Ramazan’ın on birinci günü için hazırladığımız iftar menüsü, hem pratik hem de lezzetli seçeneklerle sofralarınızı şenlendiriyor. Soğuk havaların etkisini gösterdiği bu günlerde, iç ısıtan ve besleyici özelliğiyle dikkat çeken Kış Çorbası, iftar sofralarınız için mükemmel bir başlangıç olacak. Ana yemek olarak ise, evde kolayca hazırlanabilen Yufkadan Pratik Lahmacun, çıtır hamuru ve nefis iç harcıyla tam bir lezzet bombası sunuyor. Yanında ise Acılı Ezme, hem lahmacunun yanına harika bir eşlikçi olacak hem de sofranıza renk katacak. İftarın tatlısı ise geleneksel Tel Kadayıf Tatlısı, enfes kıvamı ve çıtır dokusuyla tatlı ihtiyacınızı karşılayacak.
Kış Çorbası
Soğuk havalarda içinizi ısıtacak, besleyici sebzelerle dolu bir çorba. Brokoli, patates, havuç, mercimek, bulgur ve pirinç gibi zengin malzemelerle hazırlanan bu çorba, Ramazan akşamlarınızda vücudunuza ihtiyaç duyduğu enerjiyi verecek.
Kış Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
3-4 parça brokoli
1 adet orta boy patates
1 adet havuç
1 adet kuru soğan
1-2 diş sarımsak
Yarım çay bardağı pirinç
Yarım çay bardağı bulgur
1,5 çay bardağı kırmızı mercimek
1 yemek kaşığı salça
1 su bardağı et suyu
5-6 su bardağı su
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
kuru nane
kırmızı pul biber
Karabiber
Kimyon
tuz
Yapılışı:
1. Havuç, patates, brokoli ve soğanı yemeklik doğrayın.
2. Pirinç, bulgur, mercimek, zeytinyağı ve salçayı 2 dakika kadar kavurun.
3. Kavurduktan sonra sebzeleri de ekleyerek kavurmaya devam edin.
4. Suyunu, et suyunu, sarımsağı ve baharatları ekleyin ekleyip karıştırın.
5. Düdüklüyü kapatın. Orta ateşte düdük öttükten sonra 15 dakika pişirin.
6. Pişen çorbayı blenderdan geçirin. Çok yoğun ise istediğiniz kıvama gelinceye kadar kaynar su ekleyin ve açın. Bir taşım daha kaynatarak ocaktan alın.
7. İsteğe göre kırmızı biber ve bir miktar naneyi biraz yağ ile kızdırın. Çorbanın üzerine gezdirerek, servis yapın.
Yufkadan Pratik Lahmacun
Çıtır yufka, lezzetli kıyma harcı ve enfes baharatlar. Fırında kısa sürede hazırlayabileceğiniz bu pratik lahmacun, iftar sofralarınıza lezzet katacak.
Yufkadan Pratik Lahmacun Tarifi İçin Malzemeler
4 adet yufka
Sosu için:
1 yemek kaşığı sirke
1 tepeleme yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 su bardağı su
Harcı için:
300 gr kıyma
1 çay bardağı domates püresi
1,5 adet orta boy soğan
1 adet iri kapya biber
1 adet iri köy biberi ya da 2 adet sivri biber
2 diş sarımsak
Maydanoz
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Kırmızı toz biber
kimyon
Karabiber
Servisi için:
Maydanoz
Marul
Soğan
Domates
Limon
Yapılışı:
1. Kıyma haricinde tüm malzemeyi blendera alın ve çalıştırın. Kıymayı da ekleyerek tekrar çalıştırın. (Kıvamı yoğun gelirse biraz daha domates püresi ekleyebilirsiniz)
2. Yufkalara sürmek için su, zeytinyağı, sirke ve unu karıştırın.
3. 1 adet yufkayı tepsiye yayın, fırça yardımıyla sostan sürün. İçe doğru dikdörtgen olacak şekilde katlayın. Lahmacun harcının dörtte birini yufkanın üstüne yayın.
4. 200 derece önceden ısıttığınız fırında 12-15 dakika kadar pişirin.
5. Diğer 3 yufkaya da aynı işlemi uygulayın ve fırınlayın.
6. Boyuna ikiye böldüğünüz yufkadan lahmacunları istediğiniz garnitürle sıcak sıcak servis yapın.
Not: Altının çıtır ve kızarmış olmasını istiyorsanız fırın taşının üstüne pişirin. Fırın taşı olmayanlar yağlı kağıdı alıp tepsiyle biraz ocak üstünde kızartabilir.
