Türk mutfağı her yöreden farklı çeşit çeşit tatlara ev sahipliği yaparken Tokat sarması da dünya çapında yayılmış eşi benzeri olmayan, Tokat mutfağının en sevilen yemeklerinden biridir. İçli köfte ile benzer bir şekilde hazırlanan Tokat sarması, soğan, domates, biber, pirinç, bulgur, maydanoz ve baharatlarla yapılır. Sarmalar, kuru soğanla kavrulmuş iç harç ile doldurulur ve tuzlu suda haşlanır. Tokat sarması, genellikle zeytinyağlı olarak servis edilir.

Tokat sarmasının malzemeleri şunlardır:

500 gr asma yaprağı

1 su bardağı pirinç

1 su bardağı bulgur

1 adet soğan

2 adet domates

2 adet biber

1 demet maydanoz

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı pul biber

Tokat sarmasının yapılışı şu şekildedir:

Soğanı ince ince doğrayın ve zeytinyağında kavurun.

Domatesleri küp küp doğrayın ve soğana ekleyin.

Biberleri de küp küp doğrayın ve soğanlara ekleyin.

Pirinç ve bulguru yıkayın ve soğanların üzerine ekleyin.

Maydanozu yıkayın ve ince ince doğrayın.

Tuz, karabiber ve pul biberi de ilave edin ve harcı karıştırın.

Asma yapraklarını yıkayın ve saplarını kesin.

Bir asma yaprağını serin ve üzerine harçtan koyun.

Yaprakları sıkıca sarın ve tencereye dizin.

Sarmaları tuzlu suda haşlayın.

Sarmalar piştikten sonra servis yapın.

Editör: Haber Merkezi