İçli köfte, Türk mutfağının en sevilen ve en zor yapıldığı düşünülen lezzetlerinden biridir. Özellikle Malatya usulü içli köfte, lezzeti ve yapımındaki inceliklerle dikkat çeker. Bu tarifle, evde Malatya usulü içli köfte yapmanın tüm sırlarını sizlerle paylaşıyoruz. Hazırlık aşamasından pişirme tekniğine kadar her detayıyla, tadan herkesin bayılacağı bir içli köfte tarifi sizleri bekliyor.

Malatya Usulü İçli Köfte İçin Gerekli Malzemeler:

Hamuru İçin:

1-1.5 kilo ince köftelik bulgur
Yarım su bardağı irmik
Yarım su bardağı un
1 orta boy yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
Yarım çay kaşığı kimyon
3,5 su bardağı sıcağa yakın su

İç Harcı İçin:

500 gram kıyma
4 orta boy soğan
1 su bardağı haşlanmış siyah mercimek
2 çay bardağı ceviz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı tereyağı
Yarım yemek kaşığı domates salçası
Yarım yemek kaşığı biber salçası
Yarım demet maydanoz

Haşlama İçin:

Su
Tuz
Yarım tatlı kaşığı sıvı yağ
Birkaç damla limon suyu

Üzeri İçin:

Tereyağı
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
2 çay kaşığı pul biber

Malatya Usulü İçli Köfte Yapımı:

İç Harç Hazırlığı: Kıymayı ve ince doğranmış soğanları ayrı tavada kavurun. Tereyağını ekleyip, malzemeler iyice özdeşleşene kadar pişirin. Salçalar, tuz ve baharatları ekleyin. Haşlanmış mercimek, kırılmış ceviz ve ince doğranmış maydanozu ilave ederek karıştırın ve soğumaya bırakın.

Hamur Hazırlığı: Bulgur ve irmiği geniş bir kaba alıp karıştırın. Üzerine sıcak su ekleyip, 10-15 dakika şişmesini bekleyin. Daha sonra yumurta, un, salça ve baharatları ekleyip, macun kıvamına gelene kadar yoğurun. Yoğururken arada sıcak suyla ıslatın.

Köfteleri Şekillendirme: Hamurdan parçalar koparıp, içini parmağınızla oyarak iç harcı dolduracak kadar genişletin. İç harcı ekleyip, köfteleri kapatın ve şekil verin.

Haşlama: Geniş bir tencerede su kaynatın. Tuz, sıvı yağ ve birkaç damla limon suyu ekleyin. Köfteleri suya bırakıp, 10-15 dakika haşlayın.

Servis: Haşlanan köfteleri servis tabağına alın. Küçük bir tavada tereyağını eritin, pul biber ve toz biber ekleyip köftelerin üzerine gezdirin.

Bu detaylı tarif ve püf noktalarıyla, Malatya usulü içli köfte yapmak artık çok kolay. Evde bu lezzeti deneyen herkes, ustalıkla hazırlanmış bir içli köftenin keyfini çıkaracak. Misafirleriniz bu lezzete bayılacak ve tarifinizi isteyecekler. Afiyet olsun!

Editör: Haber Merkezi