Tokat’ta İftar Ziyafeti: Pehlili Pilav! Tokat’ta İftar Ziyafeti: Pehlili Pilav!

Ramazan’ın on dokuzuncu gününde sofralarınızı zenginleştirecek özel bir iftar menüsü ile karşınızdayız. Klasik lezzetlerin yanı sıra modern dokunuşlar da barındıran bu menü, hem sağlıklı hem de lezzetli seçenekler sunuyor. Bu akşamki iftar menümüzün başında, uzun süren oruç sonrası mideyi rahatlatan Mercimek Çorbası bulunuyor. Ana yemek olarak, Hindi Köftesi ve yanına Kremalı Mantarlı Spagetti ile sofranıza zenginlik katıyoruz. Tatlı olarak ise geleneksel Fırın Sütlaç ile iftarınızı tatlı bir şekilde tamamlıyoruz.

Mercimek Çorbası Patatesli

Mercimek Çorbası (Patatesli)

Mercimek Çorbası (Patatesli) Tarifi İçin Malzemeler

2 türk kahvesi fincanı kırmızı mercimek
1 yemek kaşığı biber salçası
1 Türk kahvesi fincanı bulgur
1 Türk kahvesi fincanı pirinç
1 adet orta boy soğan
1 adet orta boy patates
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağı
7 su bardağı su
tuz
karabiber

Yapılışı:

1.    Soğan ve sarımsağı  yemeklik doğrayın. Tereyağını tencereye alıp kızdırın. Soğan ve sarımsağı ekleyerek hafifçe pembeleşinceye kadar kavurun.
2.    Pembeleşen soğanlara salça, mercimek, bulgur, pirinci ve küp küp doğradığınız patatesi ekleyerek 1 dakika daha kavurun.
3.    Tuz, karabiber ve 7 su bardağı su ilave ederek orta ateşte kaynamaya bırakın.
4.    Pişip yumuşayan malzemeleri blenderdan geçirin. İstediğiniz kıvama göre 1-2 su bardağı sıcak su ekleyip 5 dakika daha kaynatın.
5.    Bir miktar yağ ile kızdırdığınız pul biber dökerek servis yapın.

Hindi Köftesi

Hindi Köftesi

Malzemeleri:

500 gr hindi göğsü
1 adet yumurta
1 orta adet boy soğan
1 diş sarımsak
4 yemek kaşığı galeta unu
tuz
karabiber
kimyon

Yapılışı:

1.    Blenderın cam haznesine kuşbaşı hindi göğsünü, soğanı, sarımsağı, yumurtayı ve galeta unu baharatları ekleyerek kıyma haline gelince kadar çekin.
2.    Elinizi yağlayın ve köfteleri istediğiniz büyüklükte hazırlayıp tabağa dizin ve buzdolabına kaldırın.
3.    Hazırladığınız köfteler biraz dinlenip güzelce çektikten sonra hafifçe yağladığınız tavada önlü arkalı kızartarak servis yapın.

Kremalı Mantarlı Spagetti

Kremalı Mantarlı Spagetti Tarifi

Malzemeler:

yarım paket spagetti (çubuk makarna)
500 gr kestane mantarı
1 orta boy kuru soğan
2 diş sarımsak
1 paket süt kreması (200 ml)
tuz
karabiber
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
makarnayı haşlamak için 2 litre su

Yapılışı:

1.    Makarna için suyu kaynatın, tuz ekleyin ve makarnayı ilave edip 3 dakika kaynatıp ocaktan alın. Sıcak suda beklerken hızlıca soğanı yemeklik doğrayın. 
2.    Sarımsağı ince ince kıyın. Mantarların saplarını çıkarın ve doğrayın.
3.    Tavaya zeytinyağını ekleyin. Soğanları ilave edip hafifçe şeffaflaşıncaya kadar soteleyin. Mantarı ekleyin ve suyunu çekinceye kadar soteleyin ve sarımsakları ekleyin.
4.    Ocağın atını kısın ve kremayı ilave edin. 
5.    Krema hafifçe kaynayıp yoğunlaşmaya başlayıncaya kadar pişirin.
6.    Sosu tuz ve karabiber ile lezzetlendirin. Hafif dişe gelir haşladığınız makarnayı süzün ve sosa ekleyerek tavada 1 dakika kadar karıştırın.
7.    Makarnaları servis tabağına alın isteğe göre kıyılmış dereotu ve rendelediğiniz kaşar peyniri ile servis edin.

Fırın Sütlaç-1

Fırında Sütlaç

Fırında Sütlaç Tarifi İçin Malzemeler

5 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı buğday nişastası
1 çay bardağı pirinç (küçük çay bardağı)
2 su bardağı su pirinci haşlamak için

Yapılışı:

1.    Küçük bir sos tenceresine 1 çay bardağı pirinci ve 2 su bardağı suyu alıp pirinçler yumuşayıp suyunu çekinceye kadar haşlayın ve soğumaya bırakın.
2.    Orta boy bir tencerede sütü, nişastayı ve şekeri alıp iyice çırpın.
3.    Üstüne haşladığınız pirinçleri ilave edin. Süt kaynayıncaya kadar yüksek ateşte kaynadıktan sonra orta ateşte kıvam alıncaya kadar pişirin.
4.    Kıvamı muhallebi kıvamından biraz sulu olacak, karıştırırken kaşığı tutmaya ve ağırlaştığını hissedersiniz.
5.    Kıvamını alan sütlacı fırın kaplarına üstlerinde 1 parmak boşluk kalacak şekilde paylaştırın ve kapları fırın tepsisine yerleştirin.
6.    Fırının ızgarasını açın sütlaçları tepsi ile fırının en üst rafına koyun. Tepsiye 1 litre kadar su ilave edin.
7.    Sütlaçların üstü kızarıncaya kadar pişirin. Pişen sütlaçları sıcak suya dikkat ederek fırından alın.
8.    Oda sıcaklığına gelinceye kadar dinlendirin. İsterseniz buzdolabında soğutarak servis yapın.

Bu özel menü, Ramazan’ın 19. gününde sofralarınızı hem besleyici hem de lezzetli bir şekilde donatacak. Hem klasik hem de modern tatların buluştuğu bu tariflerle iftarınızı unutulmaz kılın!

Muhabir: Burhan Arar