Tokat mutfağı, Anadolu’nun köklü lezzet mirasını günümüze taşıyan zengin yemek kültürüyle dikkat çekiyor. Kendine özgü tatlarıyla damakları şenlendiren Tokat mutfağı, özellikle asma yaprağıyla sarılan et ve bakla dolması, erikli yavan dolma ve meşhur Tokat Kebabı ile adından söz ettiriyor.
Yörenin öne çıkan lezzetleri arasında Tokat Tava, Tokat Keşkeği, katmer-çökelekli, Çemenli Tirit gibi yemekler de yer alıyor. Geleneksel mutfağın vazgeçilmezleri arasında ise Ispanak Mıhlaması, Mercimekli Bulgur Pilavı, Pehlili Pilav, Yumurtalı Pürpürüm Kavurması, Madımak, Mumbar Dolması, Bacaklı Çorba, Dolma İçi, Kelem Dolması ve Kuru Patlıcan Yemeği bulunuyor.
Yüzyıllardır Tokat sofralarını süsleyen bu özel lezzetler, hem yerel halkın hem de şehri ziyaret edenlerin ilgisini çekiyor. Tokat mutfağı, yöresel tatlarıyla sadece bölge halkına değil, tüm Türkiye’ye hitap eden bir lezzet durağı olmayı sürdürüyor.
Ispanak Mıhlaması İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
1 kg ıspanak
1 yemek kaşığı çemen
2 tane yumurta
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tane büyük kuru soğan
Tuz
Pul biber
Ispanak Mıhlaması Nasıl Hazırlanır?
Ispanaklar ayıklanıp yıkanarak ince ince doğranarak kavrulur. Yağda soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Ispanaklarla çemen eklenerek biraz daha kavrulur ve tepsiye dökülüp düzgünce yayılır. Yumurtalar bir kaseye çırpılır. Ispanakların araları delinir ve aralarına yumurtalar konulur. 200 derecede 5 dakika pişirilir sıcak olarak servis edilir.