Türkiye'nin sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan et yemekleri arasında, köfte özel bir yere sahiptir. Prof. Dr. Canan Karatay, sağlıklı yaşam üzerine yaptığı açıklamaların yanı sıra, köftenin lezzetini on kat artıran bir sırrı paylaşarak dikkatleri üzerine çekti. Yıllar önce "Kuyruk yağı tüketiminin ömrü uzattığı" yönünde bir öneride bulunan Karatay, kuyruk yağının köfte harcına eklenmesiyle bu popüler yemeğin lezzetinin arttığını vurguladı.
Karatay’ın önerisiyle hazırlanan kuyruk yağlı köfte tarifi ise şöyle:
· 1 kg dana döş kıyma
· 200 gr ince çekilmiş kuyruk yağı
· 1 bayat ekmek içi
· 1 su bardağı ince bulgur
· 1 demet maydanoz
· 4 adet ince doğranmış çarliston biber
· 5 diş rendelenmiş sarımsak
· Baharatlar olarak; 1 tatlı kaşığı kimyon, tuz ve karabiber (hepsi silme), 1 çay kaşığı pulbiber ve kekik
Hazırlık aşamaları oldukça basit: Öncelikle biberlerin çok ince doğranması gerekiyor. Kıyma ve kuyruk yağı iyice harmanlandıktan sonra, ince kıyılmış maydanoz, ufalanmış ekmek içi, bulgur ve baharatlar ekleniyor. Yoğurulan köfte harcı, daha iyi bir lezzet için bir saat buzdolabında dinlendirilebilir.
Ancak, kuyruk yağının sağlık açısından hem faydalı hem de zararlı yönlerinin olduğunu unutmamak gerekiyor. Enerji kaynağı olmasının yanı sıra lezzet artırıcı özelliği bulunan kuyruk yağı, aşırı tüketildiğinde doymuş yağ içeriği nedeniyle kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir, kolesterol ve kanser riskini artırabilir ve kilo alımına sebep olabilir.
Prof. Dr. Canan Karatay ayrıca stresle baş etmenin önemine de değinerek, antidepresan kullanımının çoğu zaman gereksiz olduğunu savundu. Stresin kaynaklarının çoğu zaman göz ardı edilen etkenler olduğunu belirten Karatay, uyku düzeninin, beslenmenin ve doğal gıdaların önemini vurguladı. Karatay’a göre, ev yapımı sirke, yoğurt ve kelle paça gibi geleneksel besinler, vücudu alkali hale getirerek ağır metallerin atılmasına ve stresin azalmasına yardımcı olmaktadır.