Acılı Ezme
Taze sebzeler, ceviz, baharatlar ve nar ekşisi ile hazırlanan bu acılı ezme, lahmacunun yanında mükemmel bir eşlikçi olacak ve sofranıza tazelik katacak.
Acılı Ezme Tarifi İçin Malzemeler
Yarım su bardağı ceviz
5 adet orta boy domates (isteğe göre kabuklarını soyabilirsiniz)
1 adet orta boy soğan
2-3 sap taze soğan
3 diş sarımsak
Çeyrek demet taze nane
Çeyrek demet maydanoz
2 adet kapya kırmızı biber
4-5 adet acı sivri biber
1 adet meksika biberi ya da kuru acı biber
1 adet limon
Zeytinyağı (isteğe göre)
Nar ekşisi
Tuz
Karabiber
Sumak
1 yemek kaşığı biber salçası (isteğe göre tatlı)
1 yemek kaşığı taze kavrulmuş susam
Yapılışı:
1. Tüm malzemeleri yıkayın ayıklayın ve kurulayın. Domatesleri 4 parçaya bölün, sulu ve çekirdekli kısımları ayırın.
2. Blender’ın büyük haznesine alın küçülene kadar bir tur çekip derin bir kaba alın.
3. Soğanı ve sarımsakları soyun ve iri parçalar halinde doğrayın ve hazneye alın.
4. Biberleri enine bölün, çekirdeklerini çıkarın ve cevizlerle birlikte hazneye alın.
5. Taze soğanları, nane ve maydanozu da Blender’ın büyük haznesine alın ve hepsini doğrayın.
6. Doğradığınız malzemelerin hepsini domateslerin üzerine ileve edin.
7. Baharatlar, salça, limon suyu, nar ekşisi ve isteğe göre zeytinyağını ezmeye ekleyin ve karıştırın.
8. Tadını kontrol edin acı ihtiyacı varsa biraz daha pul biber ya da robottan çekilmiş meksika biberi ekleyin.
9. Yağsız bir tavada susamları kavurun. (Yanmayacak sadece hafifçe renkleri değişecek.)
10. Susamları ezmeye ekleyin, son bir kez daha hafifçe karıştırıp servis yapın.
Tel Kadayıf Tatlısı
Ramazan’ın vazgeçilmezi kadayıf, şerbetle buluşuyor ve çıtır çıtır kıvamıyla tatlı ihtiyacınızı en güzel şekilde karşılıyor. Kadayıfın içinde ceviz ve tereyağı, üstüne dökülen soğuk şerbetle tatlı keyfinizi zirveye taşıyor.
Tel Kadayıf Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
500 gr tel kadayıf (çiğ)
1 su bardağı erimiş tereyağı+ 2 yemek kaşığı tereyağı
150 gr ceviz içi
Şerbet için:
4 su bardağı toz şeker
4,5 su bardağı su
Çeyrek limon suyu (kabuğu şerbete atılacak)
Yapılışı:
1. Şerbet için şeker ve suyu tencereye alın. Üzerine limon suyu ekleyin ve limon kabuğunu atın. Kıvam alıncaya kadar orta ateşte 15 dakika kadar kaynatın. Kıvam alan şerbeti ocaktan alıp soğumaya bırakın.
2. Tel kadayıfı ince ince didikleyin, bıçak yardımıyla kıyıp ufaltın.
3. Ceviz içlerini kıyın ya da rondodan geçirerek irice parçalayın.
4. Borcamı ya da orta boy bir fırın tepsisini tereyağı ile yağlayın. Hazırladığınız kadayıfın yarısını tepsiye alın, tereyağının yarısını kadayıfların üzerine dökün elinizle karıştırın ve tepsiye bastırarak döşeyin.
5. Kadayıfların üzerine ceviz içlerini eşit miktarda dağıtın. Üzerine kalan tel kadayıfı kalan tereyağına bulayıp döşeyin.
6. 200 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar kadayıfları pişirin. Kadayıfın bir yüzü kızarınca fırın eldiveni takıp fırından alın. Kırmadan kadayıfın diğer yüzünü çevirin ve 10 dakika kadar fırınlayın.
7. Fırından aldığınız sıcak tatlıyı 2-3 dakika dinlendirip üzerine soğuk şerbeti dökün. Tatlı şerbeti çekip soğuyuncaya kadar dinlendirin. Dilimleyerek servis yapın.