Geleneksel Türk mutfağından sağlıklı ve doyurucu bir çorba tarifi arayanlara müjde! Valide Sultan Çorbası, Osmanlı saray mutfağının gözde lezzetlerinden biri. Bu çorba, kış aylarında hem içinizi ısıtacak hem de bağışıklığınızı güçlendirecek. Şimdi, bu muhteşem çorbanın nasıl yapıldığını öğrenmeye hazır mısınız? İşte Valide Sultan Çorbası tarifi ve püf noktaları ile sofralarınızı şenlendirin.

Malzemeler

Köftesi İçin:
300 gr kıyma
1 adet kuru soğan
Yarım çay bardağı galeta unu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
Yarım çay kaşığı karabiber

Köfteyi Kızartmak İçin:
1 yemek kaşığı tereyağı
2 tatlı kaşığı kuru nane

Diğer Malzemeler:
Yarım çay bardağı bulgur
Yarım çay bardağı pirinç
3 adet havuç
3 adet patates
1 çay bardağı bezelye
1 tatlı kaşığı tuz
8 su bardağı sıcak su (1600 ml)

Terbiyesi İçin:
2 su bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı un

Yapılışı

Köftenin Hazırlanışı:
Köfte Malzemelerini Karıştırın: Uygun bir karıştırma kabına kıymayı, rendelenmiş veya doğranmış soğanı, galeta ununu, tuzu, pul biberi ve karabiberi ekleyin. Tüm malzemeleri iyice yoğurun.
Köfteleri Şekillendirin: Yoğurduğunuz harçtan küçük parçalar kopararak elinizde yuvarlayın.
Köfteleri Pişirin: Bir tavada tereyağını eritin. Yağ eridikten sonra köfteleri ekleyin ve her yeri eşit şekilde pişirin. Köfteler piştikten sonra üzerine kuru naneyi ekleyin ve 1-2 dakika daha pişirin.

Tadı Damağınızda Kalacak: Antep Usulü Kuru Dolma Nasıl Yapılır? Tadı Damağınızda Kalacak: Antep Usulü Kuru Dolma Nasıl Yapılır?

Çorbanın Hazırlanışı:

Sebzeleri Hazırlayın: Patates ve havuçların kabuklarını soyun ve küpler halinde doğrayın. Doğradığınız havuçları bir tencereye alın ve üzerine bezelyeyi ekleyerek yumuşayana kadar kaynatın. Yaklaşık 5 dakika kaynatmanız yeterli olacaktır. Ardından patatesleri ekleyin ve 5 dakika daha kaynatın.
Pirinci ve Bulguru Haşlayın: Ayrı bir tencereye pirinç, bulgur ve suyu ekleyin ve haşlanmaya bırakın. Pirinç ve bulgurlar yumuşadıktan sonra suyunu süzün.
Sebzeleri Ekleyin: Haşlanmış sebzeleri pirinç ve bulgura ekleyin. Karıştırdıktan sonra kaynatmaya devam edin.

Terbiyanın Hazırlanışı:

Yoğurt ve Unu Çırpın: Uygun bir karıştırma kabında yoğurt ve unu tel çırpıcı yardımıyla iyice çırpın.
Terbiyeyi Ilıklaştırın: Çorbanın haşlama suyundan 1-2 kepçe kadar alarak yoğurda ekleyin ve karıştırın. Bu işlemi terbiyenin kesilmemesi için yapıyoruz.
Terbiyeyi Çorbaya Ekleyin: Hazırladığınız terbiyeyi yavaş yavaş tencereye eklerken bir yandan da çorbayı karıştırın. Çorba tekrar kaynamaya başladığında tuzunu ve köfteleri ekleyin. 1-2 dakika daha pişirin.

Valide Sultan Çorbası servise hazır! Bu enfes çorbayı deneyen herkese afiyet olsun!

Bu geleneksel ve besleyici çorba tarifi ile kış aylarında sofralarınızı şenlendirin. Valide Sultan Çorbası, hem lezzeti hem de sağlıklı içeriği ile herkesin beğenisini kazanacak. Tarifi denemeyi unutmayın!

Muhabir: Burhan Arar