Tokat'ın kültürel mirası hediyelik eşyalara yansıyor
Her yıl on binlerce turist ağırlayan Anadolu'nun kadim şehri Tokat'ın yüzyıllara dayanan kültürel mirasını yansıtan hediyelik eşyaları da hatıra olarak turistler sayesinde dünyanın pek çok ülkesine ulaşıyor
Tokat merkez, 2023 yılında 138 bin 562 turist ağırladı. Yerli turistlerin sayısı 135 bin 514 iken, yabancı turist sayısı 3 bin 48 olarak kaydedildi.
Tokat'ın tarihi ve kültürel güzelliklerini yakından tanıma fırsatı bulan yerli ve yabancı turistler şehirden kendilerine veya sevdiklerine birer hatııra bırakmak amacıyla yöreye özgü hediyelik eşyaları da merak ediyor.
Zengin bir kültürel mirasın sonucu olarak el sanatlarının birçok farklı çeşidini bulabileceğiniz Tokat, yemek kültürüyle de hediyelik eşya alanında dikkat çekiyor. Tokat çemeni, Bez Sucuk, Tokat Yaprağı, Bakır Eşyalar, Zile Pekmezi, Tokat Telli Zurna, Ev Ekmeği, Kuşburnu marmelatı, Tokat Yazması, ceviz, sırımlı, tokalı veya aynalı çarıklar Tokat'a gelen turiztlerin alabileceği hediyelik eşyalar arasında ilk sırada tercih ediliyor.
O halde gelin Tokat'ın kültürel mirasını yansıtan hediyelik eşyalara yakından bakalım:
Tokat Çemeni
Çeşitli baharatların, sarımsak, tuz ve suyun belirli oranlarda harmanlanıp karışmasıyla elde edilen, kaselere konularak satışa sunulan yöremize has oldukça fazla tüketimi olan iştah açıcı, lezzetli doğal bir üründür. Sadece yöreye has bir çemen olup satışı çok hızlı halkın gerek kendi mutfağında gerekse hediyelik olarak Tokat dışına götürdüğü vazgeçilmez ekonomik yöresel bir üründür.