Tokat merkez, 2023 yılında 138 bin 562 turist ağırladı. Yerli turistlerin sayısı 135 bin 514 iken, yabancı turist sayısı 3 bin 48 olarak kaydedildi.
Tokat'ın tarihi ve kültürel güzelliklerini yakından tanıma fırsatı bulan yerli ve yabancı turistler şehirden kendilerine veya sevdiklerine birer hatııra bırakmak amacıyla yöreye özgü hediyelik eşyaları da merak ediyor.
Zengin bir kültürel mirasın sonucu olarak el sanatlarının birçok farklı çeşidini bulabileceğiniz Tokat, yemek kültürüyle de hediyelik eşya alanında dikkat çekiyor. Tokat çemeni, Bez Sucuk, Tokat Yaprağı, Bakır Eşyalar, Zile Pekmezi, Tokat Telli Zurna, Ev Ekmeği, Kuşburnu marmelatı, Tokat Yazması, ceviz, sırımlı, tokalı veya aynalı çarıklar Tokat'a gelen turiztlerin alabileceği hediyelik eşyalar arasında ilk sırada tercih ediliyor.
O halde gelin Tokat'ın kültürel mirasını yansıtan hediyelik eşyalara yakından bakalım:
Tokat Çemeni
Çeşitli baharatların, sarımsak, tuz ve suyun belirli oranlarda harmanlanıp karışmasıyla elde edilen, kaselere konularak satışa sunulan yöremize has oldukça fazla tüketimi olan iştah açıcı, lezzetli doğal bir üründür. Sadece yöreye has bir çemen olup satışı çok hızlı halkın gerek kendi mutfağında gerekse hediyelik olarak Tokat dışına götürdüğü vazgeçilmez ekonomik yöresel bir üründür.
Tokat Yaprağı
Salamura Tokat Yaprağı sadece tokatta yetişen beyaz narince üzüm yaprağıdır. Yapraklarımız Mayıs sonu ve haziran başında ilk sürgünlerden toplanan yapraklardır.Tokat salamura yaprağı bölge iklimi ve toprakları özelliğinden dolayı dünyanın en kaliteli yapraklarından biridir. Altın sarısı rengi incecik kalınlığı damarsız oluşu,çabuk pişme özelliği ile lezzeti tarif edilemeyen tokat yaprağı başka bölgelerin yaprağı ile kıyaslandığında her özelliği ile ayırt edilebilecek kadar farklıdır.
Bez Sucuk
Mermerşahi denilen bezler kesilip dikilerek ambalaj malzemesi haline getirilir. %100 dana etinden hazırlanan sucuk hamuru bez torbalara doldurulup ağız kısımları klipslenir. Klimatik kurutma odalarına alınan sucuklar kurutma işlemi gerçekleştikten sonra geleneksel tat fermente sucuk olarak vakumlanarak satışa çıkarılmaktadır. Bez sucuk hediyelik olarak Tokat dışına hediyelik olarak götürülen vazgeçilmez bir üründür.
Bakır Eşyalar
Tokat'ta bakırcılık oldukça önemli bir yere sahiptir. Geçmişle gelecek arasında bağ kuran ustalar sayesinde geleneksel meslek olan bakırcı ustaların elinde can bulmaktadır. Hediye edilecek çok sayıda bakır eşya çeşitleri bulunmaktadır. Özellikle merkezde bulunan Taşhan'a uğrayarak bakırcılığın inceliklerini izleme fırsatı bulabilirsiniz.
Zile Pekmezi
Zile bölgesinde yetişen kırk dört çeşit üzüm türünden en yaygın olan “Narince” türü üzümlerden yapılan Zile pekmezi, bölgede “çalma” adıyla bilinen türdendir. Ayrıca pestil, köme, tatlı tarhana da önemli ölçüde üretilerek büyük bir beğeni ile tüketilmektedir. Zile leblebisi de bölgede yıllardır üretilmekte olup, çifte kavrulmuş olanı ve kırık leblebisi çok meşhurdur.
Tokat Telli Zurna
Türkiye'nin en zor yapılan zurnası olarak gösterilen "Tokat telli zurnası", atadan kalma yöntemlerle imal ediliyor. Tokat hatırası olarak alınabilecek güzel hediyeler arasındadır.
Ev Ekmeği
Un, yaş maya ve ılık su çırpma teliyle karıştırılarak akıcı bir kıvama gelmesi sağlanır. Üzeri kapatılarak yarım saat bekletilir. Mayalanan hamur kızdırılmış ve yağlanmış saca kepçe ile dökülerek arkalı, önlü hafif pembeleşene kadar pişirilir. Hamur bitene kadar bu işleme devam edilir. Pişirilen hamurların içerisine çökelekli iç veya marmelat vb. şeyler konularak sarılır ve servis edilir. Tokat fırınlarından rahatlıkla alınabilir.
Kuşburnu Marmeladı
Kuşburnu genel olarak Gül Meyvesidir. Halk arasında Yabangülü, Şillan, Deligül, Gülburnu, Gülelması olarak da bilinir. Toplanan kuşburnuları çay olarak tüketildiği gibi marmelat olarak da sofralarda yerini almaktadır. Tokat'tan alınacak önemli hediyeliklerden biridir.
Tokat Yazması
Tokat ili, Orta Anadolu'da 1300'lerden beri sürdürülen yazmacılığın merkezi haline gelmiştir. En güzel örneklerini 16. ve 17. yüzyıllarda veren kent yazmacılığı, ününü günümüzde de devam ettirmektedir. Tokat'taki yazmacılığın en önemli özelliği elvan baskı denilen çok renkli oluşudur. Elvan yazmalarındaki siyah yaldız, motiflerin dış çizgilerinde kullanılır. Şehir merkezinde bulunan ve "Yazmacılar Hanı" olarak da bilinen tarihi Gazioğlu Hanı'nda çok eski tarihlerden bu yana faaliyet gösteren yazmacılar, bugün şehir çıkışındaki küçük sanayi sitesi karşısında yapılan Yazmacılar Sitesi'nde Tokat yazmacılığını geleneksel ve güncel tekstil ürünleri olarak sürdürmektedir.
Ceviz
Ceviz, gerek beslenme gerekse sağlık açısından çok değerli bir meyve. Enerji kaynağı. İçerdiği mineral maddeler, kolay sindirilebilir protein içeriği, yararlı yağ asit kompozisyonlarıyla insan sağlığında önemli bir yere sahip. Özellikle kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruyucu olduğu kanıtlanmış durumda. Hipertansiyon ve diyabet hastalıklarında da öneriliyor. Tokat 90.000 ceviz ağaç sayısıyla il 15 il içerisinde yer alır. İl merkezi ve ilçelerde kolaylıklar alınabilecek dükkanlar bulunmaktadır.
Çarık
Tokat'ta 150- 200 yıllık geçmişe sahip çarıklar üç türlü olup sırımlı çarık, tokalı çarık ve aynalı çarık olarak adlandırılmaktadır. Halen Tokat merkezde iki, Zile ilçesinde bir olmak üzere 3 çarık ustası mevcuttur. Uçları sivri olarak yapılan çarıklardan sırımlı çarıkları erkekler, tokalı ve aynalı çarıkları ise kadınlar giymektedir. Halk oyunları ekiplerince ayrıca aksesuar olarak da kullanılmaktadır.