AÇIK HAVA MÜZESİ OLARAK SERGİLENİYOR
Sebastapolis antik kenti ilk olarak 1980'lerde bazı küçük çaplı kazılarla ortaya çıkarılmaya başlanmış, ilerleyen yıllarda kısa dönemler halinde kazılar yapılmış ve çıkan önemli eserlerin çoğu başka yerlere gönderilmiştir. Antik kentin açığa çıkarılan bölümleri açık hava müzesi olarak halka hizmet sunuyor. Müzede bir hamamla bir kilise bulunuyor.

TOKATLI GURBETÇİ ANTİK KENTİ VE ETRAFI FOTOĞRAFLADI
Sebastapolis'in turizme kazandırılması noktasında malesef beklenen ivme yakalanamadı. Kurban Bayramı tatilinde İstanbul'dan memleketi Tokat'a gelen ve Sulusaray'da termal otele giden bir Tokatlı bu esnada ziyaret ettiği Sebastapolis Antik Kenti'ni bol bol fotoğrafladı.

Ancak bölgenin kaderine terkedilmiş gibi görüntüsü olduğunu belirten Tokatlı gurbetçi, Roma döneminden günümüze kalıntılarıyla gelmeyi başarmış olan Sebastapolis'in gelecek nesillere aktarılması noktasında sürecin hızlı ilerlemesi gerektiğini kaydetti.  Bölgenin biran önce turizme kazandırılması gerektiğini söyledi. 

Ayrıca otlarla kaplı bölgede yerlerdeki çöpler, kapısına kilit vurulmuş haldeki Geleneksel Yaşam Müzesi ve Kültür Evi, hemen yakındaki bir  tarihi köprü üzerinde sprey boyalarla yapılan yazılamalar durumu gözler önüne seriyor. 

BÜYÜK AZAMETLİ ŞEHİR PARLATILMAYI BEKLİYOR
M.Ö. 1’inci yüzyılda kurulduğu tahmin edilen Sebastapolis antik kent Roma ve Bizans dönemi eserlerini barındırıyor. ’Büyük azametli şehir’ anlamına gelen Sebastopolis antik kentinin Efes kadar büyük bir kent olduğu değerlendiriliyor. 

Ocak ayında konuyla ilgili açıklama yapan Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, Komanapolis ve Sebastapolis gibi öne çıkan yerlerin Türkiye’de örneğine az rastlandığının altını çizerek kazı sürelerine sitem etmişti.

Vali Hatipoğlu, en az 4 ay kazı çalışmalarının sürmesi yönünde telkinde bulunmuştu. Vali Hatipoğlu geçtiğimiz hafta il genelinde devam eden kazılar ile ilgili kazı başkanları ile bir toplantı da yapmıştı.