşığı karabiber
•    1 çay kaşığı toz kırmızı biber
•    1 çay kaşığı kekik
•    1 çay kaşığı kimyon
•    5 su bardağı sıcak su

Köfteli Orman Kebabı Tarifi Nasıl Yapılır?

1.    Köfteler için kıyma, yumurta ve bulguru derin bir kaseye koyun.
2.    Soğan ve baharatları da ekleyin ve yoğurun.
3.    Harçtan ufak parçalar kopartarak yuvarlak formda ufak köfteler yapın.
4.    Ocakta zeytinyağıyla soğanı kavurun.
5.    Üzerine havuç ve patatesi ekleyip kavurmaya devam edin.
6.    Baharatları, salçayı ve bezelyeyi koyun ve kavurun.
7.    Hazırladığınız köfteleri ve suyu tencereye ekleyin ve 10 dakika pişirin.
8.    Orman kebabını bir borcama alın ve Vestel Ankastre Fırın'da 190 derecede 20 dakika pişirin.
9.    Pişen orman kebabını sıcak sıcak servis edin. Afiyet olsun!

Mantarlı Pilav

Mantarlı pilav tarifi

Ana yemeğe tüm lezzetiyle eşlik edecek nefis bir pilav arayışındaysanız bu tarif tam size göre demektir.

Mantarlı Pilav Tarifi İçin Malzemeler

•    1 su bardağı pirinç
•    2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
•    1 yemek kaşığı tereyağı
•    200 gram mantar
•    1 çay kaşığı tuz
•    1 çay kaşığı karabiber
•    ¼ demet dereotu
•    1 adet soğan
•    1.5 su bardağı sıcak su

Mantarlı Pilav Tarifinin Püf Noktası

Pirinçleri kavururken; pilava 1- 2 damla limon suyu ve 1 adet kesme şeker eklerseniz pirinçler tane tane olur ve pilavınız yapışmaz.

Mantarlı Pilav Tarifi Nasıl Yapılır?

1.    Pirincinizi güzelce yıkayıp, 15 dakika sıcak tuzlu suda bekletin. Soğanı yemeklik doğrayın. 2-3 dakika kadar kavurun.
2.    Mantarları ince ince doğrayın ve tavaya alın. Mantarları da suyunu salıp çekene kadar kavurun.
3.    Suyunu süzdüğünüz pirinci ekleyin. Tuz ve karabiberi de ilave edin, karıştırın.
4.    Sıcak suyunu da koyduktan sonra ağzını kapatın ve kısık ateşte pişmeye bırakın.
5.    Suyunu çekip piştikten sonra arasına bir havlu kağıt koyup 10 dakika pilavı dinlendirin.
6.    Süre sonunda dereotunu ince kıyın ve pilava ekleyip karıştırın.
7.    Servis tabağına alın. Afiyet olsun.

Mantarlı Pilav Tarifinin Pişirme Önerisi

Arzuya göre; sebze, et ya da tavuk suyu kullanabilirsiniz. Pirinçleri, ılık suda beklettikten sonra kullanacağınız tavuk suyu miktarını yarım su bardağı kadar azaltarak da hazırlayabilirsiniz.

Karakuş tatlısı tarifi

Tam da ramazan sofralarına yakışır efsane bir tatlı ile menümüzü sonlandırıyoruz bugün. İftar sonrası yapacağınız çay-kahve keyfine eşlik edebilecek en lezzetli tariflerden biri o.

Karakuş Tatlısı

Karakuş Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Karakuş tatlısı hamuru için:
•    1 adet yumurta
•    1 su bardağı yoğurt
•    ½ su bardağı su
•    6 yemek kaşığı zeytinyağı
•    4,5 su bardağı un
•    1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
•    1 çay kaşığı kabartma tozu
•    1 tutam tuz

Karakuş tatlısı hamuru açmak için:
•    3 yemek kaşığı mısır nişastası

Karakuş tatlısının içi için:
•    100 gram ceviz

Karakuş tatlısını kızartmak için:
•    2 su bardağı sıvı yağ

Karakuş tatlısının şerbeti için:
•    2,5 su bardağı toz şeker
•    3 su bardağı su
•    1 çay kaşığı limon suyu

Karakuş tatlısı servisi için:
•    1 yemek kaşığı Antep fıstığı tozu
 
Karakuş Tatlısı Tarifinin Püf Noktası

Soğuk şerbet-sıcak tatlı denklemi şerbetli tatlıların çoğunda olduğu gibi bu tatlıda da geçerli. O yüzden öncelikle şerbetini hazırlayıp soğumaya bırakmalısınız.

Karakuş Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

1.    Şerbet için toz şeker ve suyu tencereye koyun, kaynamaya başlayınca limon suyunu ekleyip 15 dakika kısık ateşte pişirin ve soğumaya bırakın.
2.    Hamur için derin bir kasede sıvı malzemeleri karıştırın.
3.    Kabartma tozu ve tuzu karıştırıp, unu azar azar ekleyin ve pürüzsüz elastik bir hamur yoğurun.
4.    Hamuru 6 eşit parçaya bölüp yuvarlayın, üstlerini örtün ve 30 dakika dinlendirin.
5.    Her bir hamur parçasını nişasta yardımı ve oklava ile baklava hamuru inceliğinde açın. Hamuru oklavaya dolayın.
6.    Üst üste gelecek şekilde akordeon gibi dört santimetre eninde katlar yapın ve 3. katına 1 tatlı kaşığı kadar iri dövülmüş cevizi aralarında boşluk kalacak şekilde 5 öbek koyun. Oklavanın üstünde kalan hamuru katlı olarak sonuna kadar devam ettirin.
7.    Hamuru cevizlerin kenarlarında boşluk kalacak şekilde bıçakla kesin, her bir parçayı kenarlardan ortaya doğru pileli bir görüntü olacak şekilde sıkıştırın. Bu işlemi her hamur için uygulayın.
8.    Geniş bir tavada yağı ısıtın ve hamurları önlü arkalı kızarana kadar pişirin.
9.    Kızaran hamurları kevgirle alın ve doğru şerbete atın. Şerbette 2 dakika bekletip servis tabağına alın.
10.    Karakuş tatlısı hazır. Oda sıcaklığına gelen tatlıları Antep fıstığı tozu ile servis edin. Afiyet olsun!

Karakuş Tatlısı Tarifinin Pişirme Önerisi

Tatlınızı yağda kızartmak istemiyorsanız fırında da yapabilirsiniz, ama orijinali yağda kızartılarak yapılmaktadır. Fırında pişirmek istiyorsanız 180 derece fırında üstü kızarana dek pişirmeniz yeterli olacaktır.

Editör: Serdar Pazarlıoğlu