Ramazan'ın 18. gününde sofralarınıza sağlıklı, besleyici ve lezzetli bir menü sunuyoruz. İftar menüsü, vücudu güçlendiren ve sindirimi kolaylaştıran Şifa Çorbası ile başlıyor. İçeriğindeki zengin sebzeler ve baharatlar, bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olurken, uzun süren oruç sonrası vücudu dengelemeye katkı sağlar. Ana yemek olarak ise, farklı tatlar arayanlara özel Pırasalı Köfte yer alıyor. Hem sebze hem de protein açısından dengeli olan bu köfte, sofralarınızı lezzetli bir şekilde taçlandıracak. Yanında ise, geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden olan Meyane Pilavı bulunuyor. Bu pilav, farklı aroması ve besleyici yapısıyla iftar menüsünü mükemmel şekilde tamamlıyor. İftarın sonunda ise, hafif ve sütlü tatlı severler için Sütlü İrmik Pastası, tatlı ihtiyacınızı mükemmel bir şekilde karşılayacak.

Şifa Çorbası

Tavuklu Sebze Çorbası – Şifa Çorbası

Tavuklu Sebze Çorbası – Şifa Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

1 büyük tavuk göğsü
8 su bardağı su
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tepeleme yemek kaşığı un
1 adet küçük boy kuru soğan
1 adet küçük boy patates
1 adet küçük boy havuç
1 diş sarımsak
1 kahve fincanı arpa şehriye
1 yumurtanın sarısı
Yarım limonun suyu
Tuz
Karabiber
1 tutam maydanoz

Yapılışı:

1.    Tavuk göğsünü 1,5 litre suda haşlamaya başlayın. Tavuk haşlanırken malzemeleri minik küpler halinde doğrayın.
2.    Tencereye zeytinyağını ve soğanı alıp kavurun. Havucu ve patatesi de ekleyerek kavurmaya devam edin.
3.    Unu ekleyerek iyice kavurun.
4.    Tavuk suyundan 3-4 kepçe ekleyin ve karıştırın. Arpa şehriyeleri ekleyerek pişmeye bırakın.
5.    Sebzeler pişerken tavuğu didikleyin ya da ufak ufak doğrayın.
6.    Kalan suyu ve tavukları çorbaya ekleyerek karıştırın ve kısık ateşte pişirmeye devam edin.
7.    Yumurta sarısı, sarımsak ve limon suyunu çırpın. Çorbadan 1-2 kepçe alarak terbiyeye ekleyin.
8.    Terbiyeyi çorbaya ekleyin karıştırın 5-6 dakika daha pişirerek ocağın altını kapatın.
9.    İsteğe göre bir tutam maydanoz ekleyin ve karıştırın. Sıcak servis yapın.

Pırasalı Köfte

Pırasalı Köfte

Pırasalı Köfte Tarifi İçin Malzemeler

400 gr Uzman Kasap Kıyma
1 adet yumurta
3 sap pırasa
1 orta boy havuç
5 yemek kaşığı galeta unu
1 büyük diş sarımsak
tuz, karabiber, kimyon
1 tutam maydanoz
Kızartmak için sıvı yağ

Yapılışı:

1.    Pırasaları ince ince kıyın. Havuçları soyup rendeleyin ve kısık ateşte kavurun. Pırasalar yumuşayınca ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
2.    Kıyma, yumurta, tuz, karabiber, kimyon, ezilmiş sarımsağı yoğurma kabına alın. 
3.    Galeta unu, kıyılmış maydanoz, kavrulmuş havuç ve pırasaları da ekleyerek yoğurun.
4.    Tavaya sıvı yağı kızdırın. Köfteleri önlü arkalı kızartın.
5.    Sıcak ya da ılık servis yapın.

Meyane Pilavı

Nefis Meyane Pilavı 

Nefis Meyane Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

2 su bardağı pilavlık bulgur
1 adet soğan
2-3 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
2 adet domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı tereyağ
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
Karabiber
Pul biber
Tuz
3 su bardağı sıcak su (kontrolü ekleyin)

Nefis Meyane Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?

1.    Biberleri küp küp doğrayıp soğanı yemeklik olarak doğrayalım.
2.    Ben yazın yaptığım ve dondurucuya koyduğum biberlerden kullandım.
3.    Domateslerinde kabuklarını soyup küçük küçük doğrayalım.
4.    Tencereye yağları alıp eritelim ve içine soğanı koyalım diriliğini kaybedeyinceye kadar kavurup üzerine biberleri koyalım.
5.    Bir kaç dakika kavurduktan sonra salçaları içine döküp karıştıralım.
6.    Bulguru baharatları ve tuzunu da döküp karıştıralım ve suyunu koyalım.
7.    Orta ateş de suyunu çekip yumuşayıncaya kadar arada kontrol ederek pişirelim.
8.    Eğer diri kalırsa kontrollü olarak sıcak su ekleyebilirsiniz.
9.    Onbeş yirmi dakika dinlendirip servis edebilirsiniz.

Tokat’ın Çemenli Ispanak Mıhlaması Tam Bir Lezzet Patlaması Tokat’ın Çemenli Ispanak Mıhlaması Tam Bir Lezzet Patlaması

Sütlü İrmik Pastası

Sütlü İrmik Pastası

Sütlü İrmik Pastası Tarifi İçin Malzemeler

1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı irmik
1 paket şekerli vanilin
1 yemek kaşığı tereyağı
1 paket kedidili bisküvi
Nar taneleri, toz fıstık, artan bisküvilerin kırıntısı

Yapılışı:

1. Tencereye sütü, şekeri ve irmiği ekleyip ocağı açın.
2. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar orta ateşte karıştırarak pişirin.
3. Kaynayan tatlınızı (küçük baloncuklar çıkaracak) ocaktan almadan hemen önce vanilyayı ve tereyağını ekleyerek hızlıca karıştırın.
4. Kedidili bisküvileri kare borcama dizin.
5. Üstüne sütlü irmik tatlısı dökün, biraz ılınınca buzdolabına alın ve bir saat dinlendirin.
6. Üstünü süslediğiniz tatlıyı dilimleyerek servis yapın.

Editör: Serdar Pazarlıoğlu