Ramazan ayının ilk iftarını, sindirimi kolay ve besleyici lezzetlerle açmak her zaman önemli. Bu özel günde, hem mideyi yormadan hem de enerji depolayarak iftar sofranızı zenginleştirecek bir menü hazırladık. İlk olarak, klasik lezzetiyle Lokanta Usulü Mercimek Çorbası ile başlayacağız. Kıvamı ve lezzetiyle sofralara gelen bu çorbanın ardından, nefis sosuyla Tavuklu Çökertme Kebabı servis edilecek. Kızarmış patatesler üzerine yerleşen marine edilmiş tavuklar ve yoğurt sosu ile bu yemek, Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olacak. Yanında ise tane tane dökülen Basmati Pirinç Pilavı, ana yemeğe harika bir uyum sağlıyor. Tatlı olarak ise, hafifliği ve meyveli dokusuyla farklı bir yorum kattığımız Çilekli Güllaç ile iftarınızı tatlandıracak ve ferahlatıcı bir kapanış yapacaksınız.
Sevdiklerinizle birlikte bu özel tariflerle Ramazan sofranızda bereket, huzur ve lezzet eksik olmasın! Afiyet olsun ve hayırlı Ramazanlar dileriz.
1. Gün İftar Menüsü:
Lokanta Usulü Mercimek Çorbası
Malzemeler:
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 orta boy soğan
1 iri diş sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
6-7 su bardağı su
Tuz
Kimyon
Yapılışı:
Soğanı doğrayın ve 1 yemek kaşığı tereyağı ile tencereye alın. Tuzunu ekleyerek orta ateşte hafifçe şeffaflaşıncaya kadar kavurun.
Kırmızı mercimeği sudan geçirin. Sarımsağı ince ince kıyın ve mercimekle birlikte soğana ilave ederek 1-2 dakika daha kavurun.
Çorbanın suyunu ekleyin ve altını kısarak mercimekler açılıp yumuşayıncaya kadar pişirin.
Küçük bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağı ve unu kavurun. Köpük köpük olup kokusu çıkınca çorbaya ekleyin.
Bir çay kaşığının ucuyla kimyon ilave edin ve çorbayı blenderdan geçirin. 2 taşım daha kaynatıp servis yapın.
Tavuklu Çökertme Kebabı
Malzemeler:
1 paket Banvit Bonfile Göğüs
1 kilo patates
Marine İçin:
Yarım su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı salça
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kekik
Tuz, karabiber
1 diş sarımsak
Yoğurt Sosu:
1 kase yoğurt
2 diş sarımsak
Fesleğenli Domates Sosu:
1 adet kuru kırmızı biber
1 diş sarımsak
1 tutam fesleğen
1,5 su bardağı kışlık domates sosu veya doğranmış domates
Yapılışı:
Banvit Bonfile Göğüsleri uzun şeritler halinde doğrayın.
Marine malzemelerini geniş bir kapta karıştırın, doğradığınız tavukları içine ekleyip karıştırın ve streç filmle kapatarak 1 saat buzdolabında dinlendirin.
Yoğurdu, sarımsağı ve tuzu çırpıp kenara alın.
Fesleğenli sos için zeytinyağında sarımsak, biber ve fesleğeni kavurun. Domatesleri ekleyerek kavurmaya devam edin.
Patatesleri kibrit çöpü gibi doğrayın ve kızgın yağda kızartın.
Geniş bir tavayı biraz yağlayın. Marine ettiğiniz tavukları ekleyip kavurun.
İlk olarak patatesleri, ardından yoğurdu servis tabağına alın. Son olarak pişen tavukları ve sosu ekleyerek servis yapın.
Basmati Pirinç Pilavı
Malzemeler:
2 su bardağı basmati pirinç
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
3 su bardağı sıcak su
Tuz
Yapılışı:
Pirinci ayıklayın ve sıcak tuzlu suda 15 dakika bekletin, sonra 2-3 kez yıkayıp süzün.
Tencereye tereyağını ve zeytinyağını karıştırıp eritin, sıcak suyu ve tuzu da ekleyin.
Pirinçleri ilave ederek karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın.
Pilavın üzeri göz göz oluncaya kadar orta ateşte pişirin.
Suyu çekince altını kapatın ve 10 dakika dinlendirin. Servis yapmadan önce karıştırın.
Çilekli Güllaç
Malzemeler:
8 adet güllaç yufkası
6 su bardağı süt
1,5 su bardağı toz şeker
Ceviz içi
Süslemek İçin:
Çilek
File antep fıstığı
Yapılışı:
Süt ve şekeri orta boy bir tencereye alın ve karıştırarak ısıtın.
Geniş bir tepsiye ilk güllaç yaprağını parlak kısmı üste gelecek şekilde koyun.
Üzerine 1 kepçe ılınmış sütü gezdirin. Diğer yaprağı ekleyip tekrar sütle ıslatın.
Tüm yapraklar bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın.
En üst yaprağın üzerine kalan sütü dökün ve güllacı file antep fıstığı ile süsleyin. Oda sıcaklığında sütü çekmesi için 1-2 saat dinlendirin.