Tokat köylerinde geleneksel bir şekilde hazırlanan Yufka tatlısı, özellikle kış hazırlıklarında kullanılmak üzere kurutulmuş yufkalar ile yapılıyor.
Yapılışı çok pratik olan ve ev yufkasıyla yapılan bu tatlıyı yemesi de ayrı bir lezzetli oluyor.
Malzemeler:
8 adet yufka
2 bardak iri dövülmüş ceviz
250 gr tereyağı
Şerbet:
3 bardak şeker
3 bardak su
2-3 damla limon
Yapılışı:
Yufkalar su ile tavlanır.
Yağlanmış tepsiye bir kat yufka yumuşamadan serilir.
Dördüncü yufkaya kadar her bir yufka sırasıyla 4-5 kaşık eritilmiş tereyağı ile yağlanır.
Dördüncü yufkadan sonra ceviz dökülür. Aynı işlem diğer 4 yufka ile de tekrarlanır.
175 derece kızgın fırında üzeri iyice kızarana kadar fırınlanır.
Yufkalar sonbahar ve kış hazırlığı olarak yapılır. Sütle yoğurularak hazırlanan yufkalar sacda hafif alt üst pişirilerek kurutulup kırılmadan muhafaza edilir.
Tokat'ın mis gibi kokan Yufka Tatlısı, sofralarınıza geleneksel bir lezzet katmaya hazır. Şimdiden afiyet olsun!